Fredag 8 januari - dags att åka hem

Ångest

Ångest

Frukost. Packar det sista. Sobril. Flighten går först 23.35. Hur får man den sista dagen att bli bra? Vi checkar ut och åker taxi till Singapore Zoo.



Vi har varit där en gång förut för 10-talet år sedan. Och parken levererar verkligen. Snygg, modern och till synes så djurvänlig en djurpark kan bli. Blir en av våra bästa "sista-dag" vi har haft på en semester. När vi väl kom till djurparken försvann känslan av att man bara väntar på att ge sig av till flygplatsen. Och det är verkligen inte ofta det lyckas på sista dagen. Vi går omkring i flera timmar och njuter av upplevelsen.

Åker tillbaka till hotellet vid 4-tiden. Duschar och byter om i hotellets spa-anläggning. Tar en sista promenad på stan. Håller oss från sista-shopping dock. Tar oss ut till flygplatsen flera timmar i förväg. Checkar in och går bort till världens enda Hard Rock Cafe beläget på en flygplats. Hamburgaren lägger sig som en sten i magen. Matsmältningen lägger ju av helt vid långflygande så den kommer nog förbli en sten i nästan ett dygn framöver ...

Brukar alltid undvika att prata med svenskar på semestern, men nu är semestern slut så nu gör det inget... Vi pratar med två unga svenska tjejer på restaurangen som varit på Nya Zeeland över jul och nyår. Den ena beskrev sig som "Ringen-nörd" så de hade bland annat varit runt och tittat på flera av inspelningsplatserna till "Lord of the Rings". Jag har aldrig riktigt förstått vad som är grejen med Nya Zeeland, men jag hade gärna kollat av inspelningsplatserna.

Massage på flygplatsen. Mot gaten. Världens sämsta platser väntar i planet. Svär högt i kabinen. Hjälper inte - vi är stuck i 13 timmar till Munchen. Bajskorv. Aldrig mer Lufthansa. Dålig i magen. Bajsar flera gånger ...

Landar i Munchen vid 5-tiden på morgonen. Dricker varm choklad. Gott. Flyger vidare vid 9-tiden.

Arlanda. Arlanda Express. Taxi. Hemma. Duscha, äta, sova. Börja planera nästa semester ...


Torsdag 7 januari - kläderna tar slut



För eller senare kommer det avgörande ögonblicket på varje semestern. De rena kläderna räcker inte ända till hemresan eller till de sista dagarna. Och nu är det skarpt läge. Redan idag. Det finns bara förlorarlösningar - tvätta kläder på rummet (no fucking way), återanvända smutskläder (tveksamt), låta hotellet tvätta (svindyrt - vill hellre slösa på annat), köpa nya kläder (vill inte lägga pengar på kalsonger och strumpor egentligen). Det blev alternativ 4 - köpa nytt.

Japanska varuhuset Isetan på Orchard Road. Köper en t-shirt av märket Springfield för en hundring och tappar hela mina tunga lyximage på ett bräde. Hittar ok kalsonger och strumpor.

Efter fiaskot med Sembawang igår bestäms att vi ska göra så lite som möjligt. Hemresa imorn - ångest.

Åsa köper en cool fyrkantig armbandsklocka på favoritaffären Shanghai Tang. Jag snålar ur på svarta Louis Vuitton-kortbyxor för 5 000. Vill ha men är redan oroad för American Express-räkningen. Kanske behövas sobril även för att våga logga in och titta på det saldot ...



Opera Gallery - (http://www.operagallery.com/) i ION-shopping mall. En jävla massa contemporary höjdarkonst. Vore grymt att göra en konstinvestering, men fegar ur. Inte snålar ur alltså.

Takpoolen resten av eftermiddagen. 30 grader som alltid. Jag och Åsa är ensamma vid poolen. Perfekt. Beställer upp en Wagyu-burgare. Perfekt som sagt var.



Sista kvällen. Dempsey Hill - trendigt bar/club-område i härligt exotisk miljö utanför själva stadskärnan. Det känns som man sitter på en resort ute i regnskogen på uteserveringarna. Lågmåld och cool stämning. Syrsorna spelar i gräset på vägen in och ut från restaurangerna. Baren vi sitter vid brygger sin egen öl i stora ölfat i ett rum intill bardisken. Bra sista-kväll-häng. (http://www.reddotbrewhouse.com.sg/rd_dempsey.html)

Buss genom natten hem till hotellet. Åsa packar. Jag somnar.


