Söndag 4 augusti - James Turrell

Sovandes med nallen som Åsa tyckte jag skulle ha på flighten för att minska min flygrädsla ...
 
Min kropp lever i tre parallella tidszoner. Singapore-tid, Stockholm-tid och New York tid. Möjligen är kroppen i en zon och sinnet i en annan. Trött mest hela tiden och hungrig mest hela tiden. Lätt förvirrande. Men jag gillar att vakna tidigt i New York. Gillar att äta frukost själva nere i hotellet vid 7-tiden direkt när restaurangen öppnar. Och framför allt gillar jag att promenera ute på stan när staden vaknar. Gillar är inte tillräckligt starkt uttryck förresten - jag menar älskar! New York-borna är på väg till jobbet, de första butikerna börjar slå upp dörrarna, de flesta turister lyser fortfarande med sin frånvaro. Staden vaknar. Manhattan vaknar. Poetisk vackert. Frys tiden nu för alltid.
 
 
Läser andra delen i Hunger Games-trilogin - Catching Fire. Har inte läst första boken men sett filmen. Boken verkar helt ok, men språket och berättandet känns definitivt "young adult". Jämför man exempelvis med Harry Potter-böckerna så känns de bättre skrivna. Men jag är nyfiken på hur storyn kommer gå vidare.
 
 
Nyheterna som det pratas mest om här är de nya terrorhoten i nordafrika och mellanöstern samt vilket straff New York Yankees-stjärnan Alex Rodriguez ska få. Rodriguez är en av de största baseballspelarna någonsin, men är också beryktad för flera high-profile-romanser med bland annat Cameron Diaz och Madonna. Nu handlar det om att han kommer stängas av långtida för sterioder. Det är nästan lika stort som om Zlatan skulle hotas av att stängas av hemma hos oss.
 
Åker tunnellbana till Central Park. Går genom en soldränkt park fylld med söndagsjoggare och familjepicknickar. Vill båda sätta mig ned och titta på folklivet och promenera på samma gång. Gör lite både och. Omvägar oss fram till 90e gatan och Guggenheim. En av våra absoluta favoritkonstnärer - ljuskonstnären James Turrell - har ett retrospektiv här. Picasso, Keith Haring och James Turrell. Min Top 3. Osäker på i vilken ordning de ligger.
 
Utanför Guggenheim
 
Folk ligger på golvet på framställda mattor och tittar på färger i taket. Hur förklarar jag att något sådant är fantastiskt. Det går fan inte. Bara att ligga där tillsammans med massa andra som också tycker att det är fantastiskt är fantastiskt i sig. Men bortom det är det svårt att beskriva känslan. Det är Zen-likt. Det är vackert. Det är lugnande. Det är jävligt kul. Men det är säkert inte för alla.
 
Guggenheim. Badandes i Turrells blåa ljussken
 
 
Går mera. Perfekt väder. Sitter nånstans. Äter. Dricker öl. Åker buss någon annanstans. Köper några filmer. Köper några böcker. Går lite till. Sådär håller det på resten av dagen. Sådär håller det kanske på hela veckan om vädret håller i sig.
 
Staden är full av kineser som spelar erhu. Eller full och full men vi har sett ett 10-tal sitta i parken och i gathörn och spela den kinesiska motsvarigheten till violin. Var kommer alla de ifrån samtidigt. Kan inte komma ihåg att vi sett det här förut. Jag vet inte om jag tycker det är vackert men ljudet har onekligen en exotisk Asien-känsa över sig.
 
Erhu-musikern sittandes till vänster i tunneln i Central Park
 
Äter sen kvällsmat på Whole Foods. Jättelik Supermarket som har ett antal locations på Manhattan. "Vår Whole Foods" ligger på Houston Street 10 minuters promenad från hotellet. Otroligt bra urval på det mesta i matväg. Lite dyrt. Kul bara att gå och titta där. Vi plockar ihop varsin sallad från salladsstationerna och äter upp det vid sittplatserna på butikens övervåning. Det kanske inte låter så mysigt men det är det faktiskt. Bra New York-känsla. Whole Foods har också en förbannat bra ölavdelning. USA är världens bäst öl-land om man gräver lite. Och här finns det hur mycket spännande öl som helst. Vi köper ett mörkt öl med Chipotle-smak från favoritmärket Rogue. Chipotle innebär att det smaksatts med jalapeno. Det låter lite udda men ger en kul stark eftersmak. Gillar.
 
Butik i West Village som bara säljer prylar kopplade till filmkaraktären i Big Lebowski
 
Går genom kvällsmörkret hem. Bara matbutiker/kiosker är öppna plus en restaurang var 20e meter. Alla lyser förföriskt i mörkret. Även sunkhaken. Här nere i SoHo/West och East Village är det ganska vanligt med uteserveringar till skillnad mot Midtown där det sällan finns plats på trottoarerna för bord. Mysigt. Släpar benen hem bara för att fånga känslan.
 
Mexico har tydligen gått om USA som fetaste landet i världen. Intressant men New York har nog alltid legat en bit under snittet i USA. Här promenerar man mycket och det har man alltid gjort.
 
Vårt hotell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0