Torsdag 29e/fredag 30e december - hemfärd

Sista dagen. Sista måltiden. Sista allting. Sista dagen suger alltid. Packar snabbt. Frukost. Lämnar rummet. Det gör alltid ont. Checkar ut.



Kallt ute - måste vara nära fryspunkten. Fuktig kyla och småblåsigt dessutom. Riktigt ruggigt alltså. Vi hade tänkte gå på MOMA men kön in till museet ringlar långt ut på gatan. Kö för att komma in på ett museum är no no. Vi gör ingenting istället. Köper mat till flighten på Food Emporium. Äter lunch på hotellet vid 14:30 och åker därefter ut till flygplatsen. Det tar nästan 45 minuter att komma från 57e och Madison till 42a och 9e - helt otroligt. Och då är det inte ens rusningstrafik än.



Flighten avgår i tid vid 19-tiden. 6,5 timmes medvind tar oss till en mellanlandning i Oslo. Första gången i hela mitt liv som jag är i Norge. Märkligt att det aldrig blivit av att åka hit. Möjligen klassas transit-delen av flygplatsen inte som Norge utan som internationellt territorium eller något så jag kanske inte har varit i Norge nu heller ...

Landar på Arlanda vid 9-tiden och ligger hemma i sängen klockan 11. Sover i nästan 6 timmar vilket väl är precis det man inte ska göra. Men det är så makalöst skönt att jag skiter i det.

Börjar tänka på nästa semester. Har vi råd redan till våren eller måste vi vänta till sommaren ...

Onsdag 28 december - the great walk



Löpbandet. Patetiska försök att bränna bort veckans kaloriöverflöd på ett enda löppass i hotellgymet. Tungt. Tung Mats. Nyårslöfte here I come. Beach 2012. Det kan ju gå någon gång. Kanske nästa år. Åsa kör trappmaskin och några maskiner. Och så lite bacon till frukost efter passet ...

Läser i New York Times att snittamerikanen äter ute (inklusive take-outs) 195 gånger per år ned från 208 gånger per år 2008. Jag fullkomligt älskar att läsa sådan här statistik. Måste googla vid tillfälle på jämförelsedata för Sverige. Skulle kunna sitta och jämföra länder, städer, kategorier i all oändlighet. En liten störning jag har. Det finns drygt 545 000 restauranger i hela USA men baserat på lågkonjunkturen väntas nedgång i antalet.



Hotellpersonalen är precis som hela New York en härlig smältdegel. Asiater, latinamerikaner, européer, you name it. Love it. Vetifan om jag sett eller hört någon från Australien dock.

Vädret är bra idag. Inget regnmoln så långt ögat ser. Vi bestämmer oss för att gå hela vägen ned till Soho via Chelsea och West Village. Vi brukar i vanliga fall börja långpromenaderna nere i downton och arbeta oss uppåt. Det här känns nästan bakvänt. Kungarnas promenadstad. Ingen annan stad är ens i närheten. Paris är nog tvåa på den listan.



Midtown. Åsa köper fingervantar som fungerar på mobilens touchskärm. Lösningar ingen visste att de behövdes för bara några år sedan. Fikar någonstans runt 20e gatan. Dricker te. Surfar i mobilen. Spelar "Temple Run". Semesterns spel. Som ett jävla gift. Går vidare. Men bara ett 10-tal kvarter. Sedan hungrig. Äter lunch. Älskar den här semesterrytmen. Går ett tag till och så var det glassdags. Löpbandet imorgon igen?



Louis Vuitton-butiken i Soho säljer en stor väska med ett 40-tal LV-designade julgranskulor i - finns bara ett fåtal i världen. Pris över 100 000 dollar. Vem köper sånt? Butiksbiträdet säger att de har sålt 2 stycken. Ättlingar till familjen Rockefeller? Vår lägenhet kostade ungefär lika mycket när vi köpte loss den. Ok - den är liten men ändå. Det ger lite perspektiv ...

Buss hem i mörkret. Vad vi älskar att se staden glida förbi i kvällsmörkret.




