Söndag 9/8 - mot Stockholm

Den sista halvdagen i New York är alltid ångestladdad. Taxin mot flygplatsen kommer att gå vid 14-tiden och det är svårt att göra nåt kul sista timmarna på plats. Flygångest också. Dålig i magen och lätt spyfördig som det brukar vara.

Allt är packat vid 10-tiden och vi tar en sista tur på Manhattan. Grå himmel och kletigt kvavt utan att vara jättevarmt. Köper en svart Louis Vuitton t-shirt som blir sista shoppingen. Äter en sista måltid. Går inte att njuta - vill förlänga resan med någon vecka. Eller månad helst ...

Går till hotellet vid 13:30. Vilar. Säger hej då till rummet och så bär det iväg.


Lördag 8/8 - konsten att göra ingenting i New York

Sista heldagen i New York. Tur vi har en veckas ledigt på hemmaplan innan slaveriet börjar igen.

Vi har gjort det vi verkligen vill göra (man skulle kunna argumentera för att vi borde har gjort det för 8 New York-resor sedan el nåt..) så de här "kanske-göra-aktiviteterna" stryker vi. Baseball hade vart kul, men för 5e resan på raken så säger vi "nästa gång kanske...". Nu är det bara göra ingenting och inte tänka för mycket på att vi ska hem imorgon.



Styrketränar, ligger i parken och läser, halvtittar på Dark Knight på hotellrummet och så vidare... Vi ser Yoko On sitta på en uteservering nere i West Village och sedan äter vi hamburgare på Corner Bistro.


En turisthelikopter har krockat med ett miniflygplan över Hudson River. Otrevligt och lite märkligt att det kan ske.

Tom Ford-boxen som jeansen kom i är verkligen grym förresten ...




Klockan är 21:30 - nu är det snart dags att ta några drinkar nere i hotellbaren. Kanske dags att ta 57 dollarsdrinken de hade - hahah. Fan va alkohol det blir när man är borta 2 veckor.

Eldflugor i Central Park efter skymningen är fascinerande. Kan knappt påminna att jag sett det förut.



Espanyols lagkapten död i hjärtattack under träningsläger. Läskigt.

Fredag 7/8 - Bajen tar över Manhattan

Johanna och Matilda i Bajens A-lag kom till New York igår. De bor nere på Canal Street på gränsen mellan Soho och Chinatown. Kul läge. Till frukost kom de upp till oss - så gemensam frukost på Four Seasons. Jävligt kul! De åt belgiska våfflor med bär som såg helt sagolik perfekta ut. Jag körde bär och bacon och Åsa bircher-mussli. Både Johanna och Matilda var härligt smittande entusiastiska över alla intryck och allt de vill göra under veckan. Jag tror de pratade i 300 kilometer i timmen mellan varven om allt de vill hinna se och köpa :-) Och vi som ska hem igen redan på söndag. Blä.



Kunde inte låta bli att visa vårt grymma rum efter frukosten ...

Sedan tog Hammarby Damfotboll över Manhattan. Big time :-) Johanna köper YSL-väska, jag köper Tom Ford-jeans, Matilda NY Yankees-tröja, fika på Nespresso på Madison och så vidare. Åsa bestämmer sig för att lägga sig några timmar i parken - och då jag är "tjejen" i förhållandet som kan gå alltför länge i affärer så fortsätter jag med Bajen-ligan ett tag.. Donatella Versace skymtar förresten förbi vid Barneys.







Möter upp med Åsa på hotellet några timmar senare. Vi promenerar hela vägen med till Soho, dricker öl och promenerar sedan hela vägen hem igen. Benen höll näsan på att gå av på slutet. Sjukt trött när vi kommer upp på rummet. Jag hoppar ned i badkaret. Satan va skönt!





Jeansen jag köpte behövde läggas upp, men när vi kom hem på kvällen hade de levererats i ett paket till rummet. Skönt.

Gonatt

Torsdag 6/8 - Åsas födelsedag

Åsa fyller år idag och vi firar samtidigt 10-årigt jubileum för att vi gifte oss 6/8 1999. Vilken jävla svindelkänsla. Vart tar alla åren vägen?? Varje dag i New York känns som en perfekt dag så vafan gör man för att fira extra? Ingen av oss känner faktiskt att vi behöver göra något speciellt, men vi ska försöka ta det lite lugnt. Börjar dagen med frukost på rummet. Skönt.