Onsdag 6 januari - irrande i förorten



Det är minusgrader i Orlando. Trodde det knappt var möjligt. Går det ens att köpa vinterkläder där? Ser framför mig turister med enbart badbyxor och t-shirts i bagaget. Jag ser också dyr apelsinjuice framför mig då apelsinplantorna i Florida inte kan stormtrivas.

Singapore - The Garden City - är fortfarande grön, men det förtätas i centrala staden och gröna lungor försvinner. Trist. Läste att folkmängden gått upp med nästan en miljon på ett årtionde från cirka fyra till cirka fem miljoner. Landmassan är ju onekligen begränsad så inte konstigt att grönområden försvinner, men trist ändå.

Vi bestämmer oss för att vi vill åka iväg till något ställe vi inte varit på förut i Singapore. Vi väljer Sembawang i norra Singapore. De ska ha en av landets få naturliga stränder. Det visar sig bli ett av få misstag på resan ... Tunnelbanan tog en halvtimme och enligt guiden skulle det sedan var en kort promenad till den "härliga parken och den trevliga stranden". Inte riktigt kan jag säga ...


Nånstans i Sembawang ...

Vi irrar omkring i någon timme i stekande hetta utan att passera något intressentare än ett antal fängelser innan vi tillslut hittar parken. Parken är trevlig, men kändes inte som belöning nog. Beachen däremot ... Beachen är 2 meter bred från vägen till vattnet och ser ut som en soptipp fylld med skräp. Är det ett fucking jävla skämt eller? Utiskten är mot ett antal jättelika brunrostfärgade fartyg (oljefartyg?). Vi ser två personer som badar. Om de överlevde dagen utan förgiftningsskador vet jag inte. Jaha, vi tröttnar snart och tar oss tillbaka mot citykärnan istället. Fiasko.

Åsa äter på en food-court på Sembawangs tunnelbanestation. Food-courten eller "hawker centre" som det heter i Singapore såg ut att var helt nyrenoverad. De flesta food-courts har ett antal olika stånd där varje stånd säljer mat från ett asiatiskt land. Kina, Japan, Korea, Indien, Indonesien och Malaysia verkar nästan alltid finnas representerade - däremot sällan thailändskt. Oftast ligger det några amerikansk fast food-outlets nästan intill food-courten också.



Vi gör lista vilka platser vi vill till som vi inte varit i förut:
Sydney, Seoul, Venedig, Shanghai, Lissabon tar sig in på bådas listor. Bra underlag för kommande reseplaneringar ...

Tisdag 5 januari - Yakiniku



Bästa hotell vi bott på:
1) Four Seasons Jimbaran Bay Bali - egen pool till bungalowen, grymt käk, blir körd i golfbil överallt på området
2) Peninsula Hong Kong - fantastiskt galant service, otroligt utsikt från jättebadkaret över hela Hong Kong
3) Oriental Bangkok - mytiskt, världens bästa service?
4) Four Seasons New York - The power place on earth? Perfekta badrum, dressing room, Pei har desginat byggnaden
5) Mercer New York - Världens kanske bästa location mitt i SoHo. Skön home away from home känsla. Mercer Kitchen i källaren
6) Setai Miami - vår typ av Asian contemporary desgin. Bästa hotellfrukosten.
7) Four Seasons Singapore - bra läge, bra allting förutom för mjuka sängar
8) Four Seasons George V Paris - Fantastiskt service, snyggt spa
9) Four Seasons Marunouchi Tokyo - Snygga rum, hämtas vid tågstationen av väskbärare
10) Peninsula Bangkok - Coolaste poolen i en storstad

Den vanliga frukostrestauragen renoveras så buffefrukosten serveras på hotellets kinesiska restaurang. Enda gången jag kommer synas i en kinarestaurang ...