Tisdag 27 december - regn



Sol. Värme. Vårjacka på för första gången. Underbart. I 10 minuter. Sedan Regn. Och ännu mera regn. Ända till kvällen. Bajskorv. Vårjacka gick i ide igen. Kommer fram i april.


Provrummet hos Dior - mönstrena gjorde mig nästan snurrig

Köper svarta Dior-jeans i Diors egen butik bara ett kvarter från hotellet. Sitter perfekt. Nöjd, mycket nöjd. Pratar Sverige med expediten och han undrar om vi känner till Umeå eftersom han följer en fashionista-bloggare som är bosatt där. Butiksbiträdet i Dior-butiken på 57e i New York följer alltså en fashion-bloggare från fucking jävla Umeå. Hur gick det till? It's a new world order helt klart. Glömde att fråga om web-siten.



Åker buss ned till East Village och äter lunch. Halvjoggar vidare i spöregnet till New Museum of Contemporary Art i hörnet Bowery och Prince Street. Museet har inga fasta konstverk utan bara tillfälliga utställningar och kvaliten är lite ojämn - ibland underbart kreativt och ibland sisådär.








Just nu är det Carsten Höller i hela museet. Tysk konstnär född i Bryssel och bosatt i Stockholm (!). Vi har sett en utställning med honom förut på Tate Modern i London. Då kunde man åka rutschbana från de översta våningarna och ned till gatuplanet i turbinhallen. Liknande även här. På våning 4 kan du sätta dig i ett rör och åka ned genom hål i golvet till plan 2. Över 1 timmes kö så vi hoppar det, men det ser jävligt kul ut.

Tröttnar på regnet. Åker tunnelbana tillbaka till hotellet. En tunnelbane-app tll mobilen rekommenderas alla New York-resenärer. Användbart.



Går inte ut igen på hela kvällen. Rätt skönt ibland att bara softa på hotellet. Läsa, vila, slötitta på tv. Semester ska vara ligga på rummet och vila också. Läser Architectural Digest som ligger som "gratis-läs-tidning" på hotellet. Intervju med interior-designern Pete Marino. Han är en av de största och hans firma har bland annat designat ett 30-tal Louis Vuitton-butiker. Det kan kosta 50 miljoner dollar att designa och konstruera en flagship store för ett lyxmärke i någon av världens större metroploer. 50 miljoner dollar!! Holy shit. Jag har läst om Pete Marino förut och han är alltid fotad i hel lädermunderng inklusive läderkeps. Det är fascinerande att det som utmärker människor är det som både kan verka för eller emot deras framgångar. Man måste hitta sin grej för att bli sedd men man vet aldrig om det kommer att funka. Läderkepsen kan nog döda en hel del deals för en okänd wanna-be oavsett business ..

Bar-runda på hotellets två öppna vattenhål. Dricker bland annat en makalöst god chokladdrink. Inget slisk alls men ett jävla sting i. Känner redan av morgondagens huvudvärk. Bra kväll på hemmaplan. Somnar lätt snurrig i huvet.


Måndag 26 december - High Line part 2

Massage på hotellets spa 08:00. Ny fantastiskt frukost en dryg timme senare. Svårslagen start på en dag. Åsa tränade istället för massage. Låter inte riktigt lika kul. Massösen undrade vad jag hade gjort - musklerna var så stela. Samma story som alltid. Och jag som stretchar så bra ...



Biobesöken kommer gå ned 5-6% i USA år. Gick ned även förra året. Lågkonjunktur, få eller inga stjärnor idag som ensamma levererar hitfilm på hitfilm, ökande konkurrens från tv-spelsmarknaden etc. För få wow-filmer också. Tycker själv att filmåret varit sådär. Många bra filmer, men alldeles för få väldigt bra filmer. Ingen film har varit på samma nivå som Inception eller Toy Story 3 var förra året.



Tunnelbana till Meatpacking. High Line. För 2,5 år sedan öppnade parken på de gamla järnvägsspåren uppe i luften. Från cirka 12e garan till 22a gatan. I somras öppnade del 2 - från 22a gatan till 30e gatan. Parken är trevligare på sommaren när den är grön, men det är ändå både mysigt och småkittlande roligt att gå uppe i luften mellan husen, under husen och ovanför gatorna i Chelsea. Strid ström av turister och New York-bor håller med. Och bara att kunna gå utan alla rödljus i varje gathörn ger frid i själen. En liten sträcka på bara några få kvarter är kvar att parkifiera norr om 30e gatan. Klardatum är ej satt.