Jag är nog aldrig så välbevandrad i nyhetsflödet som när jag är på semester i USA. New York Times varje morgon är guld.

Kommer iväg ut vid 12-tiden. Jag har knappt några rena strumpor eller kalsonger så det blir som det brukar - handlar underkläder på Bloomingdales som ligger bara några kvarter bort. Är nog fan billigare att köpa nya än att skicka smutskläderna på tvätt hos hotellet. Det är absurt dyrt.



Åker ned till Hudson Street i gränslandet mellan Soho och Tribeca. Jaques Torres chokladbar väntar. Ungefär som Chokladfabriken hemma på Söder med tillverkning, fika, chokladkartonger etc. Vi köper brownie och varm choklad med espresso och som dessutom är spetsad med chili. Jag brukar inte vara något jättefan av varm choklad men den här är grymt bra. Och brownien är sjukt god! När vi sitter ned och fikar är det fönster rakt in i tillverkningsrummet av chokladen. Kul!

Stieg Larsson-böckerna säljer bra i USA. Har legat högt på försäljningslistorna och de står framme som de "heta böckerna" i nästan alla bokaffärer. Jag har själv inte orkat läsa någon av dem - men kanske borde jag det.. Någon annan gång - köper istället en cool designbok om Japan och Sydkorea. Tittar vilka författarstunder Barnes and Noble har under augusti i New York - en del tunga namn - Toni Morrison (nobelpristagare), Ang Lee (Crouching Tiger Hidden Dragon), Pat Conroy (Prince of Tides). Intressant line-up.



Äter tidig middag på "Ty" på hotellet. Åsa äter Wagyu-korv. Fan va coolt med korv av Wagyu-kött. Total lyx-street-food. Gillar atmosfären - avslappnat och lyxigt på samma gång. Högt i tak. Dricker bra vin från Napa Valley. "Gudfadern" himself sitter några bord bort dvs James Gandolfini som spelade huvudrollen i tv-serien "Sopranos". Sedan kommer rapstjärnan/producenten Pharrell också.

Bajenbrudar kommer till New York idag - vi ska ha frukost med dem imorgon. Blir kul.

Avslutar kvällen med att åka upp i "The Rock". Utsikt från 70e våningen över en glittrande stad i kvällsmörkret. På något sätt rogivande att bara stå där och blicka ut över staden. Empire State Building ser fantastisk ut.



Kommer hem vid 24-tiden. Åsa avslutar sin födelsedag med öl i badkaret. En bra dag. Igen.



Oj glömde - vi köpte sakéglas i trä. Eller vad fan säger man - glas i trä låter konstigt...

Onsdag 5/8 - Meteorologerna suger här med - tur det ...

Dollar nere i 7.13 mot kronan. Skönt - hotellräkningen kommer gå ned en del.

Meteorologerna säger storm, regn, åska till eftermiddagen - men lyckligtvis suger deras forecast. Hela dagen är bara sol, sol, sol.



Åker ned till Battery Park på sydsptsen på Manhattan. Tittar på ett gäng "street-akrobater" som uppträder. De är riktigt jävla bra. Sätter oss och fikar i parken på ett provisoriskt utecafé. Om något ändrats och förbättrats bara sista åren är det antalet platser och gator med sittplatser och förbättrade promenadsträckor. Broadway mellan 34e gatan och Central Park har numer en flera meter bred gåsektion i gatan. Och på flera ställen såson Times Square har delar av gatan gjorts om till sittplats med bord och stolar.



På eftermiddagen går vi på New Museum of Contemporary Art på Bowery Street. Utställningarna är ok, men inte mer. En fotoutställning om Syafrika och en utställning om Black Panthers.



Museet ligger nära Landmark Sunshine Cinema på Houston Street där koreanska vampyrfilmen "Thirst" går. Vi köper biljetter till 6:15. Filmen är regisserad av Park Chan-Wook som har gjort en av 2000-talets bästa filmer "Oldboy". Han har också gjort en del riktig skit så man vet aldrig vad man får. Jo, en ska vet man - det brukar vara våldsamt.

Filmen är inte i Oldboys klass och den har passager som är lite sega, men totalt sett var den riktigt bra. Det finns scener som är så sjukt störda och roliga att jag vrålade av skratt. Och blodigt och våldsamt var det också...



