Fredag 30 juli - San Crispino



Första besöket till Rom sedan våren 2005. Som alltid känns det både långt bort och nyligen på samma gång.

Klockan ringde ilsket redan 04:30 imorse. Jag hade somnat först vid 1-tiden på natten så inte helt utvilad. Milt jävla uttryckt ...


Framme i Rom

Flighten med SAS åkte från Arlanda 08:10. Jag sov större delen av flighten vilket väl aldrig har inträffat förut. Landade planenligt vid 11-tiden. Vi provade för första gången att ta tåget från flygplatsen in till stan. Vi brukar alltid ta taxi från flygplatser förutom hemma. Det visade sig vara ett jävligt smart att ta tåget (Leonardo Express). Väl framme vid Roma Termini ligger hotellet precis vid utgången från stationen. Med tanke på att vi ska ta tåget till Venedig från samma station på söndag känns det riktigt smidigt. Nackdelen är att centralstationer brukar dra till sig en del slödder kvällstid.



Vi bor på ett Radisson. Jag har för mig att hotellet från början inte var Radisson och att det ansågs rätt trendigt på grund av sin design när det öppnade för 6-8 år sedan. Hypen har nog gått över, men designen håller. En kul detalj är att när hotellet byggdes så upptäcktes det någon intressant ruin under marken och denna utgrävning kan man nu beskåda genom ett glasfönster i lobbyn. Coolt. Vårt rum har balkong och trägolv och jag kan lugnt säga att trägolv i rummet alltid får stort plus. På taket finns en pool som ska utforskas senare.


Utgrävningen under hotellet sedd från lobbyn

Via Filippo Turati - gatan som går utmed hotellet är fylld av asiatiska butiker och restauranger. Mest kinesiska. Har aldrig gått här förut. Nästan varje butik har ett bord mitt i butiken där familjen (antar att det är familjen) sitter och äter även när kunderna är i butiken. Så Asien.



Första anhalt är given. Och som jag har längtat. San Crispinos glassbar när Fontana Di Trevi. Nu ska det avgöras. Har uppstickaren Grom lika god glass eller inte. Jag är nästan nervös innan första tuggan. Tänk om det inte är lika bra som jag har för mig? Jag hade inte behövt oroa mig - San Crispino levererar och är kvar på toppen som No.1 i glassligan. Jag brukar inte ens gilla bananglass, men San Crispinos bananglass regerar. Och grädden man får till glassen är bäst i världen. Chokladglassen och pistageglassen är också i sedvanlig mästarform. Yes!!!



25 grader. Sol. Vi gör ingenting resten av dagen. Men vi är i Rom och det räcker. Vill inte ens gå in i några butiker. Vill bara vara.



Torsdag 29 juli - Packar på nytt

Packar. Igen. Imorn bär det av på 5-dagars resa till Italien. Rom, Venedig och Milano. Rom och Milano har vi varit i förut - Venedig är nytt.

Ser mest fram emot följande - San Crispino-glass i Rom (världen bästa), nya moderna museet i Rom (Maxxi) designat av Zaha Hadid, takpool på hotellet i Rom, åka båt från tågstationen till hotellet i Venedig, allt möjligt i Venedig förresten, köpa något dyrt klädesplagg i Milano, bo på ett nytt (för oss) Four Seasons-hotell i Milano. Säkert massa annat också...

Väckning 04:30 imorgon. Fy fan. Borde lägga mig omgående (21:30) men lär inte kunna somna på ett tag ändå.


Söndag 25 juli - Hemfärd


Hatar sista dagen. Vem fan gör inte det?

Frukost på hotellet. Skitbra frukost, skitbra atmosfär, men det är ändå sista dagen så går inte att njuta 100%. Försöker ta mig igenom ett antal av alla New York Times söndagsbilagor. Resereportage om Gotland - hur Gotland förändrats under senaste 10 åren som turistresemål. Party-Gotland och stillsamma natur-Gotland och hur de samsas. Bland annat citeras Alex Schulman av alla människor. Fastnar också för en artikel om Roberd Duvall som snart fyller 80 och fortfarande är riktigt produktiv. Imponerande. Jag tycker dock han spelat för många roller då han ska vara irriterande vis och förnuftig. 



Åsa packade allting medan jag sov sent under natten. Fan va skönt. Vi tar en sista tur på stan och sedan sätter vi oss i taxin och åker iväg till Newark.

Flighten är rätt ok och jag lyckas sova 2-3 timmar. Vi landar straxt före 07:00 på måndagmorgonen. Saknar redan New York, men där är skönt att flighten är över.

Några dagar hemma och så Italien på fredag...



Lördag 24 juli - Extreme heat


Åsa framför Time Warner Center vid Columbus Circle

Tittar på tv från sängen. Dagens väderleksrapport säger "Extreme heat". Runt 37 grader och hög luftfuktighet mitt på dagen. Dagen kommer bli som ett dubbelt maratonlopp i brant uppförsbacke. Nu jävlar ska vi visa vad vi går för ...


