Fredag 20 Juli - runt hela Beijing på 1 dag



Man ramlar lätt in i något numbers-game när man ska prata om dagens Kina. Det går att rabbla hur mycket data som helst om hur snabbt och stort allting växer. Men kan inte låta bli att hoppa till lite över en notis i dagens China Daily. 82 nya flygplatser ska byggas in Kina de närmaste 5 åren. 82 stycken! Det brukar bli miljö-diskussioner varje gång någon västerländsk flygplats överväger att bygga 1 ny landningsbana och då kommer Kina bygga 82 nya flygplatser på bara några år. Ger lite perspektiv.  



Hektiskt dag. Förbjudna staden, långa promenader genom stekhett Beijing och sedan tunnelbane-mästerskap till Olympic Village i norra Beijing. Kul som fan. Trött som fan.



Tunnelbana på förmiddagen till Tiananmen Square West. Forbidden City - förbjudna staden. Kejsarens gamla palats. vi gjorde det här när vi var här för åtta år sedan, men vi bestämmer efter lite velande att vi ska gå in igen. Vi är inte ensamma ... Hur många tusen får det plats här samtidigt? Strömmen av människor som är på väg in vägrar att ta slut. Området är dock gigantiskt stort och stort är nästan det som är bäst med den här attraktionen. Nya rum, nya murar, nya byggnader öppnar upp sig hela tiden. 


I och utanför de stora attraktionerna vill ofta kineser bli fotade med västerlänningar


Svalkar mig

Går till Gulou vilket är cirka 45 minuters promenad norr om Forbidden City. Läste om det i Wallpapers Beijing-guide. Hutonger är de gamla back-alley-områdena i Beijing som på senare år har minskat radikalt för att ge plats åt nyare områden. Gulou innehåller både "vanllga" shoppinggator och Hutonger som är någon typ av gentrified Hutong. Hobo-chic. Lite som när East Village började bli coolt i New York. Blandning av coolt, konstigt och billigt turistigt skräp. Gillar. Bra och trivsamma gator. En helt annan värld än de stora breda boulevarderna.



Går och går och går. Varmt. Dricker kopiösa mängder vatten. Kletigt. Men ändå kul. Börjar bli kväll. Beslut måste tas. Hem till hotellet eller Bar Street eller Olympic Village. Vi väljer Olympic Village. Från shoppinggatan Wangfujing får vi åka med fyra olika tunnelbanelinjer innan vi är framme! Känns ändå ganska enkelt och smärtfritt. Och lite kul också. 4 miljoner åker visst tunnelbanan varje dag i Beijing ...



Det märks att man är mer van att trängas här. I tunnelbanan är det nog inte trängre än hemma i rusningstid, men här är det bök och mycket folk lite överallt. Det finns ingen comfort zone här. Kropparna gnids mot varandra i köer till allt möjligt. Hade det varit hemma hade jag trott att det var någon ficktjuv eller närmanden. Här får man vänja sig att det är så det är. Det stör mig inte så mycket heller. Jag har inte några större behov av utrymme när jag går på stan.


En av de 5 ringlederna runt staden

Olympic Village. Förra gången vi var i Beijing så var det upptakt till OS i Grekland och nu väntar OS i London runt hörnet. Vi åkter alltså till Beijing när det är dags för OS någonannanstans ... Även här är det tusentals människor. Klockan är cirka 1930 när vi kommer dit. Mörkret börjar lägga sig så smått någon gång efter 20:00. Vi vill se två saker - Fågelboet och Water Cube - friidrottsarenan och simarenan. Båda levererar. Big time. Fågelboet är verkligen sagolikt häftigt. Ju närmare man kommer desto läckrare är den. Herzog de Meurons design kicks ass. Men Water Cube är nästan lika cool den när den lyser blå i mörkret. Spektakulärt. Hade vi varit här några dagar till hade vi kunnat se Manchester City mot Arsenal i fågelboet. Hade varit grymt. 





När vi lämnar OS-området vid 21:30-tiden fortsätter det att välla in nya hoper av människor. För vår del tar vi och åker lite mer tunnelbana. 3 olika linjer och 10-12 stationer så är vi vid hemmastationen. Mysigt att gå hem i mörkret från tunnelbanan. Hoteller är medvetet designat så att det ska vara rätt mörkt att gå genom området på kvällen. Varje rum är utrustat med en ficklampa för att man ska hitta till sitt rum och för att man ska kunna hitta med nyckeln in i låset. Adds to the magic. Öl på rummet. Chips på rummet. Och jordnätter med chili. De bränner så det är helt löjligt. Gott men på gränsen till too much.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0