Promenerar planlöst. Går på skulpturvandring efter att ha hittat en skulpturkarta på turistcentret. Dricker öl mitt på eftermiddagen. Allmänt njutande alltså. Fortfarande ingen bio - har det någonsin hänt att vi varit borta så här länge utan bio?





Kvällen kör vi japansk yakiniku på Gyu-Kaku (http://www.gyu-kaku.com/). Visade sig var en kedja som finns både i Asien och USA. Självgrillning vid bordet av japanska wagyu-biffar. Coolt. Starkt. Osigt.


Måndag 4 januari - Night Safari



Läser till frukosten att TGI Fridays och Wendys har gjort come-back i Singapore efter många års frånvaro. Wendys - försöker komma ihåg om vi ätit där någon gång i New York. Tror faktiskt inte det.

Ligger att alltid massa sköna glossy magazines på ett bord vid frukostbuffén. Stort reportage om japanske fotbollspelaren Nakata som spelade för Roma och Parma. Efter karrriären (han slutade redan vid 30) åkte han i princip jorden runt i 2 år. Tråkigt liv ...

Min nyvunna japanska fanatism (nåja) fortsätter - läser nu "Bushido - The Way of the Samurai". Filiosofier och koder för hur samurajer bör bete sig och agera skriven på 1700-talet. Brukar citeras i filmer som utspelas i Japan. Och kamikaze-piloterna under andra världskriget rationaliserade sin ageranden genom inledningscitatet - "I have found the essence of Bushido: to die" ... Mycket unkna manbarhetsideal, men som ofta när man läser äldre böcker visar den också att många mänskliga drag har inte ändrats mycket - avundsjuka, ego, alkoholism etc - Rätt fascinerande.

Singapore City Gallery i Chinatown - Singapores historia presenteras. Och utställningen avslutas med en jättelik modell över staden. Jävligt kul. Jag totalt bara avgudar stora precisa modeller över städer. Jag kommer ihåg att Arkitekturmuseet hade en modell över Tokyo för några år sedan - jag var där tre gånger på några månader...



Promenerar i Chinatown. Hittar ett nybyggt stort tempel med otroligt starka färger som antingen är kul eller som bara skriker i ögonen. Jag kan inte riktigt bestämma mig.



På kvällen tar vi taxi till Night Safari (http://www.nightsafari.com.sg/). Singapores kanske mest geniala attraktion. vi har gjort den varje gång vi är här. En tram tar dig på en safaritur genom regnskogen i parken för djurskådning. Fucking magic varje gång. Några promenadstigar genom natten bjuder på en del kul close-encounters också. Flygande ekorrarna som ljudlöst glider genom mörkret är höjdpunkten.

Vi passerar ett bostadsområde i taxin på vägen hem som tyvärr inte är färdigbyggt, men som kommer bli hur galet coolt som helst när det är klart. Följ länken ... http://www.theinterlacecondo.com/


Söndag 3 januari - Armbågar i ryggen

Frukostdiskussion - turistattratktioner som inte levererar/är overrated. Några av "icke-levererarna"

* Colliseum i Rom är mest en trist ruin. Boring
* Frihetsgudinnan - zzzz
* Manneken Pis i Bryssel. Den är ju fan ännu mindre än man tror
* Sears Tower Chicago. Chicago som helhet levererar ju inte ens
* Varuhus i Tokyo - de ska vara så kompletta ... NK är mer komplett hemma
* Singapore Sling på Raffles - smakar blä, men den turistiga baren i sig är faktiskt kul
* Topkapi Palace Istanbul. Hoppa över och gå till Blå mosken direkt
* Ponte Vecchio-bron i Florens. Krims-krams och trist

Tar en shoulder-massage på ett Day-Spa i en galleria. 30 minuters armbågar i ryggen och nacken. Fuck va ont det gjorde. Men tyärr nödvändigt. Jag satt och bara ojade mig helt tiden för vad som skulle komma härnäst. Annicas armbågar är nog värre men det pågår aldrig så här länge.



Åsa shoppar på japanska klädbutiken Uniqlo. Utmanare till H&M och Zara, men kanske något mer basic stuff. Finns över stora dela av Asien och i SoHo New York. Ska även finnas i London.

8Q - nytt museum för samtida konst. Gratis inträde på grund av att större delar var stängda medan ny utställning förbereds. Halvkul. Tyckte verken kändes lite enkla.

