Torsdag 27 december - Örnnästet

 
 
 
Vi bor i Örnnästet. Eller falknästet. Eller höknästet. Lite oklart vilket. Hur eller hur - 10-15 örnar har i flera dagar cirklat runt våra skyskrapa och de närliggande skraporna i Central. Fascinerande syn när de sveper fram med hela sin vingspets. Och att det är en hel djurpark med örnar. Vad är det egentligen de äter här i betongjungeln. Andra fåglar? Råttor? Barn? Nåja.
 
 
Världens längsta höghastighetstågsträcka öppnade igår. Från Beijing i norra Kina till Guangzhou straxt norr om Hong Kong. 230 mil. Från 24 timmar med gamla tåget till enbart 8 timmar med 300km per timme-tåget. Vi skulle verkligen älska att tåga runt med snabbtåg i Kina för att se flera delar av landet, men säkerheten på snabbtågen är fortfarande ett frågetecken. Kanske iallafall. Eller så har de tagit tag i det sedan den stora tågolyckan för något år sedan. När Kina bestämmer sig för att ta tag i något så brukar de göra det big time.
 
 
Art. Vi bestämmer oss för en eftermiddag i konstens tecken. Hong Kong är verkligen inte New York när det gäller samtida konst. Är det något område där Hong Kong ligger efter som World City är det samtida konst/kultur. Inget Modern/Contemporary Art Museum alls. Svenske Lars Nittve som bland annat var chef för Moderna Museet är dock chef för ett kommande konstmuseum. Ett världklassmuseum. Med stora arkitekter som slåss om att få rita byggnaden. Det ska ligga i West Kowloon men tidsplanen har flyttats framåt flera gånger och nu är planen att det ska vara klart runt 2017. Hur eller hur - det finns ett antal gallerier i Hong Kong så vi gick på galleri-safari.
 
 
Även om man har adressen kan det vara svårt att hitta galleriet ändå. Genom obskyra ingångar och upp genom hissar i höghusen finns det både gallerier men även vinbutiker och leksaksaffärer. Märkligt. Om man inte vet vart man ska gå finns det ingen chans i världen att man bara råkar gå in genom porten i något som ser ut antingen som ett kontorshus eller en lagerbyggnad. Vi hittar en hel del sevärd konst och även trevliga gallerister som gärna talar om sin uppväxt i Hong Kong. Gallerister kan annars vara ett rätt snobbigt släkte som helst inte ens vill göra sken av att de sett att man kommit in.
 
Lunch-break ...
 
 
Vi går runt i Soho (South of Hollywood Road) - alla moderna städer måste ju ha ett eget trendigt SoHo förutom Stockholm som fått nöja sig med SoFo. Barer, udda roliga affärer, gallerier, skräp och gamla Man Mo Temple som med 100 år på nacken är en av Hong Kongs äldsta byggnader. Salig blandning. 
 
 
Och så åkte vi rulltrappa. I näsan en halvtimme. Världens längsta sammanlänkning av rulltrappor masar sig sakta upp för ett allt brantare parti av Hong Kong Island upp till Mid-levels. Förstår knappt hur det går att bygga 30-40 våningsskrapor i mängder efter mängder intill varandra i så här branta backar. Ingen rulltrappa nedåt. Då blir det till att använda löparskorna.
 
Man Mo Temple på Hollywood Road
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0