Djurlivet i betong-skogen

Stieg Larsson regerar verkligen här. Sista boken släpptes i USA för några veckor sedan och ligger 2a på försäljningslistan för inbundna böcker samtidigt som de två första böckerna ligger 1a och 2a på pocketlistan. Total dominans. Kanske inte exportsuccé i klass med Abba och Björn Borg än. Men Roxette och Mats Wilander kan nog vara passerade.



Tunnelbana till Dumbo i Brooklyn. "Bara" 33 grader vid 11-tiden. Brooklyn Bridge Park -  Ett större område utmed vattnet med utsikt mot sydöstra Manhattan som tidigare var wasteland görs nu om till ett stort parkområde. Lysande initiativ. Första etappen har öppnat. Om några år kommer säkert större delen av Brooklyn och Queens "kust" mot Manhattan ha fräschats upp med gångstråk, parker, caféer etc. Long overdue, men det kommer att bli grymt om det går att promenera utmed vattnet från Brooklyn i söder ända upp mot Bronx.



Prickar av de gamla favoriter. Milkshake på Brooklyn Ice Cream Factory och t-shirt-köp på Zakka. Zakka säljer massa importerade kläder, böcker, urban toys etc från Japan. Och de som jobbar där kan knappt prata engelska. Dags att planera kommande Japans-semestrar kanske ...

Pressar oss över bron i hettan. Solen som brinner i pannan. Byxor som kletar fast i låren. Allmänt härligt med andra ord ...



SoHo. Går in i designbutiken Kiosk. Jag hittade den i Wallpapers New York-guide och det finns ingen chans att vi hade hittat den annars. En mindre skylt med en pil upp till andra våningen på Spring Street. En sunkig trappa senare och in bakom ett skynke så är vi framme. Kiosk säljer vardagsdesignade föremål som de importerar själva från hela världen. Små lappar beskriver föremålet - vad det används till och vad det kommer ifrån. Bland annat hittar vi "Nötcreme" på en hylla! 


Trappuppgången till butiken Kiosk

Gillar butiker med stora böcker om art, design, architecture, photography etc - Phaidon och Taschen har varsin butik i SoHo där vi kan gotta oss ett bra tag. Tittar på en flera kilo tung bok med japanske arkitekten Tadao Andos samlade verk. Minimalismens mästare. Frestande, men vi kan fan inte betala extra avgift för baggage-övervikt för en jävla bok ...



Dricker flera liter. Vatten, juice, frappucino, te. Allting vi kan komma över. Övelever dagen i hettan utan större men.




 

Fredag 23 juli - Frukost i SoHo



Tjock i halsen. Snuvig. Värmebölja blandat med överdriven air-condition överallt brukar leda till det. Varmt, kallt, varmt, kallt - det är som att be om en liten förkylning. En ipren senare och vi åker tunnelbana ned till SoHo för att äta frukost på Mercer Hotel. Vi måste bo på Mercer igen. Bra läge. Eller perfekt snarare. Cool design, nästan NY apartment-känsla. Egentligen ville vi bo där denna gång men Four Seasons hade en bättre deal där var tredje natt var gratis. Frukosten är bra som alltid.



Går ned via Chinatown och ett buddistiskt tempel till Wall Street och finansdistriktet. Två byggnadsställningar tittar upp över staketen till Ground Zero. För första gången! Ska det äntligen hända något? Tillslut. Det är snart 9 år sedan 9/11. Svindel äver tiden.


Ground Zero

Vi hade tänkt att åka till Dumbo i Brooklyn och shoppa runt i SoHo och Nolita, men jag känner mig lite snurrig i skallen. Vi tar en buss tillbaka till hotellet. Jag sover två timmar mitta på dagen på rummet och mår sedan rätt mycket bättre.



Hemfärd på söndag. Börjar inse att det är massa saker som jag ville göra som inte kommer att bli av. Blir ingen baseball den här gången heller. Någon gång ska det väl bli. Eller? Inget tåg till Hudson Valley norr om Manhattan för att gå på "Dia: Beacon" som ska vara ett av östkustens bösta moderna museum. Förmodligen blir det inget med Nogucchi museet i Queens heller. Vi blir bara oföretagsammare för varje besök i New York ...

Äter sen eftermiddagslunch i loungen på hotellet. Love it. Perfekt. Skulle kunna sitta där varje dag och bara låta tiden långsamt söla sig framåt. Dricker vin. Blir genast trött igen ...



Åker till en ny galleria på kvällen som heter Limelight på 6e avenyn och 20e gatan. Eller galleria känns nästan fel att kalla den. Det är en samling vädligt små affärer under samma tak, men byggnaden är en gammal kyrka där man behållt bland annat flera av kyrkfönstrena. Ballt inredd. Ok affärer. Värt besväret bara för att se designen på "gallerian".


