Tisdag 1 januari/onsdag 2 januari - hemåt

 
Loungen i hotellet för hotellfrukosten
 
Loungen i hotellet har en "special-nyårs-brunch". Mellan 01:00-05:00 på morgonen för hemkommande nyårsfirare kan man vräka på med en ät-så-mycket-du-orkar-buffé. Vi hoppar. Jag somnar inte så långt efter tolvslaget medan Åsa sitter och spelar på mobilen en bit in på småtimmarna ...
 
 
Sista dagen. Flighten går vid midnatt. Bra och dåligt. Man får en en hel bonusdag på plats men samtidigt tänker man hemresa hela tiden ändå. Provar frukosten i loungen. Åsa väljer flera sovtimmar. Bra frukost. Sista hotellfrukosten på länge. Fan va jag kommer sakna det. Får ta tröstfrukost på Hilton Slussen någon dag när jag kommer hem. Men kanske bra för magen att få vila från ständiga överätanden av bacon. 
 
Gör bäst under 2012-lista (ingen speciell ordning)
Sumo live i Nagoya, dagstur till Nara, Aman Resort i Beijing, Jul i Hong Kong, tv-serierna Game of Thrones och Walking Dead, biofilmerna Skyfall och Life of Pi, Zen-tour i Kyoto, konstnären Kusama, hotellfrukostar, massa massage, Åsas serier åter i t-banan, åka tåg i Japan, allt Amarone-vin, tv-spelet Max Payne 3, privatkurs i japanska, Jay Z/Kanye West-konsert, bo på högsta hotellen i världen i Shanghai och HK, fashion från LV och Dior, Urasawas mangaepos 20th Century Boys och Pluto, Usain Bolt, skräpmat, CCTV Tower av Ole Scheeren o Rem Koolhas i Beijing, flyga business-class till/från Asien, Once Upon a Time in the West på filmklubben
 
Dåligt år för böcker och inte så mycket kul i konstväg. Men dagen vid gjorde dagsturen från Kyoto till magiska Nara och de 4 dagarna på Aman Resort utanflr Beijing var nog årets absolut bästa upplevelser.
 
 
Fönsterputsarna passerar vårt fönster på väg nedåt i den dinglande gondolen. Och dinglar gör det ganska rejält. Det blåser så gondolen åker ut 5-6 meter fr¨ån husväggen. Där skakar den lätt. Hur i helvete kan någon fixa det där? 450 meter uppe i luften och två stålvajrar som drar gondolen fram och tillbaka i blåsten. De måste sakna någonting som vi andra har. Men där står de och väntar på att blåsten ska ta de på tvättavstånd till fönsterna igen. Lekandes med varsin iPhone som om ingenting har hänt. En dag på jobbet. På världens värsta jobb.
 
 
 
 
Kinesiska traditionell nyårsparad nedför Canton Road i Kowloon. Älskar färgerna. Sista-dagen-shopping. Sista-äta-ute-lunchen. Sista-Star-Ferry. Sista allt-möjligt. Kväll. Avgång mot flygplatsen.
 
Hong Kongs flygplats
 
Baggaget kan checkas in redan på tågstationen. Otroligt smidigt. Ont i magen. Sobril. Bättre i magen. Hong Kongs flygplats. Fucking jävla wow. Varje gång. Massage på ett spa på flygplatsen. Lugn. Dåsig. Nu vill man bara öppna dörren hemma och få lägga sig i sin egen säng. Lift off. 13 timmar till Paris. 13 timmar!! Sover faktiskt i 6 timmar vilket bara hänt någon enstaka gång förut. 9 timnar genomförda och 4 kvar. Olidigt tråkigt. Ta mig härifrån. Paris. 3 timmars väntan. Bored to death. 2,5 avslutande flight. Arlanda Express. Taxi. Hemma. 
 