Trots kyla. Jag måste ha Grom-glass när jag är här. Sagt och gjort. West Village. Glass mitt i vintern. Choklad, Kaffe, Hasselnöt, grädde. Perfection. Åsa är årstitdssmart - Hasselnöts-varm-choklad - den är helt enastående den med.



New York-resorna följer mer och mer samma mönster. Gör nästan ingenting. Någon fika här. Någon bio här. Går planlöst. Åker buss eller tunnelbana. Äter. Shoppar - men inte så mycket. Att gå på Broadway, konserter eller utforska nya områden - för jobbigt eller tar tid från att bara vara. Myllret, folklivet och att uppleva stadens brus och energi genom att bara promenera genom staden - det är nog därför vi är här. Och kommer tillbaka hela tiden för. Sedan att det är världens bästa kulturstad, världens bästa shoppingstad och universums centrum - ja det är rätt coolt det med. Och jag kan sitta på vårt breda fönsterbräda och bara blicka ned över trafiken hur länge som helst.



Japanska bokaffären Kinokuniya som vi alltid går till i Singapore har öppnat en ny större butik vid Bryant Park. Blandat engelska och japanska böcker och filmer. Behöver en japansk kick ibland när Japan-abstinensen blir för stor. Ler bara av att höra när jag hör kunderna prata japanska bakom oss. Åsa köper en tecknad New York-guide på japanska bara för att den är snygg. Och för att hon vill göra en egen tecknad Stockholmsguide.

Hamburgare på Schnippers i New York Times-byggnaden på 42a gatan. Behövligt efter 7 timmars promenad. Så länge man rör på sig går det att gå omkring nästan hur länge som helst utan att känna av tröttheten, men så fort man sätter sig ned försvinner all energi på några minuter. Pang. Klubbad säl. Ölen hjälper inte heller direkt ...



Centralstationen. Apple har ny store här som sägs vara coolt designad. Den är en lätt besvikelse. Centralstationen har en jättelik väntehall med hööögt i tak. Hallen är omgiven av ett smalt våningsplan uppför några trappor och där ligger butiken. Visserligen häftigt med en butik som har 20 meter upp till taket och som inte ens har några synliga dörrar in i affären, men hade hoppats på något mer. Apple har dessutom samma utbud i alla affärer i hela världen så ur den aspekten är deras affärer bland det tristaste som finns.


Söndag 25 december - IMAX



Juldagsmorgonen är som midsommardagsmorgonen hemma i Stockholm. Stängt. Bilfritt. Enstaka turister. Halvdött. Blickar ned över 5e avenyn från 57e gatan. Ser bara två bilar i ravinen. Ovanlig känsla. Lugnet håller inte så länge - redan vid 11-tiden fylls det på med folk som letar efter öppna cafeer eller som vill åka skridskor vid Rockefeller Center. Och krims-krams-turistbutikerna de skulle aldrig komma på tanken att stänga bara för att det är juldagen. Solen tittar fram. Perfekt blå himmel. Underbart. Känns plötsligt som en mars-dag när första vårsolen kommer ut från idet.


Tiffanys julskyltning



Buss ned till downtown. Ground Zero. Sedan vi var här senast för 1,5 år sedan verkat det tillslut hända något. Memorialplatsen är invigd och One World Trade Center har kommit halvvägs. Problemet är bara det att jag är dum i huvet. För att komma in på Ground Zero-området behövs det biljetter och det släpps bara in begränsat med besökare per timme och per dag. Det borde jag kollat upp. Vi kommer inte in denna dag. Fan. Vi får istället se det omgivande stängslet. Bra jobbar där Mats. 


