Söndag 24 november - Tokyo

 
Alla announcements på flighten är på svenska eller danska följt av engelska och japanska. Bara vi hör japanskan i högtalarsystemet ombord ler vi. Semester. Japan. Snart framme. Bra uppladdning. De gånger det är på danska är det lika omöjligt att förstå som alltid. Nästan märkligt att man inte lärt sig förstå danska alls efter alla dessa år. Jag fattar verkligen ingenting. 
 
 
Landar straxt efter 10 på förmiddagen på Narita. Omfamnas omedelbart av ljuden, atmosfären och den makalöst vänliga servicen. Känslan av att bli omhändertagen kommer direkt och är både underbar och total. Och ljud överallt. I högtalarna, personalen som bockar och välkomnar när man ska åka rulltrappa, tågbiljettförsäljaren på flytplatsen. Våra nyvunna japanskakunskaper gör att man snappar upp ett och annat men det mesta låter bara som uppmuntrande ljud. Och jag fullkomligt älskar det.
 
En timmes Narita Express-tåg till Tokyo Station. Det borde bara vara segt efter en lång flight men nu är vi i extas-mode så allt känns bara roligt. 
 
Tokyo är en stad vi båda avgudar men som jag ändå är osäker på om jag skulle rekommendera till vemsomhelst. Det är metropolen mer än någon annan stad. Mer än både New York, London eller Hong Kong. Dess urban sprawl är enorm men det är inte många sevärdheter av klassiskt snitt och arkitekturen kan nog uppfattas som grå och tråkig. Och flera stadsdelar är försvinnande lika för den oinvigde. Men japanerna själva, metropolkänslan a la Blader Runner, shoppingen, fantastisk design insprängd där man minst anar det är några saker som gör den unik och mästerlig.
 
Utiskten från rummet
 
Peninsula Hotel. Några minuter från Tokyo Station i Yurakucho. Vi bodde där förra gången. Ett av de bästa vi bott på. 22a våningen med utsikt både över parken med Imperial Palace och mot skraporna och myllret i Ginza och Marunouchi. 8 nätter här. Kommer bli super! Den äldre mannen som visar oss upp till rummet tackar och bugar 4-5 gånger innan vi ens kommit in i rummet. Jag vet inte hur de bär sig åt men det finns en sådan värdighet och stil  i servicen. Kan inte se att en amerikan eller europé skulle kunna göra om det utan att det skulle kännas tillgjort eller underdånigt. Nu är det bara perfekt.
 
 
16 grader ute. Vårkänsla. Blå himmel. T-shirt och tunn jacka. Går i parken. Njuter. Pang. Dead tired. Jet-lagen smög sig på med sedvanlig okänslighet. Sover 2,5 timme. Kväll. Ny promenad. Mörkret faller. Njuter vidare. Champagne på rummet. Badar i badkaret. Somnar vid 01:30
 
Champagne på rummet
 
Julskyltning överallt redan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0