Måndag 14 juli - VM-guld

 
VM-guld, VM-guld, VM-guld, VM-guld, VM-guld ...
 
Vilken galet dygn. Fotboll halva natten. 7-timmars äventyr i 36-gradig värme. Mat och drinkar vid den Zen-liknande uteserveringen på hotellet. Vilken start på den första riktiga hela dagen på resan. Beijing. Semester. När fan vi ska hinna sova har jag ingen aning om. Men sova är för verklingar så det får bli någon annan gång
 
Inför-matchen-uppsnacket pågår redan 2,5 timme innan matchen. Kanske har det pågått hela dagen. CCTV5. PÅ kinesiska. Behöver inte förstå. Bilderna talar för sig själva. Nu lämnar spelarbussarna hotellet. Highlights fram till finalen. Nedräkning. Ont i magen. 
 
Pokalen levereras till matchstart i en specialdesignad Louis Vuitton-väska beställd av FIFA. Fan va coolt. Jag undrar ändå vem som betalar vem. FIFA eller LV. 
  
Finns ingen bra stol att följa matchen i så jag står i 120 minuters matchtid plus pauser mellan 03:00 ch 06:00 på morgonen. VM-guld. Seger. Wow. Men det satt långt innen och det var sjukt nervöst. Argentina hade ändå ett antal chanser att göra 1-0. De kanske borde ha gjort mål. Men sett över hela turneringen var Tyskland bäst och förtjänade att vinna turneringen. Försöker övertala Åsa att segerbada efter matchen i hotellets damm men det går sådär. Och tur är väl det. Solen går upp och syrsorna börjar spela i takt med prisceremonin. Dags att sova. Någon timme eller två.
 
 
China Daily har en artikel om att Kina kan ta över VM 2022 och Qatar förlorar det. Det är nog en hel länder som gärna slåss om det ifall Qatar stryks på grund av mutmisstankarna. Det låter dock otroligt att det skulle ske. Kina skulle säkert leverera arenor och infrastruktur för ett VM.
 
 
  
Tunnelbanan till Temple of Heaven. Tre olika linjer. Knappt en timme totalt. Vet inte om jag ser en enda västerlänning på tunnelbanan. Skönt. Det är ju vardagen vi vill fly från. Åker inga turister tunnelbana eller försvinner klicken västerlänningar bland de miljontals kineserna? De flesta turister åker säkert arrangerade turer eller taxi. Men vi gillar tunnelbana. Det kostar 2 Yuan (ungefär 2 kronor) per person vart man än åker. Varför man ska ange i automaten vart man vill åka är därför lite oklart. Hur eller hur - det är billigt, lite i kul i rimliga mängder och oftast rätt effektivt.
 
 
Temple of Heaven ligger en bit söder om Förbjudna staden. På kartan ser det ut som en 10 minuters promenad men när enskilda kvarter kan var kilometerlånga kan det visa sig vara betydligt längre än så. Detta är kanske den sista stora attraktionen som vi inte har gjort på våra tidigare Beijing-resor. Det är en en stor park med ett antal tempel och andra byggnadsverk. Och grönska. Beijing är mycket betong, vägar, bilar men samtidigt också ett flertal väldigt stora parker. Dessa lungor behövs verkligen. De är dessutom ofta fantastiskt härliga och fridfulla att gå i. Undantaget är när hela Beijing samtidigt bestämmer sig för att invadera parkerna. Och det händer. Då blir det trångt och i värsta fall olidligt. 
 
 
 
Huvudattraktionen är "Hall of Prayer for Good Harvest". En stor rund byggnad i rött, gult och blått. Det är i princip alltid de färgerna som gäller i Kina. Man vet aldrig när man svänger runt hörnet för att se en berömd attraktion - ska den leverera eller blir det bara pricka av. Den här levererar. Den är fantastisk. Vi går runt flera varv. Wow faktiskt. 
 
Solen steker. Luften är tung att andas. En trappa upp till en bro över vägen gör att det känns som en astmaattack utan att vi har astma. Vi dricker vatten. Vi går på Starbucks för att få svalka. Vi fortsätter. Nanlouguxiang. Hutong omgjord till shoppinggata. Var härligt mysig förra gången men nu är det lite för mycket folk. Åker hem. Vilar. Nån timme.
 
Äter i hotellets lounge. Drinkar utanför i mörkret framför en stilla damm. Magiskt mysigt. Bestialiskt dyrt. Men det är värt det. 
 
 
Avslutar med mitt All-star lag för VM:
Neuer - Blind, Silva, Hummels, Lahm - Mascherano, Rodriguez, Kroos - Muller, Messi, Robben 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0