Tunnelbana till förorten och Chinese och Japanese Gardene. Kan inte släppa Japan helt enkelt ... Trivsamt, snyggt, tyst, fuktigt.



Kvällen avslutas med grymma drinkar, öl, Chicken Satay (för Åsa) i hotellets utomhusbar. Perfekt avslut för vilken kväll som helst. Utom för plånboken.


Lördag 2 januari - Fish Spa

Hotellfrukostarna slår alla de andra måltiderna under dagen. Går inte att tröttna på att masa sig igenom morgonen och slöläsa tidningen. Eller tidningarna. Bra buffeturval här.

Så det är dags för öppnandet av 800 meter+ skrapan i Dubai. 57 hissar. Låter nästan i underkant för att hantera alla våningar. 8 graders temperaturskillnad mellan toppen och botten. Låter stört.



15 minuters promenad till Singapores botaniska trädgård. Parken är verkligen fantastisk att gå igenom. Tropisk, prunkande, totalgrön. Luften är så tryckande att vi blir andfådda av att gå 10 trappsteg. Märkligt. Jag kommer ihåg när jag fick för mig att jogga iväg på en 6 kilometers löptur här år 2001. Jag var sängliggande i feber i flera dagar efteråt ...



På vägen tillbaka börjar det ösregna och vi går in på ett "Fish Spa" (http://www.kenko.com.sg). Har sett om det på tv och att det ska vara vanligt i Japan. Du stoppar ned fötterna i ett stort fotakvarirum fyllt med 1000-tals speciella fiskar (Dr Fish) som äter upp den döda huden på fötterna. Det låter ju självklart helt rubbat, men är onekligen en kul semesterupplevelse. Och huden blir fan bättre! Måste vara världens tuffaste jobb dock att äta "rent" folks fötter ...



Pool, mat, softa. Bra dag som alltid. Åsa har dock snott min tilltänkta nästa-bok "Pirate Latitudes" av Michael Crichton. Irriterande ...


Fredag 1 januari - konsten att göra ingenting

2010. Måste träna lite på att skriva 2010. Känns ovant.

Konsten att göra ingengting. Bara att lämna rummet och gå ned till poolen känns nästan too much.

Börjar läsa "My Name is Charles Saatchi and I am an Artoholic" av Charles Saatchi som startade reklambyrån Saatchi & Saatchi och som även är en av de stora konstsamlarna i världen. Cool book i intervjuform. Lättläst.

Åker tunnelbana till City Hall. Äter glass på Raffles Hotel. Gott. Promenerar bort till Marina Bay och tittar mot finanskvarterens Skyline.



Vi var här senast för 2 år sedan och det finns några saker som alltid hinner hända på 2 år i Singapore.

* Någon ny stor shopping mall har byggts som försöker out-spectactular de andra galleriorna både designmässigt och affärsmässigt. Alla vill ha de ballaste (läs dyraste) märkena, snygg food hall på bottenplanet och mest påkostande skyltningen. Denna gång "ION Orchard" nära vårt hotell som poppat upp. Snygg design. Bra affärsval, men det finns ändå en gräns hur kul en galleria kan bli.

* Nya skrapor i Finansdistriktet som breddar Singapore Skyline - Ja även denna gång

* 1 eller flera andra stora projekt pågår eller är just klara - Ja - Singapore bygger delvis ett storslaget jättecasino Vegas-style (deras första) samtidigt som en Universal Studios temapark ska öppnas under våren 2010. Vi står och tittar på det som ska bli Casinot. Tre glasskrapor med ett tak som går över alla tre husen. Taket ska bli cafeer och sittplatser. Impressive.



Jag är någonstans både imponerad och lite avundsjuk över farten och framåtandan över alla projekten i Singapore. Sverige är en bit bort ...

Blrit trött av den korta utflykten. Åke hem igen.

Läst halvvägs i Charles Saatchi-boken. Lättläst som sagt.

Åsa äter räknudlar i en food hall. Jag väljer amerikansk skräpmat på en uteservering. Kvällen tillbringas på hotellrummet.

Jag läser klart boken ...




