Tisdag 19 juli - Tempel, japanska trädgårdar och regn ...



Kyoto. Historia. Tempel. Japanska Trädgårdar. Gamla hus. Sofistikerad kultur. Men också den samtida staden som är Nintendos hemstad och författaren Haruki Murakamis födelsestad. Magisk är den iallafall. Även om staden till stora delar är en stor modern japansk är ändå illusionen av det gamla Kyoto så omfattande och stark att det är helt fantastiskt. Det finns gränder och japanska trädgårdar som är så förföriska att det känns som vi är i en sagostad.

Tyfonen Ma-On är på väg in över Japan. Kyoto ska inte bli direkt träffat, men forecast säger REGN i massor och stormvarning big time. Låter sådär.



Frukost på hotellet. Bra kvalité och mycket att välja på från buffén. Utsikt över hotellets japanska rock-garden. Svårslagen start på dagen. Läser Japan Times medan vi äter. Dagliga radioaktivitetsvärden för varje region i Japan rapporteras tydligen varje dag i tidningen. Samtidigt rapporterade nyheterna på tv att radioaktivt kött sålts i bland annat Tokyo. Tryggt och bra det här ... Japans VM-guld i fotboll är annars största nyheten. Alla tidningar har det på förstasidan och spelarna turnerar genom tv-kanalerna.



Regnet öser på och slutar helt med jämna mellanrum. Vi har bara 4 nätter i Kyoto så vi kan inte ta någon hänsyn till vädret. Off we go. Köper busskort och åker till Ginkakuji som vi aldrig hann med förra gången. Antingen gillar man japansk estetik och då kan man gå i timmar eller dagar bland tempel, parker, trädgårdar, gränder - eller så gillar man det inte och då är Kyoto förmodligen helt fel resmål. Vi är fans så vi hade en dag av nirvana-känningar. I nordöstra Kyoto ligger det sighter som pärlband som aldrig tar slut (läste exempelvis att det fanns 1600 tempel i Kyoto!). Philosopher's Path, Nanzen-Ji etc. Och överallt ständigt leende och bugande japaner. Alla gör det med stil och svårslagen värdighet. Och serviceandan är Alltid på max.



En skola med hundratals elever i 10-årsåldern invaderade Ginkakuji när vi var där. Vi står stilla ett tag och låter alla passera oss. 395 av 400 (eller något sånt) bugade och sa "hello" eller "morning" när de passerade samtidigt som de bugade för oss. Och många ville skaka hand.



Vädret är rätt skit tyvärr. Regn. Mulet. Kort tid av sol. Regn. Kvav tung luft hela tiden.

Framåt kvällen ökar regnet och blåsten. Vi äter sen middag på hotellets restaurang "Grill". Jag äter en perfekt japansk biff och Åsa äter en lika lysande kycklingmåltid.










Kommentarer
Postat av: Rikard

Flummigt att ta en dusch med lika mycket utsikt som insikt...hur var det?

2011-07-20 @ 20:08:39
Postat av: Mats

"vek ned mig" och drog ned gardinen i badrummet... :)

2011-07-21 @ 16:49:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0