Ösregn genom bussfönstret

Kvällen avslutas med storartad ljusföreställning. Blixt, dunder och skyfall. Halvtimmen innan ovädret börjar är helt vidrigt kladdig och tryckande. Vi vet knappt om vi upplevt något värre. Luften trycker ned oss i skorna. Det är som en bastant jävla vägg som slår oss på käften om och om igen.



Torsdag 22 juli - Spaghetti-western



Massage i hotellets spa. Åsa styrketränar istället. Bra fördelning ... Massösen står på ryggen och försöker trycka bort muskelvärken. Känns bra efteråt, men vi får se om det håller.

Jag skäms över att skriva ned vilken bok jag just börjat läsa. Jag ligger nämligen 7 år efter alla andra. Påbörjade Stieg Larssons första bok idag. Vet inte varför det inte blivit av tidigare, men nu händer det.



Morricone. Leone. Clintan. Lee Van Cleef. Eli Wallach. Den goden, den onde, den fule. Walter Reade theater 12:30. Bara jag hör Morricones toner under förtexterna får jag gåshud. En av historiens bästa filmer - äntligen får vi se den på stora duken. Man ser verkligen nya saker som jag inte noterat på lilla duken och jag lägger märken till ljud på ett helt annat sätt. Wow. Leones extrema närbilder med ögon som tar upp hela filmduken ger helt nya proportioner. We love it.



Köper mat på Whole Foods och sätter oss i parken och äter. Åsa sushi. Jag grönsallad och rostad potatis. Lägger oss på "The Great Lawn" och smälter en smula i solen. Förbannat skönt att ligga där ändå och titta på skyline och baseball.



Vi åker buss ned till Union Square. Älskar buss.  Älskar buss i mörkret. Går runt. Strötittar i butiker. Promenerar långsamt uppåt via Park Avenue. Tröttnar på vandrandet och tar en buss igen en bit. Fastnar på JP Moran som är en irländsk pub mellan 5e och Madison i Midtown. Dricker en Guinness för första gången på flera år. Gott.


Onsdag 21 juli - Bambu


Vårt stamhak denna vecka

Läser en artikel i senaste Vanity Fair där ett 50-tal arktitekter, kritiker, arkitektlärare etc fått rösta fram viktigaste byggnaden senaste 30 åren. Frank Gehrys Guggenheim i Bilbao vann överlägset. Fan va rätt! Fågelboet i Beijing var den viktigaste byggnaden under 2000-talet.


Morgonpromenad i Central Park

Vi går på Metropolitan Museum of Art på 82a gatan och 5e avenyn. Vi har varit där några gånger förut, men nu går vi dit bara för att se en bambu-utställning på deras takterass. Konstverket är en bambuskog uppe på taket som man kan gå omkring i. Det går att se bambuskogen från håll utifrån museet och det ser ut som ett jättelikt fågelbo har landat på taket. Otroligt kul ide.







Vi åker ned till SoHo för att träffa en uppdragsgivare - Rosalie - till Åsas serieteckningsfirma. Åsa har aldrig träffat henne eftersom hon bor i Dallas - men nu är hon på besök med sin man i New York. Hon är från filippinerna men är gift med en svensk - Torbjörn - sedan många år tillbaka. Vi fikar alla fyra på Fannelis mitt emot Prada-butiken. Kul.



Vi har varit mer sociala på semestern i USA än vi brukar vara hemma snart ... Dessutom pratar jag mer med folk på gatan här under en vecka än vad jag gör på ett år hemma. Polisen i tunnelbanan som är nyfiken på min kamera, grannbordet om Inception på lunchhaket, butiksbiträdet om fotbolls-VM etc etc

Äter på Pauls da Burger Joint på 2a avenyn och 8e gatan. Håller måttet som en av stans bästa hamburgarställen. Bra neighbourhood-hak-känsla. Burgaren är stor för att inte säga kraftig. Lägger sig som sten i magen. Framtung hemfärd till Midtown.



Kvällen hade vi tänkt traska runt i Midtown och njuta av vandra fram genom New York-mörkret. Vi kommer bara några kvarter så ser vi ett åskväder närma sig Manhattan. Blixtrarna rör sig nedåt via Bronx och Harlem. Bara att vända tillbaka tll hotellet. Vi sätter oss i Ty Bar - en av hotellets lounger. Perfekt hotellbar med högt i tak, relaxad stämning och dyr dricka. Vi kör drinkar. Jag känner väl igen han som serverar oss. Finess, stil, cool. Alltid där på 1 sekund bara man tittar upp, men aldrig påträngande. Påminner om personalen på Peninsula i Hong Kong - benchmarken för klass och stil.


Asen som bor i höghuset mittemot oss har takterassparty - jag ska fan ha en sån NY-lägenhet ...










Tisdag 20 juli - Inception

Det brukar alltid vara någon nyhet som blir "vår semesternyhet" när vi är i USA. Något som det vevas, analyseras, tjatas om ur alla möjliga vinklar i tidningar och på tv under någon vecka. Men i år är det ingen som fastnat. Lindsey Lohans första dag i fängelse höll 1 dag, iPology 2-3 dagar bla bla... Noterade iallafall på nyheterna att Amazon nu sält mer elektroniska böcker än pappersböcker senaste månaden. Redan. Det kom snabbare än jag hade trott. Kan det verkligen stämma?



