Fredag 6 Juli - Rådjursstaden Nara





Duggregn. Spöregn. Totalt skyfall. Sol. Regn igen. Hela dagen växlade väder var 15-20e minut. Men kvavt och varmt hela tiden. Svettig eller regnblöt - efter några timmar är det samma sak. Märker ingen skillnad. Fuktig hur eller hur. Paraplyet jag köpte för cirka 50 kronor i en Lawson-butik (ungefär som 7-11) på förmiddagen var ändå ett klipp. Annars hade jag fått vrida ur kläderna redan innan lunch.




Frukost. Läser Röda Rummet. Lite svårt att komma in i språket inledningsvis, men vilken underbar cynism. Alla drivs bara av egon, maktspel, fåfänga, avundsjuka eller dylikt. Varje stavelse i varje replik hos karaktärerna är för att tillfredsställa något av reptilhjärnans grundläggande svarta sidor. Helt underbart.




Tunnelbanan från närliggande Shichijo till Tofukuji i södra Kyoto. Lite som delar av Södermalm - mer av bostadsområde än pulserande stadsdel. Åsa har kollat upp ett Zen-buddhistiskt tempel - med samma namn som stationen - Tofuku-ji. Åsa levererar. Snygga byggnader, vacker grön park - och vår favorit - stenträdgårdar. Zen moment. Folktomt. Stilla. Avskalat. Stilrent. Pratar med några japanska tjejer - de kommer från Okayama. Det ligger 1 timmes Shinkansen söder om Kyoto. Vi har bytt tåg där vid en tidigare resa.






De flesta tempel, trädgårdar, shrines i Kyoto har oftast en öppen del där det går att titta på någon eller några byggnader utifrån utan att betala inträde, men vill man titta in i byggnaderna eller se bakgårdar då brukar det kosta mellan cirka 40-60 kronor per vuxen. Det är det oftast värt.




Åker tåg till grannstaden Nara. 45 minuters lätt gungande som får Åsa att somna efter bara några minuter. Älskar tåg i Japan. Enkelt. Snabbt. Roligt. Nara har under en kortare period varit huvudstad i Japan men idag är den framför allt landets näst förnämsta kulturhistoriska stad efter Kyoto. Och Nara visar sig precis som Kyoto vara en theme-park för grown-ups. Framför allt finns det ett jättelikt komplex av sammanflätade parker där attraktionerna ligger som ett pärlband. Som en theme park som sagt var - med en oändlig massa rider att åka.


Todai-ji - världens största träbyggnad



Jag ler ibland för mig - wow bara. Stockholm har inte en historisk byggnad som skulle vara nära TOP10 i Nara. Här går vi in i världens största träbyggnad och sedan runt hörnet ligger något tempel från 800-talet och så fortsätter det hela eftermiddagen. Rätt amazing. Men gillar man inte tempel och gamla hus - hoppa över Nara utan att tänka! Som modern storstad finns det hetare alternativ ...




Ja och så var det rådjuren … Det går omkring 1200 lösa rådjur i parkerna i Nara. De är ungefär lika tama och orädda för människor som makaker brukar vara. De jagar människor som har mat på sig. Ett av djuren började nafsa inne i min byxficka efter mat. Och när Åsa köpte rådjursmat blir de helt galna. Hon blir omringad av en hord på 30 sekunder. Galenskap. Men rätt kul också. Får för mig att Nara-borna är lite kluvna till rådjuren. När vi fick en karta till staden på ett turistkontor på tågstationen rullade damen med ögonen när rådjuren kom på tal …

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0