Söndag 23 december - Hong Kong

 
Inget WiFi på flighten. Fan va irriterande. Fattar inte varför flera av de stora premium-bolagen fortfarande inte installerat WiFi-lösningar. Hårda säten också. Ont i ryggen efter 2 timmar med 9 timmar kvar bruar vara ett dåligt tecken för vad som komma skall. Sitter helt fast i New Star Soccer i mobilen. Jag har bytt upp mig från Reggina till Lazio. Men säsongen går sådär. I flygmenyn vi fick när flighten startade står det att man utöver middag och frukost även kan få snacks och nudlar när man vill under flighten. Då vet man att man är på väg till Kina. Varför ta en kexchoklad eller jordnötter när det finns nudlar.  
 
42 miljoner turister besökte Hong Kong 2011. Med tanke på att det bara bor cirka 7 miljoner i Hong Kong är det en helt fantastisk siffra. Och enligt en beräkning motsvarar 42 miljoner en kö av människor från Hong Kong till Kapstaden. Go figure. Hela 28 miljoner av besökarna kom från fastlands-Kina. Taiwan var 2a på cirka 2 miljoner besökare och Japan 3a med 1,2 miljoner. 57 000 kom från Sverige. 
 
Väntar på tåget från flygplatsen in till Hong Kong Island
 
Landar i Hong Kong vid 16-tiden. Går från flygrädd fegis som får hjärtklappning vid minsta milimeter-bump till I-fucking-rule-the-world så fort jag kliver av planet. Hong Kong - I'm back! Nu jävlar! Älskar den Norman Foster-ritade flygplatsen. Den är allt som inte Heathtrow är - vacker, spaciös, svepande härliga kurvade tak och effektiv som fan. Ett modernt härligt skrytbygge som visar att Hong Kong är en major player. Svischar igenom immigration och baggagehanteringen. 24-minuters express-tåg in till Hong Kong Station på Hong Kong Island. Några minuters promenad genom den ovanliggande gallerian och så är vi framme på Four Seasons Hotel Hong Kong
 
 
Rum på 26e våningen. Stort rum. Asian contemporary design. Härligt badrum. Urban utsikt mot andra skrapor och Centrals ständiga trafik. Yrseltrött och påfrestande ivrig att komma ut på stan på samma gång. Det hör väl till.
 
 
Hotellet ligger som en del av IFC mall - en galleria med mestadels dyrare märken. Tom Ford, Prada och Lanvin ligger bara meter från hotellets galleria-utgång. Sätter standarden om man säger så. Bio, stor härlig supermarket och Häagen Dazs-cafe några minuter till. Det här blir perfekt. Och så tunnelbana och Star Ferry-färjor i direkt anslutning. 
 
Hong Kong Island skyline från Star Ferry-färjan till Tsim Sha Tsui
 
16-17 grader ute. Inte wow-varmt men jag säger bara vårjacka. Frihetskänsla. Julshoppare överallt. Julskyltning överallt. Julkörer i gallerior och i hotell-lobbyn. Julafton imorgon. Deras "julafton" i övermorgon. Sveper genom myllret. Åker färjan över till Kowloon och Tsim Sha Tsui. 7 minuters perfektion. Hong Kongs sagolika och nästan drömska skyline glimrar i mörkret när vi sitter på färjan. Julneon, Julbeslysning. Jul allting. 
 
 
Kowloon. Är alla de 42 miljoner besökarna här samtidigt? Vi åker med i vågor av shoppare som skyndar över gator och in och ut ur butiker med så många shoppingväskor att det förmodligen krävs år av styrketräning för att kunna släpa runt på dem. Långa köer för att komma in i de flesta av butikerna på lyxmärkestäta Canton Road. Men vad är alternativet - ingen Gucciväska i julklapp kan ju betyda slut på förhållandet eller avklippta släktband... Love this shit. Äter nere i källaren på en överfull McDonalds. Flighten börjar tar ut sin rätt. Vinglar fram av trötthet. Tunnelbana tillbaka till hotellet. Gonatt. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0