Paris flygplats CDG
 
Vart nästa gång? Hoppas på Seoul till sommaren och säkert lite Japan igen. Och så vill jag se James Turrell-utställningen på Guggenheim i New York i sommar också. Kan bli svårt att få ihop. Vi får se. Tills vidare uppdaterar jag min bästa-staden-listan:
1) New York
2) Kyoto
3) Tokyo
4) Paris
5) Singapore
6) Hong Kong
7) Sydney
8) Rom
9) Miami
10) Beijing





 

Måndag 31 december - Nyårsafton

 
Frukost ingår inte. Snålar ur och äter kex och banan på rummet. Och överblivna chips ... Hotellet kan vara de mest glamoröst överdådigt designade vi har bott på. Iallafall av de som har en modern touch över sig. Generellt gillar vi avskalad och minimalistisk design bättre men här uppe bland molnen passar det verkligen med överdrivet nästan bling bling-utsmyckning. Noterade även att nattklubben Ozone som vi gjorde ett kortbesök på några våningar upp är deisgnad av japanska "Wonderwall" som har inrett flera coola butiker i bland annat Tokyo.
 
 
 
 
 
 
 
Småkyligt ute men solen lyser och himlen är klarblå. Vi tar en promenad genom det som ska bli West Kowloon Culture District. Reclaimed Water area. Just nu ödeland i väntan på att kulturdistriktet ska börja byggas. En och annan joggare och någon barnfamilj som leker annars är det helt öde trots en bra promenade utmed vattnet. Så här lugnt och tyst finns inte Hong Kong. Plötsligt sitter man på en bänk och det är helt stilla. Det enda som hörs är ljudet av vågorna som slår mot land och färjor som rör sig en bit bort. Zen-moment från ingenstans. Det är som när fläktar stängs av - man märker inte förrän de tystnar av att det var ett oljud.
 
 
Åker tunnelbana några stationer till förorten Tsing Yi. Bara för att se något annat. Möts av en stor galleria som sitter ihop med stationen. Vad annars? Äter på McDonalds. De har ett Hong Kong-monopol som "bricktidning". När man köper vissa meals får man markörer som kan matchas med spelet och har man tur kan man växla in det mot mat. Klassiskt McDonalds utomlands. Vad jag var mer intresserad av var vilken plats som var den dyraste på Monopolbrädet. The Peak såklart. Borde ha anat. The Peak är det berg som ligger mot på Hong Kong Island och som delar av norra och södra delen av ön. Högt upp på sluttningarna bor de rikaste av de rika. Med en av världens bästa stadsutsikter. Ja den hör hemma som dyrast på brädet.
 
 
Tar en tur i förortskvarteren. Lugnare än inne i staden men ändå mer folkliv än vad det brukar vara hemma i lgenhetskvarteren. Folk spelar tennis, spelar kort utomhus eller fikar på någon parkbänk. Kul att beskåda vardagslivet. 
 
 
Nyåraftonskväll. Kör egen supé på rummet med både inköpt mat från gallerian och in-room-dining beställning. Rätt mysigt. Börjar känna lätt ångest över åka hem imorgon. Första stingen av oro i kroppen. Om det är för flighten eller att behöva komma hem tillvardagen vet jag inte. Eller om 108e våningen börjar ta ut sin rätt. 
 
Visst firar folk nyår här även om jag tror att det kinesiska nyåret om någon dryg månad är betydligt större. Men går man ut vid 21-tiden på kvällen är det svårt att märka att det är 2013 om tre timmar. Många affärer stänger först vid 22-tiden, biografen i gallerian visar filmer över tolvslaget och det är fortfarande en hel del som åker skridskor på inomhusrinken. En dag på jobbet. Eller snarare en dag i någon shopping mall. Samtidigt är det säkert någon miljon som fyller hamnkanterna för att få bra utkik mot nyårfyrvekerierna. 
 
 
 
Vi gör våra filmlistor för året som vi alltid gör på nyårsafton. Så här blev min:
1. Skyfall 
2. Life of Pi
3. Descendants
4. Dark Knight Rises
5. Hobbit
6. Argo
7. Tinker Tailor Soldier Spy
8. Palme 
9. Drive
10.Outrage Beyond
Straxt under: Call Girl, Searching för Sugar Man, Looper, Jiro Dreams of Sushi, A Simple Life, Cabin in the Woods, Hunger Games, The Artist, Hotel Marigold
 
Vi velar hur vi ska göra. Se fyrverkerierna från rummet eller gå ned till vattnet och trängas någonstans. Vi väljer rummet. Kul men ändå lite besvikelse. Var det inte mer. Trodde det skulle vara på en absurd nivå men det kändes inte som det var mer än hemma. Jaja - 2013 it is!
 
 


 

RSS 2.0