Lördag 29 december - Blade Runner-väder

IFC1 är den högsta byggnaden åt höger i bilden
 
Vi bor i ett stort komplex som heter IFC - International Finance Center. Det är 3 skrapor som mestadels består av kontor men även vårt hotell och den underliggande gallerian. Trots gallerian känns det verkligen som Ground Zero Business District. Men eftersom det rör sisg så mycket folk och gallerian har öppet till 22 blir det aldrig sterilt som det ofta kan bli i CBD-distrikt. IFC1 är den näst högsta byggnaden i Hong Kong och den 8e högsta i världen. I Dark Knight när Batman åkte till Hong Kong hoppar han från IFC1 till IFC2 och Lara Croft har även hoppat från IFC1 i den andra Lara Croft-filmen. IFC finns även i Shanghai och ser ungefär likadant ut designmässigt.
 
Varje dag är det något par som gifter sig på hotellet
 
Regn. Ganska mycket regn. Svårt att klaga när vädret hittills varit riktigt bra. Och även om regn och promenera på stan inte är perfect match så får staden en annan visuell karaktär när regnet sätter igång. Blader Runner-känslan börjar infinna sig. Futuristisk dystopi när den är som bäst. Love it. Eller kanske mer Ghost in the Shell än Blader Runner. (Ghost in the Shell är ett japanskt animerat Sci-Fi mästerverk som utspelar sig i Hong Kong och filmen var en stark inspirationskälla för bland annat Matrix-filmerna)
 
 
Takashi Murakami-reklam på spårvagnarna - coolt
 
Går omkring i Wan Chai som ligger 15-20 minuters promenad från vårt hotell. Hittar ett härligt mysigt och småtrendigt område med små butiker som säljer roliga prylar och coola kläder. Många med stramt häftigt designad inredning. Ett Wallpaper-område typ. Tidningen Monocle har bland annat en pytteliten butik där och även designaffären Kapok. Kul. Men regnet börjar ta i rejält och vi sätter oss på en spårvagn till Causeweay Bay där det är lättare att gå inomhus mellan byggnader. 
 
 
 
Transportsystemet är väldigt bra i Hong Kong. Hong Kong-baserade MTR som kör tunnelbanan hemma har hand om det mesta även här. Det är lätt att ta sig nästan överallt central och det har aldrig strulat när vi har åkt någonstans. Köper man ett Octopus-kort kan man använda det i tunnelbanan, bussar, spårvagnar, färjor och även som betalningsmedel i många affärer som ligger i anslutning till kommunikationsnätet. Du fyller kortet med pengar och sedan räknar den av för varje gång du åker.
 
Bokaffär för art/design-böcker som vi hittade några våningar upp i ett oansenligt höghus
 
Orkar inte gå runt så länge idag. Blöt. Trött. Hungrig. Hem tidigt. Sängen tidigt.
 



 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0