Tisdag 22 juli - mossa är bäst - så är det bara ..

 
Kokedera. Mosstemplet. Saiho-ji. Zen-buddistiskt mästerverk. Tänk Top Gun för trädgårdar. Up there with the best of the best. Ett av få tempel som måste bokas i förväg. Med 1600 tempel i Kyoto kan man undra om det är värt besväret att besöka något av de som kräver förhandsbokningar. Men det var det. Och dessutom var det hotellet som bokade åt oss då det inte går att göra via internet. 10:00 är vår slot.
 
 
 
Taxi till västra utkanten av Kyoto. Templet ligger i något som känns som ett förortsvillaområde a la Kyoto med risodlingar mellan vissa hus och ministenträdgårdar på tomterna. Blir förälskad. Nästan så jag vill ha villa för en stund. Men bara nästan så tro inget annat. 
 
 
För att få tillträde till till rundturen måste man delta i en buddistisk ceremoni. Den skiljer sig lite från gång till gång - ibland ska man kopiera sutror (skriva japanska tecken enligt dokument man får) och ibland som för oss så är det bara att sitta och lyssna när munkarna ropar ut sutrorna och slår i meditationsklockorna. Rätt rogivande. Zen it is.
 
 
Trädgårdsdags. Som namnet säger är tempelträdgården full av mossa. Mängder av olika arter. Det är fantastiskt vackert men lite komiskt också när ett 30-tal personer samtidigt står och tar närbilder med sina kameror på mossan på marken. Men det är inte bara mossa. Rundturen bland dammar, skogsstigar och träd är onekligen utöver det vanliga. Det är svårt att förstå varför dessa japanska trädgårdar är så speciella. Det är ju inte min grej alls i vanliga fall men när man går här i Kyoto kommer man in i något annat läge. Och plötsligt blir jag hänförd av perfektionen, stillheten och renheten. Vill gå runt i tempelträdgårdar i flera veckor ...
 
 
Vi går och åker vidare mot nordvästra Kyoto och Arashiyama. Bamboo Forest. Ett tempel till. Kytoto ser verkligen otrolig ut med de branta gröna sluttningarna som omger staden på tre sidor. Toei Film Studios. En filmpark med samurajtema. Egentligen en rätt lam temapark men ändå småcharmig att tillbringa någon timme eller två i. 
 
 
 
 
Värmebölja i flera delar av Japan. Flera tusen har förts till sjukhus i Tokyo och några har avlidit. Varmt är det. Men framför allt tryckande fuktigt. Känslan av att åska är på väg. Men det kommer ingen åska. Det bara är såhär hela tiden ... Ölen blir iallafall ännu godare när det är varmt.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0