Fredag 18 Juli - maratonpromenader i stekande fuktig hetta

 
Hotellfrukost. En av de bättre bufféer vi har haft. Västerländskt och asiatiskt. Snyggt uppdukat. Fräscht. Mycket av allting. Snabb och vänligt service. De hade till och med en egen barista som fixade allt kaffe och te enligt beställning. Gillade även att de hade små perfekt grillade oxfilébitar vid en köttstation. Underbar start på dagen.
 
hotellets skulpturträdgård innehållande 50-tal verk
 
4 nätter och 3 dagar i Seoul. Helt ny stad och nytt land. Betyder bara en sak. Hårdkörning i bastuvärmen utomhus. Vill hinna med mycket ... Inleder dock med att ta en lugn stilla promenad genom hotellets enga fina skulpturträdgård. Men sedan blev det inget lugn innan sängen 16 timmar senare ...
 
 
Tunnelbanan hit. Tunnelbanan dit. Promenad norrut. Promenad åt andra hållet. Kort vätstestopp. Och så kör vi igen. 37 grader varmt. Fuktigt. Sa jag att jag tog långbyxor på förmiddagspasset. Big fucking misstake. Mörka tätt vävda jeans. Vet fan inte vad jag tänkte på men det var vidrigt. Det var till och med så att den här dagen kallas för chobok vilket är startdagen för den hetaste delen av sommaren. Den dagen ska man av tradition äta samgyetang vilket är kycklingsoppa. Så alla matställen som serverar det har kö ut på gatan denna dag ...
 
 
Staden är visserligen stor och utspridd men den är också lätt att navigera i. Tunnelbanan funkar nästan överallt. Bara att köpa ett kort och fyll på den med pengar så är det bara att "klicka" i spärren och åka. Ibland får man byta linje några gånger för att komma fram men även det är enkelt. Varje station har en "digital view-skärm" som är en pekskärm där det alltid finns kartor över tunnelbanesystemet samt allmän turistinformation och karta över det närliggande området ovanför stationen. Det borde finnas i Stockholm också. 
 
 
Varje station har också montrar med gasmasker och annat nödvändigt in-case-of-emergency. Bär mask i händelse av gasattack, kemisk, biologisk eller radioaktiv attack. Sydkorea har ju aldrig uppnått fred med Norkorea - det är endast vapenuppehåll ... Landet lägger desstuom 15% av de statliga utgifterna på försvar och har en av de högsta per capita-antalet individer som är militärer av alla länder. Så hotet finns alltid där även om jag är osäker hur mycket gemene man verkligen tänker på det.
 
 
Seoul är modernt, effektivt och high-tech. Men det finns fina historiska attraktioner att se även här och staden har några gröna guldkorn. Bland annat har de strömmen Cheonggyecheon vilket måste vara en av de bästa moderna urban planning-skapelser jag upplevt. Slår High Line i New York. Fram till 2005 var vattendraget begravt under mark och stora tunga vägar, men så beslöt man att ta bort vägarna som täckte strömmen. Idag är det en 11 kilometer lång öppen gångväg nedanför övriga marken i centrala Seoul med vattnet som kluckar intill gångstråket. Helt fantastiskt. Vi gick 3-4 kilometer av denna gröna oas i det annars hårt trafikerade Seoul. 
 
Dongdaemun Design Plaza
 
Kejsarpalats. Skrapor. Lite shopping. Gangnam. Tunnelbana. Gå. Svettas. Kul. Trött. En höjdpunkt är den helt nyöppnade Dongdaemun Design Plaza. En jättelik byggnad som ser ut närmast som ett rymdskepp från något Star Trek-avsnitt. Designad av Zaha Hadid som kanske är den hetaste arkitekten av alla just nu (gjorde bland annat simhallen till OS i London). Det här är nästan Guggenheim-Bilbao-nivå. Inte riktigt dock då den kändes mer banbrytande men det går inte att sluta titta på verket. Den rymmer allehanda som rör konst, design och musik. Affärer, muséer, utställningar, restauranger. Lite som kulturhuset men en miljon gånger roligare ...
 
Avslutar den långa dagen med att ta kvällsdopp i utomhuspoolen i den nu lagom varma Seoul-natten. Poolen har öppet till midnatt och vi är inte de enda som kopplar av till nära tolvslaget. Skönt. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0