Köper frukost på Green Cafe som ligger 10 meter från hotellet på 58e gatan. Vid första anblick tyckte vi den såg lite sådär ut, men det är faktiskt ett perfekt litet take-away-cafe. Fruktsallader, grönsallader, kaffe, kakor, diverse mat etc etc - och allt är väldigt fräscht och bra. Nästan alltid packat med folk, men de är extremt effektiva så det går alltid undan.



Äter frukosten på en gräsmatta i Central Park. Sätter oss i solen, men ångrar nästan det. Stekhett. Kläderna klibbar fast efter bara några minuter. Förbannat skönt och sitta i parken och äta iallafall.






Några svenskar från Uddevalla får leka fotografer åt oss

Dags för Annica att åka hem. Lufthansa på JFK väntar på eftermiddagen. Vi tar en taxi tillsammans ned till 41a gatan och vinkar av henne när hon kliver på flygbussen. Blir nästan sentimental. Men ska bli skönt att slippa skolukten :)

Vi fortsätter bort till Times Square och går på Inception på AMC på 42a gatan. Fuck va bra den är! Fantastiskt story, fantastiskt berättad, fantastiska actionsscener och riktigt coola insatser från bland annat Ken Watanabe och även Leonardo DiCaprio. Christopher Nolan har verkligen tagit ett steg till framåt vad gälller att regissera actionsekvenser. Vi kommer att se filmen igen när vi kommer hem. Flera gånger.

Åsa köper lösviktsgodis på FAO Schwartz och gör "fotog-godis-konst" på rummet ...



Ont i ryggen. Badar i badkaret. Somnar tidigt.


Måndag 19 juli - Ännu en dag i bastun

Hela teamet inleder morgonen med att gå ned till hotellets fitness-center. Musklerna värker av stelhet och maratonpromenader redan innan passet har börjat. Blir inte världens längsta pass.


Annica i Midtown

Åsa och jag brukar alltid ha gissningstävling vilken av hissarna som kommer ned/upp efter att man tryckt in knappen. Nu krossar jag både Annica och Åsa i tävlingen (8-4-4 till mig i poängligan). Mitt superhjältenamn är numner Elevator-Man ...



Äter underbar frukost på hotellet. De har flyttat frukosten sedan förra året till nyrenoverade "Garden" i hotellet. "Garden" är inte en utomhusträdgård - det är dock designat som det skulle vara det med några stora "låtsasträd" mellan borden. Otroligt trivsamt. Jag kör en lysande bärtallrik, perfekt krispiga bacon, rostad potatis, grönsallad, grönt te och apelsinjuice. "De andra" äter nån äggröra och massa annat ... Det kostar som en helmiddag på stan, men det är det självklart värt. Det här är perfection!


Efter Uniqlo i SoHo

Buss ned till Washington Square och walk till SoHo. Annica går ned i startblocken. Klara, färdiga, pang ... Butiker betas av - Marc Jacobs, Uniqlo, Armani AX, Guess bla bla bla ... Fikar på Jaques Torres chokladbutik i TriBeca. Äter en chokladkaka som är helt sagolik. Definitionen av smälter i munnen. Wow. Söt så det är löjligt så två hade slutat med illamående.



Andra shoppingronden. Tempot höjs. Värmen verkar också höjas i bastun Manhattan. Bleeker Street i West Village. Klockor och prylar i Marc by Marc Jacobs-butiken. Meatpacking. Akut törstig. Helveteskö på Starbucks - vi får klara oss ett tag till. Upp på High Line - järnvägsspåret som gjordes om till park förra året. Tar parkvägen till Chelsea. Designbutiker på 22a gatan och sedan bussen till Midtown. Tempo, tempo, tempo.



Alla McDonalds-restauranger har det gula "M:et" mot en svart bakgrund. Redesigning av hela kedjan?? Måste kolla upp sen...

Äter. Några sista butiker och hemma vid 19:30 på hotellet. Trött. Slut. Döende. Och så den jävla stanken av fotbollsskorna :)

Sover ett tag. Zoombie när jag vaknar. Tittar på tv. Pladdrar. Äter en banan. Vad nu? Vi lägger upp en plan för kvällen. Tar en taxi till Rockefeller Center. Vi åker upp i "The Rock" för att Annica ska få se hur staden glittrar i natten. Trots att de är mulet så är utsikten från uteplattformen på 70e våningen helt underbar. Klockan är över 23 och rätt lugnt med folk. Ingen trängsel vid bästa utkikspunkterna. Svårt att få nog av utsikten trots att att vi gjort den ett flertal gånger.



