Onsdag 5 januari - Universal Studios



Julen dansas definitivt ut här. Julprydnader, julbelysning, julskyltning har varit på väg ned sedan nyårsdagen och nu är det i princip helt borta. Julen har dock ersatts av laddning inför kinesiska nyåret som i år infaller 14 februari. Mot harens år! Skulle vara riktigt kul att få vara på plats här eller kanske ännu hellre i Hong Kong eller Shanghai och se hur det firas.


Utanför Mummy-riden

Vi åker iväg till Sentosa Island och Universal Studios Singapore som öppnade här i våras. Vi har tidigare varit på Universals parker i LA och Orlando. Och efter den här dagen är det bara den i Osaka kvar. Parken i Singapore är del av ett helt nytt turistområde kallat Resorts World Sentosa som utöver Univer Studios även bland annat innehåller Hard Rock Hotel, restauranger, Singapores 2a casino och givetvis massa shopping. Alla delar är inte klara ännu och exempelvis även öppna ett museum under 2011. Resorts World Sentosa är till stor del designat av Michael Graves som bland annat designat ett Alessi-arbandsur som jag använde förut.



Universal-parken är klart mindre än deras andra tema-parker (den ska säkert växa vidare här), men det kompenseras av att priset också är billigare. Vi är fega jävlar när det gäller att åka vilda rider, men det fanns ett antal kul attraktioner som var på vår mes-nivå ... Smällhett är det idag med. Trycks ned i marken. Tiger-ölen till lunch smakar därför fullkomligt sagolikt. Vi har några kul, men inte wow-kul, timmar i parken.



Äter på Hard Rock Cafe utanför parken. Vill inte ens tänka på hur många Hard Rocks vi har besökt genom åren. Många är det ...


Överraskad av en fontän ...

Vilar på rummet. Badar i badkaret. Ut på stan igen på kvällen. Mycket att hinna med nu med bara 1 heldag kvar efter den här dagen. Shoppar, dricker whiskey, och allting på några timmar. Kul. Ont i ryggen. Trött. Sov gott.


Tisdag 4 januari - Dempsey Hill



Buss till Dempsey Hill. Gamla armébaracker omgjorda till restauranger/gallerier/småaffärer. Småtrendigt, mysigt och småskaligt. Småskaligt är ju inte Singapore i övrigt så trevligt med omväxlingen. Vi var här en kväll förra året och drack öl på ett brewery. Det som var rätt fantastiskt var känslan av att baren låg någonstans på Bali eller någon Thailändsk ö med närhet tíll regnskogen. Träden hängde in över ingången till restaurangen, syrsorna spelade på högvarv i bakgrunden etc. Dagtid ser det visserkligen inte ut som regnskogen är runt hörnet - mysfaktorn är mer av karaktären shabby-chic.



Linda Gallery i Dempsey - vi har länge varit på span efter att köpa ett konstverk för 15-20 000 så vi brukar alltid försöka leta igenom några gallerier i jakten på den perfekta pris-prestanda-verket ... Konsten visar sig var förjävla bra, men priserna ligger på 50-100 100. Way way out our price range. Synd.


Fikar/lunchar på Jones the Grocer. Australisk Urban Deli-liknande cafe/matbutik i Dempsey. Love the shit.

Vilar vid takpoolen. Känns varmare än det brukar idag. Pallar inte så länge. Måste svalka av oss på rummet. Går på stan. Köper Dolce-tröja och Issey Miyake-strumpor.

Vill göra ingenting men ändå se stan. Vi sätter oss på en buss som snirklar igenom bostadsområden ute i förorten i någon timme. Perfekt avkoppling. Rusningstid. Stundtals packat på bussen. Så här ser vardagen ut här. Noterar att från nästan varje busshållplats till bostadshusen finns det täckta gångvägar. Jag vet inte om det är för att skydda mot sol eller regn eller både och. Det är ju bara frusna västerlänningar som vill gå utomhus i solen här. Läste i tidningen att de som har mer än 200 meter från huset till närmaste buss eller tunnelbana helst tar bilen och att solen var en viktig faktor i det valet.





Måndag 3 januari - Teppanyaki

Ju närmare slutet av semestern man kommer desto snabbare går dagarna. Världens mest irriterande ekvation. vi har försökt allt - göra ingenting eller göra massor - inget funkar. Tiden accelererar ändå. Fredag morgon är det hemresa och nu vill jag att tiden bara stannar innan det är försent.


