Fredag 28/Lördag 29 juli 2017 - Back in Tokyo

 
En regeringsombildning senare lämnar vi Sverige på fredagmorgonen. Flyger. Kort första flight. Inga bump. Köpenhamn. 4 timmars väntan. Går ändå rätt fort. Äter på steakhouse-restaurangen Mash. Gott. Köttbiten ligger givetvis som en sten i magen hela vägen till Tokyo men det var det värt. Sitter ett tag i SAS-loungen. Lätt flygnervositet under ytan. Bubblar men inte mer. Snart dags för långflighten.
 
 
Flighten mot Tokyo lämnar vid 16-tiden. Sitter på rad 1. Business-class genom SAS-poäng. Nice. Sängläge och allt det där. Ändå drygt 10 timmars flight. Livet i ultrarapid. Allt går långsamt. Även min hjärna känns trögare än vanligt. Allt är tråkigt. Lyckas tycka synd om mig själv fast vi är på väg på 4 veckors semester. Kräver en viss talang för det också. Tur jag är bra på något ..
 
 
Spelar ett småcharmigt plattformsspel i mobilen som heter "Dan the Man". Laddade ned för någon vecka sedan. Perfekt som distraktion. Annars orkar jag som vanligt inte läsa någon av böckerna jag tog med eller titta på någon av filmerna jag laddade ned. Slösurfar. Lite som vanligt alltså. Tittar ändå på "The Founder" på flightskärmen med Michael Keaton - en biopic om Ray Kroc - grundaren av McDonalds. Eller snarare han som gjorde franchise av bröderna McDonalds restaurang. Och sedan blåste dem .. Ganska bra. Intressant att det han fastnade för när han var på McDonalds restaurang första gången var framför allt hur effektivt och rent köket var. Kedjan byggde verkligen vidare på grundfundamentet från originalet.
 
 
Landar på Narita massa mil nordöst om Tokyo vid 9-tiden på lördagmorgonen. Först av planet. Viktig tävling att vinna. Känner mig patetiskt nöjd.. Flygplatsen är nästan folktom. Glider igenom immigration och customs på nolltid. Konnichi-wa och buganden överallt. Vi omfamnas av värme och service från himlen som vanligt. Myser. Känsla av att komma hem.
 
Tåg till Tokyo Station. Grå himmel. 30 grader. Lätt tryckande fuktig luft. Hotellet ligger 10 minuters promenad nordväst om stationen i kontorsområdet Otemachi. Vi rullar väskorna fram genom skyskrapstäta kvarteren. Svettas. Luktar redan skunk efter ett dygn på vift så gör varken till eller från ...
 
Hoshinoya Hotel. Öppnade för ungefär ett år sedan. Japan har en hotelltyp som heter Ryokan vilket är som ett värdshus i traditionell gammaldags japansk stil. Hoshinoya har gjort som en update av detta koncept och skapat en form av lyx-ryokan där man blandar det traditionella med nya designfaciliteter. Vi ska bara bo här en natt. Dyrt men det ser fantastiskt ut. 
 
Strumpor i hissen 
 
 
 
Varje våning har en sån här lounge
 
 
Du tar av dig skorna när du kommer så förvaras de i ett skåp nere i lobbyn. Sedan går du i strumporna på tatami-golv genom hotellet till/från ditt rum. Magiskt promenad genom fantastiskt designade korridorer. Mörk belysning, ljusa träslag och mörka väggar som ser ut av vara av sten. Magisk känsla. Varje våningsplan har en egen lounge där man kan sitta och fika eller ta med sig japanska snacks och dricka till rummet. Mysig känsla. Servicen är äkta och på en absurt himmelskt nivå. På takvåningen finns en japansk onsen (bad i vatten från varma källor från under hotellet) och i receptionen finns en lite scen med traditionella uppträdanden på kvällen. Det känns helt genuint. 
 
 
Regnet öser när hela kvällen. Vi åker tunnelbana två stationer till Ginza och håller oss torra under varsitt stort paraply. Det är något speciellt när det regnar i mörkret på kvällarna i Tokyo. Det är en uttjatad beskrivning men visst fan är man plötsligt i filmen Blade Runner. Semestern har börjat..  
 