Taxi ned till Meatpacking. Älskar att åka taxi eller buss i den glimrande New York-natten. Utedags. Måndag och tisdag är egentligen inte club-kvällar på Manhattan. Men vi hittar snart en hip-hop-klubb nere i en källare på West 12th Street som vi entrar. Jag känner mig nästan over-dressed i svarta snyggbyxor. Mycket jeans och balla t-shirts. Även kepsar. Tung, cool musik. Drinkar. Öl. En bättre dag, kväll och natt.







Söndag 18 juli - Annica is coming to town



Det finns två filmer som jag alltid har velat få se på bio. Två filmer som jag sett massa gånger på DVD eller tv och som jag alltid hoppas ska dyka upp någonstans någong gång på bio. Den ena är spagettiwesternfilmen "Den gode, den onde, den fule" och den andra är John Woos Hong Kong-mästerverk "The Killer. Och nu - trumvirvel - Clint Eastwoodfestival på en biograf på Manhattan då alla Clintans filmer ska visas. Så torsdag eftermiddag då ska vi gå och se "Den gode, den onde, den fule". Längtar. Längtar efter att få höra Morricones klassiska score eka i biosalen.




Baseball i Central Park

Annica kliver ur taxin framför hotellet vid 13:30-tiden. Det kommer bli 2 dagars sovande hos oss på vägen hem från landslagslägret innan hon åker vidare till Sverige. Hur kul som helst. En extrasäng är inkörd på rummet. Annica packar snabbt upp lite grejer - och en genomträngande doft sprider sig som en löpeld i vårt dressing-room och i hallen - Annicas fotbollsskoväska luktar inte wow direkt. Svårslagen doft av avdankad fotjuice. Herregud vad några hundra fotbollspass kan ställa till med.


Åsa och Annica på 58e gatan intill hotellet

Annica vill kolla i några vintage-butiker i Williamsburg så vi tar tunnelbanan till Bedford Avenue i Brooklyn. Den tryckande värmen är verekligen total nere på plattformen. Chippar lätt efter andan.


Väggmålning i Brooklyn

Jag och Åsa utforskar Williamsburgs bakgator medan Annica går loss i Beacon's Closet och Junk. Vet inte hur trendigt Williamsburg är längre, men det är en skön trivsel-känsla i området. Priserna på lägenheterna är väl snart i klass med Manhattan dock så inga "vanliga dödliga" har nog råd att köpa bostad här längre. Utmed East River med utsikt över Manhattan har det poppat upp flera skinande blanka höga glashus senaste åren. Där kan jag tänka mig att bo ...

Tunnelbana tillbaka till Manhattan. Åker till SoHo och går på en av mina favoriter - Mercer Kitchen. Jag såg att Time Out numer dissar restaurangen och de skriver att den inte håller längre. Kanske det, men jag älskar fortfarande att sitta nere i källaren i den dunkla belysningen. Och matten håller fortfarande måttet enligt mig och Åsa. Och Annica med. Vi dricker varsin öl till maten och efter massa promenerande i 35-gradig hetta så räcker det med ett glas för att man ska bli lite dum i huvudet. Skönt ...


Annica i fönstret på hotellrummet

Går till Union Square och tar tunnelbanan tillbaka till Midtown och hotellet. Vilar ut på rummet. Badar i badkaret. Dricker massa vatten. Äter nötter. Fan va sega vi är. Vi tar oss i kragen och går ned till loungen på hotellet. Drinkar. Fan va ännu tröttare vi blev. Ingen sen utekväll på stan idag. Går en tur på stan vid midnatt och sen är det dags att sussa. I världens bästa stad.



Lördag 17 juli - svalka i Prada-butiken



Älskar känslan av att vakna på morgonen och se solen gå upp mellan skyskraporna. Hasar mig ut till dörren och hämtar New York Times. Lägger mig i sängen igen och slöläser. Lång artikel om Steve Jobs ursäkt (iPology) för antenn-problemen (Antennagate) med nya iPhone. Har svårt att tro att försäljningen kommer att påverkas av all negativ publicitet. Iallafall på sikt. Jag kommer säkert inte kunna hålla mig från att köpa den nya trots att jag tycker att det egentligen är för få riktigt bra nyheter för att de ska vara värt priset.



35 grader varmt ute. Varmt. Fuktigt. Tryckade. Myller. Men inget stoppar oss. Vi avgudar det. Låååång promenad som varar hela dagen väntar.



Vandrar via 5e avenyn och 6e avenyn via ett Dean & Deluca ned till 42a gatan och sätter oss i trivsamma Bryant Park. Det har satt upp ett "Reading Room" i parken - vilket innebär att det är uppställt ett 15-tal bord med stolar och så finns det ett antal ställ med böcker och tidningar som man kan låna för att sitta där och läsa. Kul idé. De flesta parker i New York har gratis Wifi så passa på att surfa i mobilen också. Annars kan man ju bli stressad att man har missat något ...



Promenaden fortsätter Broadway ned till Union Square. Huvudet kokar. Vi går in i de dummaste butikerna bara för att få kort svalka oss. Och ändå njuter jag hela tiden. Glass på fantastiska Grom. Vatten hela tiden. Dagen har ingen agenda - bara att få känna på staden igen.