Torsdag 31 december - på väg mot 2010

Checkar in på hotellet (www.fourseasons.com/singapore) vid 01:30 på morgonen. Halvt medvetslösa av trötthet. Lätt tjock i halsen som jag oftast blir efter långa flighter och mycket metropolluft.

Åsa är på sovhumör - som vanligt ... Jag äter frukost själv nere i restaurangen. Läser Singapore Straits Times. Tydligen har det blivit vanligare med ormar i bostadsområdena i Singapore allteftersom grönområdena blir färre och ormarnas naturliga habitat försvinner. En tre meter lång pytonorm i sovrummet lät sådär ... Men business är tydligen bra för "Pestbusters".

Går förbi SPA-avdelningen för att boka någon ryggfixartid. Det fanns en ledig spot 20 minuter bort. Perfekt. Han kör hårt och effektivt vilket behövs.



30 grader som alltid i Singapore. Tryckande fukt som alltid i Singapore. I fucking love it! Masar oss runt i värmen några timmar. Köpte några böcker och tidningar. Fikar. Äter glass. Njuter.



Vi är helt dagvilla. Jävligt skönt det med. Vi hade kunnat missa att det var nyårsafton och det hade inte stört mig heller för den delen. Beställer upp mat till rummet och kallar det ändå nyårssupé. Vi gör årslistor som vi brukar på nyårsafton. Min filmlista är som följer:

1) Avatar - Wow! Cameron har verkligen höjt ribban - har inte haft en sådan wow-upplevelse på flera år
2) Up - Montaget i början är den bästa animerade sekvensen någonsin
3) Slumdog Millionaire - Fantastiska bilder och rytmer i Dickens-inspirerad saga
4) Up in the Air - Clooney rules. Tar nog Oscarn för bästa film
5) Departures - Japansk stillsam udda och vacker film
6) Still Walking - Lars Norén-liknande japanskt drama. Grymt ensemble-spel.
7) Inglorious Basterds - Tarantino e back. Lyckas blanda tysk och engelsk dialog på ett makalöst sätt
8) Man On Wire - kanske bästa dokumenär någonsin om han som gick på lina mellan World Trade Center
9) De Usynlige - Norskt drama. Årets överraskning för mig.
10) Hangover - Sanslöst roligt



Vi går ned till shopping-gatan Orchard Road för att fira 12-slaget. Halva staden verkar vara där. Ingen officiell nedräkning sker så olika delar av massan jublar vid olika tillfällen. Har ingen aning om exakt när nya året börjar. Who cares. Ser inga fyrverkerier. Skönt att slippa ...


Onsdag 30 december - Hej då Japan

Frukost. Kort bad i poolen. Packa. Lost In Translation-soundtracket går hela förmiddagen på rummet.



Bussen till flygplatsen lämnar vid 14. Går inte att koppla av och göra något riktigt kul samma dag som man ska åka vidare. Tar en tur bland skyskraporna i Shinjuku. Hinner inte se den Zaha Hadid-designade Neil Barrett-affären - skit också, men det får bli nästa gång ...

Avatar går sjukt bra och verkar bli den film som drar in mest pengar av alla filmer släppta 2009 - James Cameron är onekligen ett stort jävla geni!

Hotellet har på gatuplanet en lyxdeli och ett bageri. Great place. Vi tar en fika och så köper jag salt förpackade i coola rör. Bland annat ett rött salt från Hawaii.



Avfärd. Bussen tar nästan två timmar till flygplatsen. Ryggen är helt fucked redan innan 7-timmars flighten till Singapore. Inget vidare tecken.

Flyger med United Arilines. Har inte platserna bredvid varandra, men jag lyckas byta med passageraren intill Åsa. Rätt bumpig flight och mitt under den värsta bumpigheten säger en allvarlig röst i högtalarna - "Vi har ett viktigt meddelande, vi måste informera er om att vi har ett tekniskt problem". Efter en stunds tystnad och en halv hjärtinfarkt om att vi är i riktigt skit fortsätter rösten dock - "Vi har ett tekniskt problem med kanal 23 och 24 ...". Ok ....

Landar efter midnatt i Singapore. 28 grader. Känner direkt doften av tropisk hetta. Skönt.


RSS 2.0