Nya Ginza Six gallerian med Kusama-installationer

Onsdag 26 juli 2017 - Bio och packar

 
Packar. 27 dagar är länge att vara borta. Hur många t-shirts? Hur många får plats? Beslutsmässigheten är obefintlig. Beslutsångesten tar kommandot. Vill helst skjuta upp avgörandet till hösten eller iallafall till incheckningen. Velar. Landar på 21-22 upsättningar av tröjor, strumpor etc.. Systemkamera? Behövs det fortfarande eller räcker mobilkameran. Samma fråga har stälts de senaste fem sommarresorna och blir lite svårare för varje mobilversion. Frågan är för jobbig just nu - husrådet bordlägger till avresedagen. Svenska mästerskapet i i-landsproblem fortsätter i samma stil några timmar till ..
 
Lunch på tisdagen med jobbet
 
Bio. Baby Driver. Går på premiärföreställningen mitt på dagen. Fick töntkänsla av trailern men recensioner och publik har gett tummen upp i USA så jag ger den chansen. Och den är förbannat underhållande. Ung man är mästarchaufför åt rånare. Problem uppstår .. Och han går och kör gärna bil i takt med musik. Det låter fånigt men är är riktigt bra. Smart dialog, innovatiiva actionsekvenser  i form av både biljakter och jakt till fots samt ett coolt persongalleri. Jamie Foxx är briljant som skurk som hela tiden ligger på gränsen.
 
 
Vi listade ned vad vi mest se fram emot på semestern:
Hotellfrukostar, Kavalan Whisky Distillery utanför Taipei, 21st Century Art Museum i Kanazawa, Historiska staden Hoi An, cykla i Kyoto, magiska servicen i Japan, bo på Hoshinoya Hotel i Tokyo, beachen i Vietnam, sovmorgon i 4 veckor, lyssna på syrsorna, Tsutayas bokaffärer i Japan, Team-lab konstutställning i Singapore, bambuskog, kvällspromenader i mörkret i Taipei, shoppa i Tokyo, Aman Tokyo, tempel och trädgårdar i Kyoto, Yamanote-tåget i Tokyo, Legoland i Nagoya, Bio i Singapore, Miho Museum utanför Kyoto, Ikinari-restauranger, drinkar på barer i Ginza, Kenrokuen Garden i Kanazawa, Late night convenience stores i Tokyo och så vidare ..
 
 

Måndag 24 juli 2017 - semestern närmar sig

 
En arbetsdag kvar. Mot Arlanda torsdag kväll. Flight mot Asien fredag. Borta rekordlänge - 26 hotelnätter. Underbart. Sommarsemester och frihet. Storstäder, stenträdgårdar, stränder, Shinkansen och en kraftig överdos av ångande sol och värme väntar. Vi lämnar jobb, vardag, transportstyrelseskandaler och den kalla låtsassommaren. Och allt annat också.
 
Imorse var det 15 grader på väg till jobbet och luften smakade höst. Och vi är i slutet av fucking juli. Jag vill bort. Nu.
 
 
Vi börjar i Tokyo några dagar och tar sedan snabbtåget till västkusten och för att avnjuta 24 timmar i staden Kanazawa. Vi snabbtågar oss vidare för en vecka i Kyoto innan det är flygdags på nytt - mot Taipei och några dagar i Taiwan. Därefter blir det Hoi An i Vietnam och avslutningsvis Singapore. Vår typ av semester. 
 
En irriterande inflammation i en slemsäck i foten följer nog tyvärr med på resan. Högerskor sitter tight och ömmar mot lilltån. Lite haltande och inflammationsdämpande mediciner men det funkar. Man är inte äldre än man känner sig - fuck you på den ..  Alla skitkrämpor redan nu är väl dessutom bara trailers för vad som kommer om 10-15 år. Jag var bättre förr helt enkelt ..
 
 
Ett Game of Thrones-avsnitt senare och lite fotbolls-EM så var även den kvällen räddad redan innan mörkret föll ..
 

RSS 2.0