Modern skylt - påpekar att ingen Segway här köras i parken

Förmiddagspass i botaniska trädgärden som ligger 15 minuters promenad från vårt hotell. Grönt, vackert, härligt. Det slutar dock alltid med att det börjar regna när vi är där och så blir vi strandsatta under något regnskydd eller träd. Och traditioner är till för att hållas ... På vägen hemåt genom parken sätter det igång. Värsta skuren går iallafall över snabbt och sedan hittar vi en buss tillbaka till hotellet.



Regnet ger inte med sig så vi softar på rummet ett tag. Jag bygger ett minilegotempel - Kinkakuji som ligger i Kyoto. Minilego är som vanligt lego, men som namnet förtäljer är det små jävla bitar som mina fingrar omedelbart får problem med. Småpillrandet påminner om när man gjorde pärlplattor när jag var liten. Jag reser mig dock ur frustrationen och får efter mycket svett och tårar ihop det. Fan va nöjd jag är ...



Hungriga. Äter på Teppanyaki-restaurangen "Sho Teppan" i ION-Orchard-gallerian intill oss. Teppanyaki är en japansk typ av matlagning - maten grillas eller steks på en järnplatta. I de flesta teppanyaki-restauranger tror jag kocken står vid bordet och steker maten, men det här är mer av en "snabb-mat-teppanyaki" så här steker gästerna maten själva vid bordet. Det påminner närmast om att woka maten. Vi kör Wagyu-kött och oxfile tillsammans med grönsaker. Ris ingår alltid, men det äter jag inte. Kul ställe, bra mat.



Bio. A Better Tomorrow. Sydkoreansk remake av John Woos gangsterklassiker från 1986 med Chow Yun-Fat. Sydkorea är sjukt bra på att göra coola, visuellt briljanta och våldsamma actionfilmer. De har fullkomligt brädat Hong Kong på actionsfilmfronten under hela 2000-talet. Ibland onekligen mer style än substans, men ett antal fantastiska filmer har kommit därifrån. Filmvågen har hjälpt till att göra Seoul och Sydkorea till ett starkt "inne-ställe". A Better Tomorrow är väldigt snygg, tätt befolkad av övercoola gangsters och bra actionsekvenser. Bra underhållning, men inte någon märkvärdighet. Måste åka till Sydkorea ändå. Snart. Riktigt snart.

Drinkar i hotellbaren. Sover gott.


Söndag 2 januari - nitad av minibaren



Älskar att titta på Channel News Asia när vi är på semester i Asien. Framför allt Japan Hour som visar resereportage när en eller två personer åker på utflykt till någon obskyr ort i Japan. De fångar alltid något vansinnigt mysigt med varje ställe. Japanofiler som oss sitter klistrade framför tv:n på rummet. Idag var det någon snöklädd mindre plats i nordvästra Japan. Way to go!


Henderson Waves-bron

CNN Go gjorde en lista över Singapores bästa broar för ett tag sedan. Vi fastnade för Henderson Waves som är Singapores högsta bro och dessutom enbart en gå-bro. En tunnelbanefärd senare går vi genom en kort men ändå obeskrivligt jobbigt lutande regnskogspassage för att komma upp till Mount Faber och den väntande bron. Hur varmt, kvavt och tryckande det än är - så fort man är omringad av regnskog ökar trycket med en koefficient som känns värre än 3,14. Fattar knappt hur vi klarade att vandra genom regnskorgarna på Borneo i flera timmar. Eller så fattar jag, men vill inte erkänna - vi var 14 år yngre än idag. Fuck.

Henderson Waves-bron är riktigt cool. Och snygg. Värt mödan dit.


Färgglada fasader i Little India

Går till närliggande jättegallerian Vivo (Singapores största). Äter glass. Åker tunnelbana vidare till Little India. Vi har inte varit där sedan första eller andra gången i Singapore - det vill säga någon gång på 90-talet. Man behöver inte ens komma ur tunnelbanan innan det känns annorlunda. Singapore består till 80% av kineser, men här är det plötsligt nästan bara indier och en och annan turist. Känns inte lika tillrättalagt och uppfräschat som Chinatown, men det är nog inte direkt som Mumbai heller. Ingen hysterisk galenskap och inga kåkstäder. Färgpaletten på husen är iallafall åt Bollywood-håller och musiken på cafeerna är indiska rytmer. Trivsamt livfullt. Sandaler till skjorta och snyggbyxor verkar inte ovanligt. Och överallt är det långa köer till butiker och stånd som säljer telefonkort. What's with that?