Köper en kul t-shirt på Kid Robot på Prince Street i SoHo och går sedan in i Prada-butiken. Jag planerade att bara köpa ett skärp, men 1,5 senare efter att ha provat halva butiken så blev det både skärp, jeans och t-shirt. Expediten är helt underbart kul. Han springer runt mellan flera kunder och fixar och letar. Hämtar vatten, kaffe - vadhelst man ber om. Han säger att han totalt älskar att sälja kläder (förutom skor som han inte tyckte va så kul) och det märks. Jag velar i oändlighet mellan två storlekar på de svarta byxorna och väljer tillslut de lite tightare. Jaha så då har jag förbrukar hela klädkassan redan dag nummer 1 ... Jag får ta av Åsas klädkassa :) Eller Annicas ...



Klockan närmar sig 7 på kvällen. Vi handlar ta-med-mat sallad på Whole Foods på Houston Street och tar bussen tillbaka till hotellet. Buss i New York är sjukt underskattat. Långsamt, men otroligt skönt. Staden brusar förbi. Myller. Magiskt.

Vi äter maten på rummet. Hittade ett lokalt öl "McNiells Ruby Ale" som hade en skön och tydlig eftersmak. Fick även tag på perfekt paprika och lök. Whole Foods rules. Så är det bara.



Tittar på returmatchen USA - Sverige. Annica spelar bará sisa 10. Boring alltså. Lägger mig i badkaret och tittar på någon Robert Redford film. Kommer in mitt filmen och fattar ingenting. De 9 timmarna ute i hettan börjar märkas. Åsa somnar i soffan och jag får kämpa för att hålla mig vaken. Vi lägger oss tidigt.




Fredag 16 juli - mot New York



Jet-lagen går åt fel hel! Uppe ur sängen redan 06:20. Vad händer?? Går ut till stranden och tittar på soluppgången. Kraftiga vågor och långgrunt nu på morgonen. Ljuset på himlen är vackert och vattnet ser drömskt härligt ut. Ett bättre sätt att starta en morgon på. Och en härlig bris svalkar lätt. Det sistnämnda är ju inte vanligt i Miami på sommaren. Brisen övergår dock på två minuter till halvstorm och tropiskt spöregn. Vi hinner nätt och jämt undan utan att bli totalt dränkta.




Idag har Inception premiär. Regisserad av Christopher Nolan som gjorde Dark Knight och Memento. Den har fått lysande recensioner och den verkar helt fantastiskt. Måste ses innan vi lämnar USA.

Avnjuter en sista guldfrukost på hotellet. I love it. Dags att lämna Miami. Checkar ut vid 11:30-tiden. Taxi till flygplatsen. 2,5 timmar flygtur senare landar vi i Newark. We're back. We fucking rule.

35 grader varmt i New York - varmare än Miami alltså ... Rush hour traffic in till Manhattan. Segt. 9 dagar i New York väntar iallafall. Det är som alltid för lite ...



Kommer till hotellet vid 19-tiden. Four Seasons Hotel New York. Trötta. Torra i ögonen av flighten och det starka ljuset. Får ett rum på 21a våningen (hotellet har 52 våningar). Packar upp. Fixar till oss. Går ut. Svajar lätt av trötthet. Éller av flighten? Äter på Schnipper's som ligger på bottenvåningen av New York Times byggnaden (8th Avenue och 41st Street). Blev visst hamburgare idag med ... Kul modernt designat och billigt matställe.






Torsdag 15 juli - softa hela dagen

Vaknar fortfarande vid 7-tiden på morgonen trots att vi somna efter 02:00. Strange. Åldern?

Frukost. Slöläser New York Times i evigheter. Äter som en gris och lämnar frukostbordet tre kilo tyngre. Artikel om Henrys övergång till New York Red Bulls. Kul för Hasse Backe - iallafall om Henry verkligen tänker satsa fullt ut. Träningmatch ute i New Jersey när vi är där mot Tottemham. Kanske vore nåt.

Bläckfiksten Paul verkar ha blivit ett begrepp även här. Sportsidorna gör någon ordvits varje dag om Paul.



Solen strålar. Strålar hårt. Vi lägger oss på beachen några timmar. Åsa badar. Jag tittar på från solstolen. Bränner mig runt knäna där jag lyckats missa att smörja in mig. Gillar ljudet av vågorna och att bara ligga och titta, men ska jag bada så blir det poolen istället.



Vilar på hotellet och går sedan till Lincoln Road. Åsa köper designade underlägg, och en tekopp i Brittos galleri.


Åsa med Britto-bag

Vi kör en härlig hamburgare på Shake Shack. Originalet ligger i New York och är kände för att ha bland de bästa hamburgarna på Manhattan - Miami är första platsen utanför New York att få en outpost. Och ja - burgarna levererade. Tog varsin öl och efter några timmar i den stekande solen räckte det med en öl för att nästan känna sig tung och bakfull i huvudet redan på vägen ut från restaurangen. Vilka totala loservibbar det förde med sig ...



