Fredag 24 december - julafton i Sydney



Dagen-före övergår till julafton någonstans ovanför Indonesien. Svårt att sova på flighten. Läser nedladdade Offside i iPad - rätt gripande artikel om den tyske landslagsmålvakten som tog livet av sig. Trots att jag vet hur det slutar så sitter jag och hoppas att det ska hända något som förändrar utgången. Att han skriver in sig på psyk-klinik eller vad som helst.

Vi spelar även monopol ett tag i iPaden för att fördriva tiden. Bra spel som utnyttjar touch-tekniken väl. Kul. Men Angry Birds håller nog fortfarande som bästa spel för iPhone/iPad.


Åsa framför Sydney Harbour Bridge

Landar vid 07:30 på julaftonsmorgonen. Ny stad. Nytt land. Ny världsdel. Inte varje dag! Väntar i evigheter på baggaget, hundar ska sniffa efter droger i väskorna och sedan är det bara 25 minuters taxifärd innan vi är framme på hotellet. Four Seasons Hotel Sydney centralt beläget med bara några minuters promenad till Sydney Harbour Bridge och operahuset. Utsikten från rummet på 15e våningen över hamnen är fantastisk. Och ja -där är operahuset. Mulet och grådaskigt ute dock. När solen tittar fram och himlen blir klarblå är utsikten ännu mycket bättre.


Utsikten från hotellrummet

Åsa lägger sig och sover direkt. Jag går ned och äter frukost. Trött. Snurrar i huvudet. Snabb frukost och sedan väntar sängen även för mig.

Ingen Kalle Anka, inga köttbullar, ingen snö - men vi är i Sydney på julafton. Fan va ballt! Kortbyxor på och ut på stan.


Fler än vi som gillade ta hoppbilder

Sol. Varmt. Men inte fuktigt som i Singapore utan avkopplande torr värme. Går ned till hamnen (Circular Quay). Tittar på den imponerande Sydney Harbour Bridge. Mäktig.



Sydney Opera House. När Time Magazine valde 1900-talets 5 byggnader var den 1 av de 5. Och dess ikonstatus är verkligen total. Svårt att hitta mer än 3-4 andra byggnader som byggts senaste århundradet som verkligen är en sådan symbol för staden och som verkligen alla känner igen. Empire State Building/New York, Guggenheim/Bilbao, vad mer? Projektet försenades och fördyrades rejält, men med facit i hand måste det varit värt varje krona. Vilken fantastisk avkastning på investeringen. Frågan är då - levererar den? Ja verkligen! Dess närmast mytiska status hjälper säkert till, men den är verkligen ett one-of-a-kind-mästerverk. På långt håll, på nära håll, från vattnet - Wow! Bara att gå upp för den breda trappan mot byggnaden är läckert.



Parkerna som ligger intill vattnet förgyller verkligen staden. Till skillnad mot Singapore där ingen någonsin ligger ned i parkerna eller har picknick - här kryllar det av parkliv och folk sitter och ligger överallt.



Vi gör downtown. Skyskraporna ser mer märkvärdiga ut på håll som del av en skyline än när man ser de en-och-en. Mycket standard-glas-skrapor som vi har sett oändligt många i downtowns världen över. Några guldkorn som en bankbyggnad av Renzo Piano (ritade moderna museet Centre Pompidou i Paris) hittar vid dock. Sydney-borna stresshandlar sista julklapparna innan butikerna stänger vid 17-tiden.

Äter glass. Dricker vin. Tittar på hamnen igen. En perfekt julafton utan att det känns som julafton överhuvudtaget.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0