Lördag 21 juli - översvämningar i Beijing



Sista hela dagen i Beijing blev inte riktigt vad vi hade tänkt oss. Det blev regn. Mera regn. Och ännu mera regn. Den värsta regndagen på 61 år i Beijing. 37 dog, många skadade och tusentals fick tillfälligt evakueras på grund av översvämningar. Att en enda dags regn kan skapa så mycket problem säger en del om hur mycket regn det kom på bara 10-15 timmar.



Vi smygstartade tidigt på lördagmorgonen innan regnet hade kommit med att ta en tur in i Summer Palace igen. Sjukt mycket folk. Trångt. Jobbigt. I en park där en stor del av känslan är att njuta av att det är vackert och stiltje försvinner poängen fullständigt när det plötsligt är kaosartat mycket människor. Boring.



På vägen hem mot hotellet kommer de första regnskurarna. De fortsätter tills vi går och lägger oss många timmar senare på kvällen. Vi roar oss ändå bra på hotellet- Vi slappar vid inomuspoolen, Åsa bygger en drake i hotellets bibiliotek, afternoon tea i baren etc etc. Vi hade egentligen funderingar på att åka till 798 Art District som är ett område i nordöstra Beijing fyllt av gallerier med samtida konst, men vädret gör att det känns helt fel. Vid 17-tiden bestämmer vi oss ändå för att åka till en stor shopping mall som ligger 30-40 minuter med bil från hotellet. Big misstake visar det sig senare ...



Hotellet säger att det kan bli svårt att få tag på taxi då det regnar så mycket men att en av the Managers kan köra oss gratis till gallerian. Wow. Ja gärna. Redan på vägen till köpcentret ser vi att folk vadar fram i ökande vattenmängder på sina ställen. Vi kommer till gallerian. Vi shoppar i någon timme och sedan kör Managern (som väntat i garaget) oss hem igen. Hemresan tar dock flera timmar. Det är galenskap på vägarna och vid sidan av vägarna. Vattenplaningar. Köer. Kraftigatre och kraftigare regn hela tiden. När vi åker under broar så åker man igenom ett mindre vattenfall från bron. Bilar står här och var vid sidan av vägarna och efter ett tag så blir det heltstopp. Vi blir bland annat stående i över 1,5 timme i en traffic jam uppe på en bro som passerar över 4e ringleden. Efter någon timme ser vi att många lämnar bussarna och även sina bilar och börjar gå utmed den 4-filiga motorvägen. Många tar av sig och går barfota i vattnet. Ska vi bli stående här hela natten? Finns vägen ens kvar längre fram? Ska vi också gå av? Går det att gå någon mil i nattmörkret?

Tillslut lättar kön och vi kan långsamt åka vidare. Ena vägbanan är en flod längre fram. Vattnet går över knäna på de som vadar fram. Madness. Managern visar bilder från folk i andra delar av Beijing som laddat upp bilder på hur det ser ut. Bilar som flyter fram, hus som översvämmats och allmän oreda. Lite obehagligt. Men vi tar oss hem efter lite om och men. Nyheterna säger på tv att 200 flighter ställts in under dagen och att det ska fortsätta regna i 2-3 dagar till. Vi får alltså se om vi kommer hem imorgon ...

Trackback
RSS 2.0