Tisdag 25 december - Hong Kong stänger inte på juldagen

 
Juldagen. Det betyder ingen morgontidning till frukosten. Det stör. Läser Wall Street Journal i mobilen medan vi äter. Lista över de 10 mest lästa artiklarna under året. Bland presidentval, stormen Sandy och skolskjutningar förvånar ettan på listan. "Why French Parents Are Superior" låter inte som den typiska artikeln alla WSJ-läsare kastar sig över. Artikeln handlar om hur ungarna tar över fokuset och förstör middagar, semestrar etc för många amerikanska föräldrar men att franska föräldrar på något sätt får till en lugnare tillvaro. För mycket curlande bland amerikaner plus att fransmän är bättre på att lära ungarna tålamod och inte omgende hoppar på så fort barnen gråter/vill ha något etc är artikelns teori. Who knows.
 
Julkör i hotellets lobby
 
Förutom en del av lyxbutikerna i Central så har allting öppet som vanligt. De flesta butikerna stänger alltså efter 20 på kvällen även på juldagen. My kind of place. Runt 20 grader. T-shirt del av dagen. Perfekt promenadväder. 
 
Älskar ljudet av kinesiska överallt. I folkmyllret överallt, i butikerna, i högtalarna i tunnelbanan. Överallt. Mestadels Kantonesiska som man pratar i Hong Kong och på Kanton-halvön i fastlands-Kina (men som även är väldigt vanligt i diverse Chinartowns världen över då många av dessa kommer från Kanton-delen av Kina). Till skillnad mot Mandarin som kan vara lite poetiskt vackert så är Kantonesiskan lite ruffigare och gnälligare Kinesiskans motsvarighet till New York-engelska kanske? I like it. Hong Kong påminner om New York när det gäller mottangandet man får också. Man vet aldrig om man får ett leende eller "the attitude" av folk på gatan eller i affärer. Klassisk storstadsarrogans i dess "finaste form". Men jag gillar fan det också.
 
Falun Gong vid Star Ferry i Kowloon. Till vänster på skylten går det att läsa "Keep away from Falun Gong Evil Cult"
 
Tunnelbana under sundet till Kowloon. Planlöst strosande. Åsa shoppar kläder på Uniqlo. Som alltid i Asien. Fortfarande zombie-känsla av jet-lag. Måste vila. Fikar. Går lite till. Äter lunch. Så här skulle vi kunna hålla på i månader. Hittar en kul shopping mall med konst-vinkel. K11. Ungefär samma affärer som i många andra gallerior men de har alltid några pågående konstutställningar och en hel del installationer utanför butikerna. Utanför gallerian finns bland annat en helt underbar uppblåst flygande lila gris av den sydkoreanska konstnären Choi Jeong Hwa
 
 
 
Trötta. Åker hem till hotellet. Poolen. Vi velade om det verkligen var tillräckligt varmt för att ligga ned i en solstol men inga problem. Jacuzzin går på helvarv året runt och infravärme sätts på vid liggstolarna så fort det blir lite kyligt. Poolområdet är en av de bästa vi har sett i en storstad. Två stora pooler med olika temperatur ocn två mindre jacuzzis. Stencool utsikt över mot Kowloon på ena sidan och skyskrapor som ramar in poolen åt andra hållet. Riktigt grymt!
 
 
Kväll. Solen har gått ned. Mörker. Nej inte i Hong Kong. Neonets huvudstad i världen. Fuck Vegas - det är ingenting. Hong Kong är City of Lights. Jag gillar Hong Kong 24/7 året runt men det är ändå på kvällen det börjar på riktigt. Sätt dig på övervåningen på en dubbeldäckad spårvagn och glid genom Hong Kong Islands gator i kvälsmörkret (kvällsljuset). Pulsen är elektrisk. Folk väller fram överallt. Allt är öppet. Människor äter överallt. De shoppar överallt. De går överallt. Trafik. Avgaser. Rörelse. Nirvana. Man behöver väldigt sällan trängas i Hong Kong men den händer något överallt. Hela tiden. Storstadsromantik på elitnivå. Champions League-final. Kärlek. Det stinker också på bakgatorna. Rutten fisk. Eller vad det kan vara. Männen i Hong Kong lever längre än män i något annat land. Hur fan funkar det? Det måste slita både på lungorna och kroppen av bo här. Men det funkar visst. Vi åker och går genom kvällen tills vi inte orkar mer och tar tunnelbanan hem från Wan Chai.
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0