Kommer ut från biografen straxt före 9. New York är förföriskt som bara New York kan vara när mörkret har lagt sig. Vimlet, sorlet, det perfekta filmiska ljuset i mörkret ... Vi köper sallad och öl på Whole Foods nästan bredvid bion och tar en buss hem till Midtown för att äta på rummet. Jag känner att jag skulle kunna sitta på bussen i flera timmar och bara masa mig fram genom staden. Perfection.


Tisdag 4/8 - hallon i parken

Tar bussen till Dean & Delucas deli-store på 85e och Madison. Köper frukost - färska hallon, vatten, kaffe till Åsa och lite annat smått och gott. Mot parken för picknickfrukost. Köper en New York Post på vägen också för att ha något att läsa. New York Post suger egentligen och får kvällstidningarna i Sverige att framstå som riktiga nyhetstidningar - men vill bara ha något att bläddra i ...



Sitter på "the great lawn". Solen strålar. Svårslaget. Första gången i New York - 1992 - kändes parken sliten och dåligt omhändertagen på många ställen - nu är gräsmattorna perfekta och hela parken är snygg. Har på mig kortare byxor än vanligt och lyckas bränna mig på låren. Vilket amatörmisstag.





Dagarna flyter på snabbare än man kan önska. Som alltid en bit in på semestern. Äter en Kobe-burgare på BLT Burger, köper en t-shirt på Balenciaga, promenerar runt, fikar, bla bla så var det läggdags igen... Måste hitta ett sätt att söla ned tiden.



Jag köpte en japansk manga på Midtown Comics som verkade cool - Ikigama. Alla som börjar skolan i Japan får en spruta och var 1000e person som får sprutan kommer att då av injektionen någon gång mellan 18-24 år. 24 timmar innan du dör får du ett meddelande från staten att du har ett dygn kvar att leva. Låter ungefär lika härligt stört som Battle Royale. Låter väldigt japanskt. Kul!












måndag 3/8 - high line

Även enligt mina standards var den här dagen så jävla illa ur ett nyttighetsperspektiv. Helt bedrövlig när man slår samman allting. Åt några kex till frukost på rummet. Köper en Diet Coke och en nötchoklad vid 11-tiden. Apelsinjuice på Starbucks (enda nyttiga på hela dagen). Chokladmilskshake vid 14-tiden. Öl vid 16-tiden. Pommes Frites vid 17-tiden. Avslutar kvällen med drinkar och en brownie-liknande kaka. Skärpning. Rejält!

Åker ned till Meatpacking på förmiddagen för att gå på High Line. Gamla järnvägsspår 7-8 meter upp i luften som har gjorts om till en park och som öppnade för bara några veckor sedan efter flera år ar arbete. Briljant ide. Hittills har 10-12 kvarter gjorts om till park och om något år kommer ytterligare cirka 10 kvarter att öppna. Det känns nästan som man svävar uppe i luften då vi promenerar fram. Ett av förslagen till ombyggnaden av Slussen (Jean Nouvels) var att täcka över Centralbron och göra en park ovanpå. Hade varit grymt coolt inser man efter det här.





Tillbringar eftermiddagen i Dumbo i Brooklyn efter att ha promenerat över Brooklyn Bridge. Köper en t-shirt i Zacca som alltid har kul street-designade t-shirts. Vilar på gräset i parken mellan broarna. Solen strålar - nästan jobbigt varmt att ligga ned.



På vägen tillbaka stannar vi på en uteservering i West Village. Sierra Nevada-öl. Sagolikt skönt. Great day. Lägger oss sedan och läser i Central Park och avslutar kvällen med drinkar. Rummet snurrar lätt när vi går och lägger oss...


Söndag 2/8 - regn = inomhusaktiviteter

Söndag. Sovmorgon. Äter frukost i sängen och halvtittar på tv parallellt med att jag läser New York Times. Vi har 200 kanaler eller nåt. Mest någonsin på ett hotell. 97% är shit som alltid. Slår på en japansk kanal bara för att det är kul att lyssna på japanska. Måste fan bli Japan över jul i år. 


Tränar tillsammans på hotellets Fitness Center nere i källaren. Behövligt.

Regnet hänger i luften. Luktar inomhusaktiviteter. Årets sommar är en av de kallaste i New York sen de började mäta temperaturer. Snittet var ändå cirka 24 grader i juli vilket jag antar slår de flesta svenska sommarsnitten. Vi hasar oss ut vid 12-tiden och tar tunnelbanan till Queens för att gå på PS1 Arts Museum. Det är första besöket på museet. Regnet kommer och kommer rejält när vi kliver upp ur tunnelbanan. Queens är ödsligt.



