Onsdag 20 juli - Tillbaka till Ryoan-ji



Tyfonen blev nedgraderad till "tropical storm" innan den nådde vår närhet. Regn och blåst över natten. Nu molnigt, men uppehåll.



25 minuters promenad till Downtown. Centrum är nästan som centrum i moderna städer. Mcdonalds och Starbucks. Louis Vuitton och Zara. Men inga skrapor, tempel insprängda mitt i smeten och det är klart färre av varumärkena som brukar dominera main-streets around the world. Åsa shoppar coola designprylar på Kyoto Design House. Butiken påminner lite om Designtorget. Som Designtorget var för 10 år sedan när de bara hade 1 butik och produkterna bara fanns där.



Grönt te finns i allting här. Grönt te-choklad, grönt te-muffins, grönt te-kakor. grönt te-glass ... Jag gillar grönt te till frukosten, men det andra har jag svårt för. Åsa tycker att man vänjer sig vid chokladen och efter ett tag faktiskt börjar gilla den. Jag är inte där ännu ..

Solen tittar fram. Det är varmt, men inte jobbigt varmt. Däremot är det så tryckande kvav luft att det känns som åskan måste vara på väg. Och den känslan av analkande åska har pågått i 5 timmar. Jag får lite lätt ont i huvudet av den tunga luften. Det här var värre än vad vi är vana vid. Och då är vi båda rätt vana från ett antal somrar av hetta och fuktighet i Asien och Florida.




Strosar planlöst genom staden. Njuter av semestern. Imperial Palace Garden. Vi lägger oss och vilar på en parkbänk. Vädret och långpromenaden suger energi. Syrsorna sjunger konstanst i varenda liten grön oas. Hur de kan överrösta bilbullret är verkligen fascinerande. Dricker vatten hela tiden. Går vidare. Alltid något nytt i var och varannat gathörn att titta på. Vilar ut på en McDonalds.



Buss till Ryoan-ji i nordvästra Kyoto. THE Rock Garden. Vi var här förra gången i Kyoto, men det här vill vi göra igen. Turister (och Kyoto-bor?) strömmar hit från morgon till kväll varje dag årent runt för att titta på en krattad "grusplan" på 20x8 meter med 15 utplacerade stenar. Ingen vet vad det ska föreställa och tolkningarna är många, men i slutändan är det "bara" 15 stenar på en grusplan. Och ändå är det helt fantastiskt att sitta där och bara titta i 20 minuter. A moment of Zen. Även om det bara är inbillat så funkar det.



Snålkväll. Köper öl och snacks på 7-11. Sätter oss på balkongen på rummet. Ser ut över Kyoto i kvällsmörkret. Bra kväll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0