One World Trade Center på väg upp

Flera av de nya omgivande skraporna är klara eller halvklara. The big one - One World Trade Center har kommit dryft halvvägs mot sina 541 meter. Gamla World Trade Center var straxt över 400 meter höga så 541 meter är onekligen förbannat högt. I fot mätt kommer skrapan att nå 1776 fot vilket ska vara en referens till att USAs självständighetsförklaring skrevs under det året. När byggnaden är färdig år 2013 kommer den att vara världens 4e högsta skrapa. Ett tag. Flera nya mastodonter komker att gå förbi bara några år efteråt. Se listan över nuvarande och kommande högsta


Frank Gehrys skrapa

Passerar även Frank "Guggenheim Bilbao" Gehrys första skrapa i New York som blev klar i år. Den står nära uppfarten mot Brooklyn Bridge. Inte Guggenheim-klass direkt. Men några kul detaljer. Åker upp till Midtown igen.



Bio. På jättelik IMAX-duk på 68e och Broadway. Mission Impossible 4: Ghost Protocol. Utsålt. Och som vanligt onumrerat i USA. Irriterande. Vi får sitta på spridda platser. Rätt ok ändå. Har aldrig sett en hel långfilm på IMAX och Wow rent ut sagt. Fucking jävla Wow! Reklamen använder inte hela duken men när Dark Knight-trailern innan filmen börjar spänns filmen ut över hela duken. Impressive. Vi måste se Dark Knight på IMAX - det finns inget annat.

Mission Impossible är riktigt cool. Scenen som det pratats om när Tom Cruise klättrar utanpå Burj Kalifa-byggnaden i Dubai är fantastisk. Vertigo-känslan blir enastående på den stora duken. Brad Bird som tidigare gjort animerade filmer åt Pixar visar att han kan regissera stora actionssekvenser. Tom Cruise är verkligen bra den här gången. Jeremy Renner likaså. Och kul att se Mikael Nykvist som skurk i en stor Hollywoodproduktion. Och ja han pratar en del svenska i filmen ...



Kvällsmörkret ligger över staden efter bion. Hungrig. Magen skriker. Har inte ätit på timmar. Går hem till hotellet och beställer upp mat på rummet. Dricker öl. Tittar på John Wayne i Rio Bravo på tv. Somnar tidigt. En bra juldag.


Lördag 24 december - julafton på Manhattan

Julafton. I New York.



Vaknar vid 6-tiden. Pigg. Samma gamla jet-lag som alltid första dagarna. Ingen ide att streta emot - kommer inte att somna om ändå. Hänger på låset vid hotellets frukostrestaurang "The Garden" när de öppnar vid 07:00. Vi och ett sällskap till. Resten av restaurangen gapar tomt. Stilla. Skönt. Vi sitter med utsikt utöver lobbyn där hotellets imponerande jättegran står. Älskar att sitta här.



Bärsallad, bacon, rostad potatis, sallad, te, juice. Färska hallon. Satan va gott. Får mig att sakna sommaren. Åsa njuter av sin äggröra. Läser New York Times. Tunnaste utgåvan jag sett. Julafton plus lätt nyhetstorka antar jag. Trots att jag läser New York Times dagligen hemma digitalt är det alltid en speciell känsla att läsa papperstidningen på plats. Story of the day: New York-derby i amerikansk fotboll senare idag ute i New Jersey.

Kallt ute. Termometern säger 4-5 grader men kalla fuktiga vinder säger något annat. Krispig rivande känsla om kinderna. Värmestopp så fort det går. 



Tidigare i år gick USAs näst största bokaffärskedja Borders i konkurs och nu har Barnes and Nobles jättebutik på Broadway och 62a slagit igen. Om 5 år är bokaffärerna där skivbutikerna är idag. Eller om 3 år? Kanske inte men Amazon och E-böcker ökar kraftigt varje år så jag undrar hur dagens bokaffärer ska kunna stå emot. Delvis tråkig utveckling - vi gillar att gå omkring i de stora kvällsöppna butikerna på semestern.



Julutsmyckningen är faktiskt mindre over-the-top än vad vi hade trott. Lyxbutikerna och de stora märkena i Midtown har överdådiga skyltfönster med ofta underbart kreativa utsmyckningar. Men det känns nästan som det är mer glitter och ljusslingor över gatorna hemma (och betydlig färre än på Orchard Road i Singapore). Och nere i SoHo - är det jul här alls? Nu överdriver jag, men många butiker där saknade helt julpynt i sian fönster.