Fashion Show idag med på hotellet. Vi hoppar över det. Men dagens event sponsrar av Lamborgini och det står en gul state-of-the-art lyxbil från dem i lobbyn. Ser inte gratis ut ...

Vi tar istället en sista solnedgångspromenad utmed stranden. Får aldrig nog av ljuset på kvällarna mot havet. Oslagbart härligt.



Vi softar på rummet. Packar lite. Åsa badar i det svarta granitbadkaret på rummet. Och sedan somnar vi.


Onsdag 14 juli - Design District och Fashion Show


Vardagsrum utomhus i Design District

Regn hela förmiddagen. Vi beslutar oss för att ta en taxi till Miami Design District - en 15 minuters bilfärd över till fastlandet. Vi har inte varit där tidigare och såhär i efterhand undrar jag varför. Ett 10-tal kvarter fyllda med designbutiker, gallerier och några utvalda klädbutiker - helt vår stil alltså. Låga hus. Få bilar. Regnet kommer och går och området är relativt folktomt när vi är där. Helt för oss själva allltså. Bra gallerier är nästan bättre än ett modernt museum - konsten är verkligen samtida och inte 30-40 år gammal.



Köper i tröja på Tomas Meier - han är i vanliga fall chefsdesigner för italienska Bottega Veneta, men har här även en butik med en egen linje.



Taxi hem till South Beach. Jag är stel i ryggen - som alltid - så jag går och styrketränar. Åsa går till poolen.

Det är Swimwear Fashion Week i Miami - och hotellet har en tillfällig catwalk uppbygg på innergården. Party time. Alla som bor på hotellet kommer in automatiskt, men vi sätter även upp Johanna, Matilda, Sanjin och Jonas på listan. Det kommer vid 21:45 efter att de spenderat många timmar i en gigantisk mall utanför staden.


Från vänster: Jonas, Johanna, Matilda, Sanjin

Vi är väl inte direkt fans av att titta på badkläder, men ett jävligt kul event. Och kul vibe. Gratisdrinkar, DJ:s, minglande fotomodeller överallt och så två 40+are från Sverige :)


Åsa med drink i handen. Väldigt alkoholstark var den



Vi visar "team Johanna" runt på hotellet efter showen och sedan drar vi alla till Delano Hotel och sätter oss i hotellbaren vid poolen. Delano är väl 15 år gammalt, men designen av Phillipe Starck känns fortfarande grymt cool. Som en resa genom Alice i Underlandet. Måste bo där någon gång.



Kommer hem vid 1-tiden. Lyckad helkul kväll. Sanjin och Jonas får pluspoäng Christian Vieri-kunskaperna de visade upp. Fan - saknar Vieri på fotbollsplanen. He fucking ruled!




Tisdag 13 juli - South Beach, Toy Story och fotboll



Vaknar vid 07:00. Nästan sent ändå för att vara första jet-lag-dagen. Inleder med hotellvärldens kanske bästa frukost. Baconfrosseri, jordgubbar, blåbär, musli, hur mycket nötter som helst, grönsaker, te, juice, etc etc. Allt är perfekt. Precis som vid tidigare besök.

Jag undrar om vi är fattigast av alla som bor på Setai. När vi satt i lobbyn hörde vi att conciergen bokade personlig tränare till en Saudiarabisk prinsessa och när vi åt frukost satt de vid bordet intill och dealade om att köpa ett privat flygplan för många miljoner dollar. Economy Extra kanske inte smäller jättehögt i deras öron :)



Solen steker som alltid. Det är väl poängen med Miami antar jag. Går stranden ned till Ocean Drive. Alltid lika härligt. Dricker vatten. Går 20 minuter. Köper Cola Zero. Går några kvarter till. Dricker apelsinjuice. Rundgång. En dag "på jobbet" i Miami i juli ... Helt underbart faktiskt.



Hotelpoolen. Smälter bort. Vattnet är för varmt för att riktigt svalka. Försöker surfa i mobilen, men telefonen är brännande het. Margarita-drink vid poolen. Perfekt. Lyssnar på Miami-spellistan. Miami Vice, Will Smiths Miami, I'm in Miami Bitch etc. Tillslut blir jag för sänkt av värmen och viker ned mig. Jag går upp på rummet och svalkar av mig, men Åsa kör vidare. Skit jag torska :)



Toy Story 3D på multiplexen på Lincoln Road. Filmstudion Pixar känns som ett starkare varumärke än någon A-list stjärna nuförtiden. Bland de starkaste någonsin förresten. 11 filmer och alla är stora hitar. Helt osannolikt. Och Toy Story 3D levererar verkligen. Vi älskar både Toy Story och Toy Story 2, men frågan är om inte den här filmen är den bästa av alla. Wow! Vilket persongalleri, vilka geniala detaljer, vilka fantastiska actionsekvenser, vilket allt! Blank i ögonen av det nostalgiska slutet också.