Åker hem. Dead tired. Vill ha en öl från minibaren. Böjer mig ned. Minibaren skallar mig i pannan. Hårt som fan. Brutalt. Oprovocerat våld. Nedslagen av en minibar på semestern. Va fan händer? Jag är trött. Orkar inte med sånt här. Ligger på sängen med en ispåse mot pannan. Vet inte riktigt vad som hände, men när jag skulle böja mig ned och ta ut drickan ur minibaren slår jag pannan i marmorkanten till möbeln som minibaren sitter i. Ont. Svullen. Och inte blev det någon öl heller.

2011 är igång, men här är höjdarna jag kunde komma på från ‎2010:
New York, Tv-spelet Red Dead Redemption, Inter CL-mästare, Prada, Sydney, iPad, Annica i landslaget, Venedig, Inception, Toy Story 3, Amarone-vin, Singapore, Setai-frukostar, Four Seasons-hotell, San Crispino-glass, Hammarby Damfotboll klarade kontraktet, Haruki Murakami, Balenciaga, Marc Jacobs, Ny kamera, Fotografiska Museet, låten Love the Way You Lie, Wagyu-burgare, Blue Man Group, Den Gode Den Onde Den Fule på bio, Tadao Ando, Massage








Lördag 1 januari - nyårsdagen



Nyårsdagen och midsommardagen är alltid heldöda i Stockholm. De mest döda dagarna på hela året. Nästan spöklikt ödsligt om man går genom innerstaden innan 14-tiden. Allt är stängt, alla människor är bortresta eller så sover de bort bakfyllan. Här är det som vilken dag som helst. Affärerna öppnar vid 9-tiden som alltid och vimlet på Orchard Road är igång tidigt. Tunnelbanan är nästan mer full än den brukar vara.

Jag tar en massage på hotellets spa på förmiddagen medan Åsa slöar vid poolen. Ju längre man har semester desto jobbigare blir det att ta sig för något. Bara att gå på bio eller att gå och äta någonstans kräver plötsligt viljekraft.


Tunnelbanestationen Stadium

Vi gör en av våra mer störda aktiviteter på eftermiddagen. Kollar några nya tunnelbanestationer. Jag vet - det låter helt rubbat. Och låter väl rubbat tråkigt också kan jag tänka, men vi satt och läste i Wallpapers 2011-guide för Singapore och de tipsade om att lokala arkitetkbyrån Woha har prisats för två designade stationer. Jag vet inte om det övertalade någon annan än oss om att tunnelbane-safari kan vara spännande, men iallafall ... Vi åker nya Circle-line-linjen och tittar på stationerna "Stadium" och "Bras Basah". Framför allt Stadium var faktiskt riktigt cool.


En-persons-discot

Regn. Behöver en inomhusaktivitet. Och inte fler stationer. Hittar en kul utställnig på Singapore Art Museums filial 8Q. Trans-Cool Tokyo - Vår typ av utställning. Mycket samtida japansk pop-konst med bland annat flera konstverk av Takeshi Murakami. Och så fanns det en av de roligare utställningsföremål jag sett på ett bra tag - ett disco för en person inne i något som påminner om en telefonkiosk. Alla som gick in i discot började rocka loss rejält. Hur jävla kul som helst.

Fika. Mat. Öl. Softa. Bla bla bla ... Semester ...



Fredag 31 december - hej då 2010



Nyårsafton. För andra året på raken firar vi nyår i Singapore. Märkligt hur det kan bli. Tidningar skriver spaltmeter om det, hotellen och restaurangerna har sina nyårsmiddagar, ett jättefyrverkeri ska äga rum i Marina Bay, men ändå - det känns inte riktigt som att det är SÅ stort med nyår här ändå. Kanske är det kinesiska nyåret om en dryg månad större.


Vårt hotellrum

Äter sjukt bra frukost nere i hotellrestaurangen. Läser om Beijings nya tunnelbanelinjer. Now, we are talking! Inte svårt att förstå varför företag och individer vill till Kina. Det är verkligen DÄR det händer. Med en sån jävla hastighet också. 5 nya tunnelbanelinjer öppnas på ett bräde. 56 nya stationer som mäter 111 km vilket är nästan lika långt som hela Singapores tunnelbanenät. Totallängden på nätet är cirka 300 km nu, men de planerar att det ska gå över 600 km innan 2015 (London och New Yorks är båda mellan 340-400 km). För att möta målet till 2015 tidagareläggs flera utbyggnader som skulle varit klara först 2020. Bara en sån sak. I love it. Kanske dags att åka tillbaka till Beijing snart.



Går tll ION Orchard-gallerian över gatan och köper lite godsaker till vårt eget planerade nyårsfirande. ThreeSixty Market Place - bra gourmetlivsmedelsbutik. Vin, chips, kex etc.

