Onsdag 27 juli - Är Tokyo världens dyraste stad?



Innan vi åkte på semestern dök en uppdaterad lista över världen dyraste städer upp och Tokyo var 1a på listan. Jag tänkte då att London, Paris, Rom etc tidigare har kännts dyrare som turist än Tokyo och att det framför allt är bostadspriserna som är absurt dyra här. Hur är det nu da? När vi skulle köpa en förpackning färska hallon häromdagen och de kostade cirka 120 kronor och motsvarande borde kostat runt 40 kronor hemma - då började jag bli fundersam. Hotellmässigt känns fortfarande flera Europeiska städer dyrare. Tittade kort runt vad top-of-the-line-luxury kostar och i exempelvis Paris kostar det 6000-7000 per natt mot 3500-4500 per natt i Tokyo. Och enligt The Economists Big Mac-index så ligger både Skandinavien och flera västeuropeiska länder en bra bit högre. 



Det som är lite besvärligt tycker jag är när man vill spara lite pengar och bestämmer sig för att handla mat i någon livsmedelsaffär för att äta på rummet istället för att gå ut och äta. Grönsaker, frukt, kex, bröd, nötter är förjävla dyrt. Besparingen uteblir nästan. Om det beror på att flera av produkterna måste importeras är svårt att säga. Om det är dyrast i Tokyo beror framför allt vad man väljer att lägga pengar på (om man bara vill äta nudlar kommer man undan), men billigt är det verkligen inte.



Vi bestämmer oss för dagsutflykt. Kamakura 1 timme söder om Tokyo och Yokohama på vägen tillbaka. Vad är då det första man gör när man besämt planen för dagen? - laddar ned lämpliga appar såklart. Tunnelbane-app och karta för Yokohama och någon gratis-guide till Kamakura. All set. Dags för avgång. Suica-kort fram och så motsvarande pendeltåg från Tokyo Station.



Kamakura. Kuststad med cirka 170 000 invånare. Småskaligt. Lugnt. Känns väldigt långt till Tokyos neon och folkliv. Turister och Tokyobor åker hit mest för historiska byggnader och möjligen för stranden. Stranden är verkligen ingen wow-upplevelse dock. Stadens mest kända attraktion är den 13 meter höga brons-buddhan från 1200-talet. Det är vår turistiga huvudattraktion också. Vägen dit går via en gammaldags mysig spårvagn och promenerande på smala trevliga gator kantade av både gamla trähus och några mindre tempel. Det märks att vi följer en nästan snitslad bana till buddhan. Alla andra går samma väg.







Buddhan levererar. Kanske inte wow, men nästan wow. Vi svänger in på tempelområdet och vips så tornar den plötsligt bara upp sig bakom buskarna.



Stranden. Jag får nästan rysningar. Skylten ned till stranden varnar för att ta det försiktigt där om det kommer en tsunami och det är svårt att inte tänka på bilderna från de drabbade kuststäderna i våras. Området närmast stranden ser verkligen ut som de härjade områdena gjorde innan vågorna slog till. Staden Kamakura ligger bara 25 meter från stranden och marknivån är endast några meter högre i staden. Kommer det en större tsunami hit så kommer halva staden att försvinna i vågorna. Obehaglig känsla.


Yokohama - 30 minuters tåg från Kamakura. Japans näst största stad. Hamnstad. Yokohama Station. Stor. Förgreningar överallt till olika linjer. Tunnelbana. Pendeltåg. Gallerior. Bussar. Trängsel.



Vi är småtrötta redan när vi kommer Yokohama på seneftermiddagen. Kort sightseeing. Landmark Tower - Japans nästa högsta byggnad. Hamnen. Fota för att fota. Staden ser rätt trivsam ut när vi kommer en bit bort ifrån de lite sterila konferensliknande kvarterteren närmast vattnet. Gatorna påminner om delar av Sydneys kvarter. Hungrig. Törstig. Ser Hard Rock Cafe. Vilken räddning. Är så törstig att ölen som påminner om Pripps Blå smakar fantastiskt.



Mörkret lägger sig över Yokohama. Går halvvilse på centralstationen men vi räddas av en hjälpsam Japan som går med oss hela vägen till rätt del av stationen. Överväger att spela vilsen igen för att se hur snabbt det går innan någon kommer fram. Vi gillar båda tågturen i mörkret hem. Mysig känsla.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0