Julaftonskväll på rummet. Snacks, öl, vin och sallad. Och legobygge. Försöker halvtitta parallellt ett tag på It's a Wonderful Life som går varje jul här likt Kalle Anka hemma. Den suger verkligen. Avskyr dessutom James Stewarts tröttsamma röst. Fokus på legot. Det blir ett flygplan med terminal. Love it.





Fredag 23 december - mot New York



Vaknar av mitt mobillarm. Pavarottis Nessum Dorma. Som alltid. Vi hatar nästan den fantastiska sången efter alla bryska uppvaknanden genom åren. Frukost på hotellets restaurang. Blir lika positivt överraskad varje gång att frukosten är så bra här. Flygplats låter annars inte wow-frukost i mina öron. Champinjoner, sallad, bacon, te, rostad potatis, bröd blir mitt val. Skulle kunna äta mer, men vill inte bli för full i magen inför flighten.



Checkar ut vid 09:15. Träffar på Micke Lundstedt från jobbet som är på väg med halva släkten till Phuket. För en sekund drömmer jag mig också bort mot Asien och SOLEN. Men New York it is och det kommer regera. No doubt about it.

Vår flight avgår cirka 45 minuter försenad vid 11:30-tiden. Vi sitter i Economy Extra. Fan va skönt. Lite extra benutrymme betyder en hel del. Och är värt att betala lite extra för. Spelar Temple Run både på mobilen och på iPaden så jag blir illamående. Helt otroligt kul. Och vips så försvann 2 timmar. Numer har de flesta flygbolagen en individuell tv-skärm för varje passagerare och möjlighet att välja filmer, spel etc. Jag undrar hur länge till det kommer finnas. Eller snarare hur länge till det kommer finnas ett behov. Noterar på vägen tlll toan att 25-30% tittar på film eller spelar spel på sin iPad eller sin bärbara dator.

Landar vid 14-tiden på Newark. 10 grader och gråmulet. Hotellet hämtar oss på flygplatsen. Vi åker för första gången någonsin via George Washington Bridge in till Manhattan. Alltid coolare att få svepa in i stan brovägen än någon av de trista tunnlarna.



Four Seasons Hotel New York. 57e gatan mellan Park Avenue och Madison Avenue. Ett av våra favorithotell i världen. 25e våningen med utsikt söderut. Välkomstchampagne väntar på rummet. Bara att korka upp. Blir salongsberusad av ett halvt glass. Semester. Semester. Semester.






Julvimmel på stan. Holy shit rent ut sagt. Hela världen julhandlar här idag. Hela Midtown är packat som Canal Street i Chinatown en lördageftermiddag. 5th Avenue är värst. Galet. Men kul också. Det känns verkligen som någon julfilm från New York där huvudpersonen måste iväg och köpa sista julklapparna innan det stänger. Men ok - New York-borna har ju även julafton på sig ... Några butiker såsom Macys har öppet hela natten för den som inte hinner handla dagtid ...



Allra mest med folk är det annars vid Rockefeller Center. Alla ska se klassiska jättegranen och kanske åka skridsko på isbanan framför granen. Det går knappt att komma fram. Men granen ser faktiskt helt fantastiskt ut. Närmast overklig ut. Som något från en saga. Wow.



Japanska klädbutiken Uniqlo som är Åsas favoritklädbutik har just öppnat en ny flagshipbutik på 5th Avenue. Gigantisk stor. Jag undrar om jag någonsin varit i en större klädbutik för ett enskilt märke. Åsa som inte är någon stor klädshoppare går alltid loss i Uniqlo och så även idag. Pang, pang, pang - en hög av kläder ihopsamlade och färdiga för betalning ...

