Lördag 30e juni - rummet uppe bland molnen

Landar i Shanghai på Pudong International Airport straxt före lunch. Disigt. Grått. 33 grader och kvävande fuktigt. Inga mer kalla svenska sommarkvällar på några veckor. I love it. Hotellet hämtar oss på flygplatsen. 45 minuters bilfärd.



Park Hyatt Hotel Shanghai. Världens nästa högst belägna hotell (högst är Ritz-Carlton i Hong Kong) - hotellet har rum mellan 79e och 93e våningen och incheckningen sker på 87e våningen. Galet. Men galet kul. Hotellet ligger i Shanghai World Financial Center som med sina 492 meter är världens 3e högsta hus. Snett över gatan byggs dock 632 meter höga Shanghai Tower som ska vara klart 2014 och som då kommer att vara 2a i världen. Men det ligger alltid nya utmanare runt hörnet i den tävlingen. 



Vi får rum på 83e våningen. Både rummet och hotellet är helt fantastiskt designat av Tony Chi. Stramt. Avskalat. Mörka färger. Zen-like serenity. Vi bor uppe bland molnen. Wow. Rummet är dessutom för högt upp för att jag ska känna svindel. Utsikten är givetvis fantastisk, men diset stör något.



Älskar toaletten. Toalocket åker upp automatiskt varje gång man kommer in i rummet. Kan inte få nog av den gimmicken. Gratis WiFi på rummet. Men Facebook, YouTube, Twitter med flera är låsta. Instagram funkar oväntat nog.



Kroppen är förvirrad. Som alltid efter långflighter. Ivrig att komma ut och trött av tidsomställning på samma gång. Är jag hungrig eller inte? Vi duschar av oss. Går ut på stan. Vi bor i Pudong vilket betyder öster om floden Pu. Inte en byggnad är över 20 år här. Allt över 10 år är vintage. Mycket glasskrapor och business men även längor efter längor av bostadsområden. Breda gator och sällan trafikljus vid övergångsställena. Märkligt men det verkar funka ändå.  


Huset till vänster är vårt hotell

Luften tung att andas som innan ett åskväder. Men det kommer varken regn eller åska. Tar på krafterna. Åker under floden till västra sidan. "Riktiga Shanghai". Går utmed The Bund. Art Deo-byggnader från innan kommuisterna tog makten ligger utmed flodpromenaden. Hit går alla turister och tittar och fotar Pudongs skyline. Vi med. Onekligen är det mäktigare på lite håll. 


The Bund med Pudongs skyline i bakgrunden



Kvällen på hotellet. Shaolin-uppvisning på 3 tv-kanaler. Sinnebilden av Kina. Eller av det gamla Kina ska sägas. Jag sover gott tidigt. Åsa har fastnat i mobilspelet "Oh Edo Towns" där man ska bygga en japansk stad. Hon fortsätter spelandet i takt med mitt sussande till långt in på småtimmarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0