Går på ett fotogalleri på Lincoln Road - Peter Lik - stora, coola, överdådiga landskapsbilder!


Åsas flip-flops

Köper hem proviant från Whole Fooods. Korkar upp vinet som vi fick som "inflyttningspresent" när vi checkade in igår. Öppnar chipsen och bänkar oss framför ESPN och livesändningen av Annicas landslagsdebut. Träningsmatch mellan USA och Sverige i Omaha. Annica startar som högerback. Känns stort. Jävligt stort. Annica gör det förbannat bra. Hela matchen, men framför allt i andra halvlek är hon riktigt bra.  Passningar, huvudspelet, man-man-spelet (dam-dam-spelet?) i egna straffområdet - allt funkar som det ska. Jag blir stolt. Matchen slutar 1-1


Gul tröja nummer 22 är Annica








Måndag 12 juli - avresa

Väckning 06:00. Kommer upp lätt. Tar sobril. Dusch. Frukost. Taxi till Arlanda Express. Same procedure as every year.


Arlanda Express

Precis som för fyra år sedan åker vi iväg dagen efter VM-finalen. Fan va jag hatar att Spanien vann. Har följt VM sedan 78 och har aldrig sett ett tråkigare spel vinna ett VM. Fortfarande knäckt över att Tyskland åkte ur. När jag tänker efter har jag inte riktigt kommit över Zidanes utvisning i förra VM-finalen heller ...

Arlanda. Stöter på min gamla styrelsekompis från Bajen - ex-ministern Ylva Johansson. Hon är på väg till U20-VM för damer i Tyskland. Bara 20 meter senare står Johanna med boyfriend och köar för att checka in till KLM/Delta-flight till Miami.

Åsa blir slumpmässigt (nåja...) utvald för extra screening vid security ... Vem vet vad som kan dölja sig bakom hennes beskedliga fasad :)

SAS-flight SK903 klockan 10:40 Arlanda-Newark. Man har åkt samma flight för många gånger när man kan koden i huvet... Vi blir uppgraderade till Economy Extra. Skönt. Det extra benutrymmet ger en hel del.

Flighten är ok. Nästan helt bump-fri. Men ryggen skriker såklart som alltid av smärta efter några timmar.

Newark. 15-minuters snabb ryggmassage på "Departure-Spa". Lunch på McDonalds. Och så bär det vidare. Continental flight till Miami. Åsa sover nästan hela flighten. Jag läser seriealbumet "The Life and Times of Martha Washington in the 21 Century" av Frank Miller (som gjort "Sin City" och "Batman: The Dark Knight Returns"). Läser drygt 200 sidor. Grymt bra!


Solnedgång South Beach

Landar 18:45 i Miami. "Team Johanna" körde omväg via JFK och ligger långt efter. Vi vann. Utklassningsseger. Det tar bara 45 minuter från touch-down till att vi är på hotellet. Älskar Setai Hotel Riktigt smidigt.


Lobbyn på Setai Hotel

Ont i hela kroppen. Men vi är framme. Fan va skönt! Kvällspromenad i takt med solnedgången. Stranden, havet, gågatan Lincoln Road, glass, och flip-flop-köp för Åsa. Somnar vid 22:30


Söndag 11 juli - dagen innan avresan

Packning pågår. Sobrilkur har påbörjats. Sista-minuten-shopping inför resan avklarad. Imorgon är det avresa för mig och Åsa.

Södermannagatan 76 - dagen innan avresa
Stockholm - innan avresa

Årets sommarsemester är som följer
12 juli Arlanda - Miami - stannar i Miami 4 nätter och bor på Setai Hotel
16 juli Miami - New York - stannar i NY 9 nätter och bor på Four Seasons Hotel
25 juli New York - Stockholm - kommer hem på morgonen den 26 juli

Hemma några dagar i Sverige och sedan bär det av på en mini-semester till Italien

30 juli Arlanda - Rom - stannar i Rom 2 nätter och bor på SAS Radisson
1 augusti tåg från Rom till Venedig - stannar i Vendig 2 dygn och bor på Hilton
3 augusti tåg från Venedig till Milano - stannar 1 natt i Milano och bor på Four Seasons Hotel
4 augusti hemresa med flyg Milano - Arlanda

I New York kommer vår nyblivne landslagskompis Annica bo 2 nätter hos oss på vägen hem från landslagslägret i USA. I Miami kommer Bajen-spelarna Johanna och Matilda att semestra samtidigt som vi. De var delvis i New York samtidigt som oss förra året så det är väl rätt tydligt att de stalkar oss :)

Är fortfarande så sjukt besviken över att Tyskland åkter ur VM att jag inte vet om jag klarar att se finalen ikväll.

Varmt har det varit hemma i helgen, men det är visst ingenting mot vad som komma skall. Det var 38 grader i New York häromdagen. 38 grader! Jaja - inget kan stoppa mig från mitt 16e besök i universums huvudstad. Inget!



RSS 2.0