Tisdag 16 Juli - Indiana Jones-känsla i Angkor

 
Läser The Phnom Penh Post till frukost. Alla asiatiska länder vi har varit i har haft engelskspråkiga nyhetstidningar. Osäker på hur det var i Indonosien (Bali) när jag tänker efter. Synd att i länderna i Europa inte brukar ha engelska dagstidningar med lokala nyheter. Det brukar sluta med Herald Tribune till frukostbordet om man vill ha nyheter på engelska i pappersformat. Det är inte inte samma sak. 
 
 
Nyheter i korthet jag fastnade för idag. Vietnam ska öppna sin första McDonads. Svärsonen till premiärministern bir första franchisetagaren. Angkor-området sålde inträdesbiljetter för 51 miljoner USD förra året. 59% köpte endagspass. 
 
 
Angkor. Vad är Angkor? En stor ruinstad utanför Siem Reap från Khmer-rikets dagar mellan 800-talet och 1400-talet. Angkor Wat är den i särklass mest kända delen av området som är otroligt mycket större än vad jag trodde. Det går knappast att gå från ena sidan av Angkor till den andra och det är en väldig massa olika tempel som är del av större tempelområden vilket jag inte riktigt förstått magnituden av innan vi kom hit.. Staden övergavs och glömdes bort på 1400-talet och hittades av fransmän först på 1800-talet. Då var stadsruinerna helt omgivna av regnskog.
 
Vanligaste fordonet i Siem Reap - en remork
 
Det ingår två Angkor-turer per dag i hotellpaketet med egen privat guide. Jag var velig till det innan då vi alltid brukar åka själva och titta på allting, men här insåg jag att det kunde löna sig framför allt för att hitta sätt att undvika turisthorderna. Och det levererades big time på det. Har läst om besökare som tycker att det knappt är kul att åka hit längre för att det är för mycket folk. Vid ett antal tillfällen befann vi oss helt själva eller enbart med några få andra turister bland ruinerna. Imponerande! Alla turnerna börjar dock TIDIGT för att slippa alla andra turister. Väckning dag 1 vid 05:30 och väckning dag 2 vid 04:30 ... Turerna brukar vara några timmar följt av vila på hotellet och en eftermiddagstur som alltid börjar 15:00.
 
 
Vi hämtas av en av hotellets remork (ungefär som en tuktuk) och vår guide vid receptionen och så åker man till Angkor-området för att sedan antingen gå mellan närliggande attraktioner eller köras om det är långt emellan. Alla delar som vi såg var högklassiga attraktioner, men det coolaste är kanske inte byggnaderna i sig. Även om de oftast är vädligt imponerande också. Det coolaste är hur templen ofta ligger insvepkta i regnskogen och man verkligen får Indiana Jones-känslan när man går igenom de ödelagda ruinerna. Urban explorers blir jungle explorers för 2 dagar. Tomb Raider kanske är mer rätt än Indiana Jones då första filmen delvis spelades in här. Eller Uncharted-spelen som också letar skattar bland liknande ruiner. 
 
 
 
Eftermiddagsturen blev i militärliknande jeep
 
Det andra som verkligen är otroligt häftigt är hur man promenerar genom stigar i skogen mellan den ena attraktionen efter den andra och man bara "ramlar" på nya hela tiden. De ligger som på pärlband. Få andra ställen vi varit på kan matcha Angkor vad gäller det. Kyoto till viss del och kanske ännu mer Nara där sighterna ligger i nära anslutning till varandra. Beijing har väl mer att se men det ligger betydligt mer utspritt så det är knappast görbart att vandra mellan alla stora attraktioner.
 
Hotellet gjorde ett mindre misstag - som plåster på såren fick vi champagne som vi drack upp i poolen
 
Fick lite höjdskräck på vägen ned för branta trappan ...
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0