Fredag 31 december - hej då 2010



Nyårsafton. För andra året på raken firar vi nyår i Singapore. Märkligt hur det kan bli. Tidningar skriver spaltmeter om det, hotellen och restaurangerna har sina nyårsmiddagar, ett jättefyrverkeri ska äga rum i Marina Bay, men ändå - det känns inte riktigt som att det är SÅ stort med nyår här ändå. Kanske är det kinesiska nyåret om en dryg månad större.


Vårt hotellrum

Äter sjukt bra frukost nere i hotellrestaurangen. Läser om Beijings nya tunnelbanelinjer. Now, we are talking! Inte svårt att förstå varför företag och individer vill till Kina. Det är verkligen DÄR det händer. Med en sån jävla hastighet också. 5 nya tunnelbanelinjer öppnas på ett bräde. 56 nya stationer som mäter 111 km vilket är nästan lika långt som hela Singapores tunnelbanenät. Totallängden på nätet är cirka 300 km nu, men de planerar att det ska gå över 600 km innan 2015 (London och New Yorks är båda mellan 340-400 km). För att möta målet till 2015 tidagareläggs flera utbyggnader som skulle varit klara först 2020. Bara en sån sak. I love it. Kanske dags att åka tillbaka till Beijing snart.



Går tll ION Orchard-gallerian över gatan och köper lite godsaker till vårt eget planerade nyårsfirande. ThreeSixty Market Place - bra gourmetlivsmedelsbutik. Vin, chips, kex etc.

Går på stan. Äter glass på Häagen Dazs. Köper diverse asballa böcker på japanska jättebokhandeln Kinokuniya. Bland annat en bok om japanska designfirman "Super Potato". De regerar och har bland annat designat Hyatt Regency som vi bodde på i Kyoto. De gillar exempelvis att köra in granitblock som del av inredningen i restauranger. Stramt, snyggt, stencoolt.

Vi gör våra årslistor för bästa film. Samma vinnare och samma tvåa på bådas listor. Här är min lista:
1) Inception - Love storyn, love Ken Watanabe och Tom Hardy, love musiken, love det mesta. Samtida klassiker.
2) Toy Story 3 - Pixar lyckas med allt verkar det som. Vill ha ännu mer Toy Story! Cars 2 nästa år låter dock trist.
3) Social Network - grym dialog, bra regisserad, bra skådisar
4) King's Speech - Mästarklass på skådespelarinsatserna överlag
5) A Single Man - Colin Firth! Snygg som fan - Tom Ford vet vad han gör även som regissör
6) Fantastic Mr Fox - Hur kul som helst
7) Chaser - Sydkoreansk våldsam (den är ju koreansk...) och spännande thriller. Sydkorea lyckas nästan varje år få med någon film
8) Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 - mörk och långsam - som jag vill ha det
9) Tron - Snyggast. Daft Punkts musik.
10) Hämnden - Bra story, bra barnskådisar, bra Persbrandt



Room-service-middag på kvällen. Trötta redan vid 20:00. Pensionsärsvarning så det skriker. Ut på stan innan vi somnar ...



Packat med folk på Orchard Road och i alla galleriorna. Det väller verkligen fram människor överallt. De flesta butiker har öppet till 21:00. Några senare än så. Restaurangerna verkar stänga vid 23-tiden. Det är ju bara nyårsafton ... En hel del avspärrningar ändå. Mycket poliser. Folk börjar sätta sig ned på bänkar och på marken på Orchard Road. Feststämning. Men ingen verkar vara berusad. Nedräkning mot tolvslaget har börjat.


En typisk galleria i Singapore vid 21:30 på nyårsafton

Vi går hem till hotellet för att få bra utsikt mot fyrverkerierna från vårt rum på 15e våningen. Klockan slår 12. Hej då 2010. Vi somnar redan vid 00.30. Välkommen 2011!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0