PS1 är coolt. Klart mer edge och mer samtida än exempelvis MoMa (PS1 är dock en affiliate till MoMa). Rekommenderas. Vi tar linje 7 tillbaka till Manhattan. Tunnelbanelinjen går över marken och jag absolut avgudar när den snirklar fram genom Queens. Manhattans skyline syns på avstånd, men idag får den en Blade Runner-liknande inrmaning när ösregnet och molnen ger den en härlig känsla av framtidsdystopi. I fucking love it.



Vi åker till Times Square och går och ser Public Enemies med Christian Bale och Johnny Depp. Bra. Bara Spielberg kan konkurrera med Michael Mann när det gäller att filma och koreografera actionsscener.

Köper mat på Whole Foods och äter i deras seating area. Åsa kör sushi och jag bärsallad. Regnet  har gått och lagt sig och vi tar en tur i parken efter maten.


Lördag 1/8 - en perfekt dag

What a great day!

Massage på hotellets spa 08:00-09:00 - riktigt bra massage - bra blandning av hård och avslappnande massage. Men rubbat dyrt. 4 gånger så dyrt som hemma ungefär. Insane. Annica, lägg ned sjukgymnastandet och starta massageverksamhet här - You'll make a fucking fortune! Åsa styrketränade på hotellgymmet under tiden.



Lyxfrukost på hotellet och sedan en förmiddagspromenad i Central Park. 25-26 grader varmt och strålande sol. Åsa sjöng "Moon River" vilket är en tradition vid Central Park-besöken. Kommer inte ens ihåg hur det hela började en gång i tiden.

Buss ned till downtown. En av våra favoriter - gourmetbutiken Balduccis på 14e gatan har slagit igen. What the fuck! Lågkonjunkturen märks av - en hel del butiker här och var har försvunnit. New York Times skrev förra veckan om att antalet tomma butikslokaler är nära rekordnivåer.

Jaja - Pradabutiken i Soho... Köper ett par grymma jeans. Expediten är från Brasilien och har redan börjat räkna ned tíll fotbollls VM på hemmaplan 2014... Är oerhört sugen på att köpa någon jacka också, men vill inte knäcka bankkontot med 8 dagar kvar av New York-semester. Pradas jackor är verkligen fantastiska dock. Kanske återbesök senare i veckan...



Sen-lunch på favoriten Mercer Kitchen och glass på Grom. New Yorks bästa glass. Strosar vidare och åker tillbaka till Midtown. Lägger oss på en gräsmatta i Central Park. Magiskt. I love it. Inväntar skymningen vid halv-nio-tiden och går och kvällsshoppar på sen-öppna bokbutiken Barnes And Noble. Köper Kurosawas Ran på DVD.



Möter Mr Hetast-i-entertainment-denna-vecka utanför ingången till hotellet. Judd Apatow som skrivit och regisserat bland annat 40-year-old-virgin och Knocked Up har synts på varenda talk show sista veckan för att promota sin nya hyllade film Funny People med Adam Sandler. Time Magazine hade med honom bland 100 mest inflytelserika individerna tidigare i våras. Nu har han ett nytt bidrag till sitt CV - "jag har bott på samma hotell som Mats och Åsa" :-)

Några Sierra Nevada-öl, chips och kex senare är det dags att sova...


Fredag 31/7 - Tillbaka i New York - I fucking rule!

Snabb och enkel packning. Taxi till tågstationen straxt efter 10. Gillar tågstationer - får bra reskänsla. Köper biljett till 10:55-tåget till New York som ska vara framme vid 12:20. Kostar 128 USD för oss båda. Helt ok pris.


Läser gourmet-tidningen "Saveur" som jag köpte dagen innan på Barnes and Noble. Att jag läser gourmet-tidning är ju ett jävla skämt, men de hade långa reportage om både hamburgare och French Fries. Jag måste börja köpa Wagyu-kött på NK för att få till den perfekta lyxburgaren hemma. Cirka 1300 SEK/kilo. Oslagbar ego-kick :-)

Landskapet är halvtrist, men ändå skönt att masa sig genom. Vi kommer till Penn Station på 34e gatan på utsatt tid. Taxi genom lunchtrafiken tar flera år, men tillslut kommer vi till Four Seasons Hotel på 57e gatan. 9 grymma dagar väntar. Fuck va bra! vi inkvateras på 25e våningen med utsikt mot 57e gatan. Bvlgari i duschen, tv i badrummet och 45-50 kvm stort rum. Bra fruktfat framdukat. Åsa packar upp och hänger in alla kläder. Känns bra när vi ska bo här så pass många
dagar.