Vi avslutar kvällen på stan med att köpa lego. Här ska det lekas jul på rummet. Ett flygplan ska står klart innan vi lämnar staden om några dagar ... Ska bli sjukt kul!


torsdag 22 december - övernattning på Arlanda

Jag ledig. Åsa jobbar in i kaklet ända fram till avfärd. Same procedure every vacation. Hur orkar hon? Morgontrött. Såsar i sängen till 10-tiden. Sätter igång alla satans laddningar som måste fixas. Kamera 1, kamera 2, iPad, iPhone, rakapparat och lilla bärbara datorn. Framför allt iPad och bärbara datorn sölladdar så klockorna stannar. 62%, 63%, 64% - jag får fan stressinfarkt.



Packar. Bajstråkigt, men går ganska snabbt. Nödvändigheter först - mobil, plånbok, Bose-hörlurarna till flighten, sobril och en resebok. Ska läsa min första Stephen King-bok på många många år - "11/22/63". Recensionerna har varit lysande och New York Times hade med den på sin TOP5 för året. Huvudpersonen åker tillbaka till början av 60-talet och ska försöla stoppa mordet på JFK. Låter potentiellt coolt. 700 sidors tegelstenen åker ned i handbagaget.

Packar ned julbocken också. Han har firat jul både i Singapore och Tokyo och han krävde att få följa med.



Laddar ned tidningar och spel i mobilen och Ipaden. Wallpaper Magazine och Travel and Leisure låter som bra flightskummande. Mobilspelet "Temple Run" som Fredrik på jobbet tipsade om blir som ett gift direkt. Går inte att sluta. Lätt yr efter bara en kvarts springande, hoppande och duckande undan apor på tempelmurar.



Vi åker ut till Arlanda vid 19:30. Övernattning på Radisson Hotel. Onödigt dyrt, men en oslagbar genväg in i semestermode redan dagen innan avfärd. Arlanda är nästan dött. Här och var ligger någon och sover på en bänk och en och annan kö till något obskyrt resmål går vi förbi. Men annars tyst och stilla. Men ändå ett krypande skön känsla av jul. Checkar in på baggaget. Äter middag och dricker öl på hotellets restaurang. Smakar bra. Semester. Semester.




onsdag 21 december - New York om 2 dagar

Julafton om 3 dagar. New York om 2 dagar. Vad hände med hösten? Var de inte sommar häromdagen? Jag fattar knappt vad som händer. Är jag dum i huvet? Greppet om tiden känns obefintligt. Skönt och svindel på samma gång.

Hur eller hur - fredag morgon tar vi flight SK903 från Arlanda till New York för 6 dagars julsemester i världens bästa stad. 17e eller 18e gången i New York. Har tappat räkningen. Men första gången vi firar jul på plats. Resplan här



Går från jobbet vid 17-tiden. Julledigt. Frihet. Lite kyligt ute. Småfryser. Fikar på NK på caféet bredvid bokavdelningen med Åsa. Dricker vin. Smakar lite för surt, men gillar känslan att sitta ned och dricka vin inne i varuhuset. Vinet sätter sig på någon trötthetsgen innan glaset är uppdrucket. Vill nästan hem och sova. Inte bra - bio väntar vid 8-tiden.

Världspremiär på "The Girl with the Dragon Tatoo" på Filmstaden Sergel. Filmen levererar. Framför allt är det helt underbart att se en stor, dyr och svulstig Hollywood-produktion utspela sig i Stockholm. Staden ser fantastiskt ut. Södermalm regerar. Rooney Mara vinner första Salander-ronden mot Noomi Rapace. Tight seger dock. Nästan målfoto. Filmen är 2.40 lång men känns aldrig seg. Ser fram emot fortsättningen.

Innan vi lägger oss gör vi lista över saker vi verkligen ser fram emot i New York:
Hotellfrukostar (alltid), Gå i Nolita/Soho/West Village, Se Ground Zero igen nu när det börjar hända något igen där, Gå på High Line sektion 2, onödigt lyxshoppande, se en helt ny skyskrapa ritad av Frank Gehry, uppleva julafton/juldagen i New York, titta i gigantiska bokaffärer, försöka se Mission Impossible 4 på IMAX, äta Grom-glass, tillslut få se granen vid Rockefeller Center... plus 100 andra saker vi inbillar oss att hinna med ...




RSS 2.0