Går på stan. Äter glass på Häagen Dazs. Köper diverse asballa böcker på japanska jättebokhandeln Kinokuniya. Bland annat en bok om japanska designfirman "Super Potato". De regerar och har bland annat designat Hyatt Regency som vi bodde på i Kyoto. De gillar exempelvis att köra in granitblock som del av inredningen i restauranger. Stramt, snyggt, stencoolt.

Vi gör våra årslistor för bästa film. Samma vinnare och samma tvåa på bådas listor. Här är min lista:
1) Inception - Love storyn, love Ken Watanabe och Tom Hardy, love musiken, love det mesta. Samtida klassiker.
2) Toy Story 3 - Pixar lyckas med allt verkar det som. Vill ha ännu mer Toy Story! Cars 2 nästa år låter dock trist.
3) Social Network - grym dialog, bra regisserad, bra skådisar
4) King's Speech - Mästarklass på skådespelarinsatserna överlag
5) A Single Man - Colin Firth! Snygg som fan - Tom Ford vet vad han gör även som regissör
6) Fantastic Mr Fox - Hur kul som helst
7) Chaser - Sydkoreansk våldsam (den är ju koreansk...) och spännande thriller. Sydkorea lyckas nästan varje år få med någon film
8) Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 - mörk och långsam - som jag vill ha det
9) Tron - Snyggast. Daft Punkts musik.
10) Hämnden - Bra story, bra barnskådisar, bra Persbrandt



Room-service-middag på kvällen. Trötta redan vid 20:00. Pensionsärsvarning så det skriker. Ut på stan innan vi somnar ...



Packat med folk på Orchard Road och i alla galleriorna. Det väller verkligen fram människor överallt. De flesta butiker har öppet till 21:00. Några senare än så. Restaurangerna verkar stänga vid 23-tiden. Det är ju bara nyårsafton ... En hel del avspärrningar ändå. Mycket poliser. Folk börjar sätta sig ned på bänkar och på marken på Orchard Road. Feststämning. Men ingen verkar vara berusad. Nedräkning mot tolvslaget har börjat.


En typisk galleria i Singapore vid 21:30 på nyårsafton

Vi går hem till hotellet för att få bra utsikt mot fyrverkerierna från vårt rum på 15e våningen. Klockan slår 12. Hej då 2010. Vi somnar redan vid 00.30. Välkommen 2011!

Torsdag 30 december - tillbaka mot Singapore



Resdag. 8 timmars flygresa väntar igen. 3 timmars tidsomställning innan vi ens kommit in i Sydney-time. Synd om oss ... Vi hade lätt kunnat vara några dagar till i Sydney. Men det känns samtidigt rätt coolt att vi åkte till andra sidan jordklotet och bara var där en vecka för att sedan åka till nästa ställe. Bra globetrotterkänsla där. Får bli en kombi Sydney-Melbourne nästa gång.

Såsar på rummet fram till utcheckning vid 12. Sista promenad på stan. Lägger oss på en gräsmatta i fantastiska Royal Botanic Garden en sista gång. Fucking nice.

Uppdaterade listan över favoritstäder
1) New York - fortfarande i särklass. Vimlet, kulturen, shoppingen, universums centrum, allt ...
2) Paris - fantastiska promenadstråk, pampiga boulevarderna, kulturen, parkerna, joggingtur under eiffeltornet
3) Tokyo - edge, METROPOL, japansk design, shopping, yamanote, out-of-this-world-service
4) Singapore - grönaste staden i världen, resort-city, energi
5) Hong Kong -skyline, star ferry, ENERGI, Peninsula Hotel
6) Rom - gillade inte första gången, men så den har växt! fotboll, unik känsla, San Crispino-glass
7) Sydney - vacker, grön, out-going-people
8) Kyoto - rock-gardens, underbara historiska momument, vacker
9) Miami - bra mix mellan stad och beach, Setai-frukostar
10) Venedig - magisk finns-bara-en-på-jorden-plats
Straxt under: LA, Bangkok, Istanbul, Bilbao, London



På vägen tillbaka till hotellet uppträder en gummi-man nere vid hamnen. Heter det gummi-man även när det är en tjej? Cool show när hon kliver in i en sjukt liten jävla genomskinlig plastlåda. Visst har man sett det förut, men ändå - hur fan blir man så vig?



Flyget lämnar Sydney vid 16:30. Bumpig ride. Sitter på helspänn i timmar. Förjävligt alltså. Framme i singapore vid 21 Singapore-tid. Taxi till hotellet. Four Seasons Singapore. En av våra favoriter i världen. Vi är hemma känns det som. Absurt trött. Rummet är skitstort, men jag är för trött för att bry mig. Somnar direkt.

RSS 2.0