Ut på stan. 25 grader och disigt. Jag är i New York igen - I fucking love it!!! Käkar. Bestämmer oss får att gå på bio - Pixars nya animerade "Up" på 42a gatan. Trailer för Toy Story 3 innan filmen (fan va grymt det ska bli).  "Up" är riktigt jävla bra! Smågrinig gubbe och småjobbig unge åker tillsammans iväg upp i luften i ett hus med hjälp av tusentals ballonger. Låter det boring - det är det verkligen inte. Pixar levererar ett mästerverk till. Toy Story, Incredibles, Finding Nemo, Wall-E spöar verkligen skiten ur de andra kreatörernas animerade filmer såsom Ice Age, Madagaskar och så vidare.

Glömde nästan... filmen var i 3D och jag fattade först inte varför filmen var så suddig. Dumfan som jag är hade jag dragit på mig solglasögonen istället för 3D-glasögonen. Tog flera minuter innan jag fattade.

Spöregn väntar när vi kom ut från biografen. Tar tunnelbanan (R) från 42a till 59e/5e. Köper godis på FAO Schwartz och springer hem till hotellet. Bokar massagetid till imorgon i hotellets Spa. Besinningslöst dyrt, men min rygg behöver det.



Badar på rummet. Slötittar på tv från badkaret och läser i "Snabba cash" parallellt.

Filmen Philadelphia på tv. Vilken grym timing. Inledningen när Springsteens "Streeets of Philadelphia" går samtidigt som kameran sveper förbi stadens berömda landmarks är helt plötsligt grymt kul!






Torsdag 30/7 - Jag och Rocky Balboa

Detta är förmodligen den enda renodlade sightseeing-dagen på denna semester. Ny stad innebär bocka av några "måsten". Philadelphia påminner rent visuellt om en del andra städer på östsidan av USA såsom Boston och Washington. Skyskraporna i downtown ser ut på ungefär samma sätt och parkerna är av ungefär samma snitt. Bra är att alla är promenadvänliga.

Vi inleder med det "viktigaste" - mot trappan upp mot Philadelphia Museum of Art. Trappan är känd därför att Rocky Balboa träningslöpte uppför trappan i flera av filmerna. Nedanför trappan finns även en staty av Rocky. Enligt en Philly-bo vi pratade med är det en ständig debatt i staden om statyn ska vara nedanför eller ovanflr trapporna... Det ser rätt kul ut när det vimlar av turister som alla måste jogga uppför trapporna. Jag kör mitt race också samtidigt som jag försöker höra Rocky-musiken i huvet. Töntigt - ja, kul ändå - JA igen!



Åsa är dagens guide och har "pluggat" på om Philadelphia och lagt upp en bra rutt som plockar det som är värt att se. Staden är USAs födelseplats och det var här som Declaration of Independence skrevs på 1776. Det finns en hel att se kopplat till årtalen runt detta. USAs första bank, Independence Hall (där USA blev USA..), USAs första residential street och så vidare. Kul och intressant att se, men det är väl inte riktigt som Roms, Florens eller Istanbuls historiska attraktioner.


Efter historia går vi till modernare kvarter. Rittenhouse Square. Stadspark omgiven att butiker och matställen. Trivsamt område. Vi går till gourmetbutiken Di Bruno Bros (ungefär som Dean & Delucas i Soho). Riktigt kul. Åsa köper en osttallrik som senare äts upp på hotellet medan jag nöjer mig med italiensk pistageglass. Grymt god.

Vilar på hotellet. Städaren kommer men eftersom jag har kalsonger på mig (plus t-shirt o strumpor) så vill hon att jag ska sätta på mig längre byxor innan hon städar. Jag blir fan irriterad. Har aldrig hänt någon gång!

Köper tidningar på Barnes and Noble. Tittar på Entourage på rummet - avsnitt som inte gått hemma. Lagom kul. Orkar inte göra något på kvällen på stan - spar det till New York ...


RSS 2.0