Söndag 1a Juli - fuktigt, fuktigare, fuktigast



Frukost på hotellet på 91a våningen. Fönsterplats. Tittar ned på Jin Mao Tower - en skyskrapa som är högre än Empire State Building. Hisnande. Gondolen med fönstertvättarna hänger någonsans runt 70e våningen. Ilar i knäväcken bara av tanken att stå där. Bra buffefrukost. Äter lite av varje. Sallad, stekta champinjoner, hyfsat krispiga bacon, hallon, musli etc. En bättre start på dagen. En dålig hotellfrukost får mig att vara irriterad ända fram till lunchen.


Lite oklart vilket som är rätt håll ...

35 grader. Tung, saftig, fuktig luft. Vatteninköp var 30e minut. Dags att göra stan.



Går till Lujiazio tunnelbanestation. Älskar att prova tunnelbanan i nya städer. Bra engelsk skyltning gör biljettköpandet enkelt. Dessutom billigt - 3-4 kronor för kortare enkelresor. Varje station har en security check innan man kommer ned på spåret - alla som har större väskor måste lägga de på rullbandet för X-ray check a la flygplatssecurity. Åsas handväska klarar sig. Varje station har också en stins - en tunnelbanestins som flaggar att det är klart för avgång. De flesta linjer är nya - 2003 fanns det visst 3 linjer och idag finns det 10. Så det öppnas ungefär en ny tunnelbanelinje per år. Draken har verkligen vaknat. Big time.



Planlöst promenerande utmed shoppinggatan Nanjing Road, park och kulturkvarteren runt People's Park och vidare mot French Concession. Shanghai är definitionen av en stad i förvandling. Områden som måste varit startskottet för det nya Shanghai för 15-20 år sedan ser ibland redan trista och sterila ut. Jag gillar verkligen skrapor och det finns en del fanstastiska verk, men många är också frukstansvärt fula. Men grejen med att åka till Shanghai är inte så mycket att se och göra specifika saker - det är att få se förvandlingen. Att få vara här när det växer så det knakar. Lyftet till en världsmetropol.





Värmen tar på krafterna. Återvänder rätt sänkta till hotellet på seneftermiddagen. Sover ett tag. Går upp till poolen på 86e våningen vid 22-tiden. Bubbelpoolen. Magiskt att ligga i poolen och blicka ut över ett glittrande Shanghai i nattmörkret. Drinkar i baren och så var den dagen slut.





Kommentarer
Postat av: Anna Johnson

Hej, fick svar från Kerstin min vännina från Shanghai. Hon skrev så här om tips i staden:

Svarar förmodligen för sent på detta, jag ligger efter med mailen.

 

Det man inte ska missa är en tur med Shanghai Siderace (där Fredrik jobbar som guide). Det är urläckert att glide fram med motorcykel och sidvagn i gamla stan och i levande "orörda" gatubilder av livet som pågår som inte är västerländskt. Häftigt! Man kan tro att man är någon annanstans. Kontrasten är slående mellan moderna Shanghai ett par kvarter bort och det som var normal stadsbild bara för 10 år sen typ.



Hoppas ni läser det här!

Anna

2012-07-02 @ 12:00:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0