Onsdag 23 december 2015 - kejsarens födelsedag

 
 
Tokys nya Olympiastadium är en lång on-going story. Zaha Hadid som designade bland annat simhallen till London-OS vann arkitekttävlingen i första läget. Kostnadsprognoserna stack iväg innan första spadtaget och efter många och långa diskussioner dumpades förslaget helt tidivare i år. Som alltid fanns det säkert andra politiska spel än pengar som avgjorde det. Hur eller hur - ny tävling under hösten och idag när jag slog upp Japan Times till frukosten fanns det en ny vinnare. Japanske arkitekten Kengo Kuma slog landsmannen Toyo Itos förslag. Tidsplanen är dock tight nu. Bygget borde redan ha påbörjats. Vinnande bidraget utlovar att arenorna blir klar senast december 2019. Hela hanteringen känns dock pinsamt för Japan då rygby-VM ska gå här 2019 och det var baserat bland annat på utfästelser att nya arenan skulle vara klar till dess. Så kommer det inte att bli .. Skulle stadion inte bli klar till OS2020 kommer det vara en hiskelig katastrof.
 
 
 
Våra närkvarter är döda idag. Känns nästan konstigt att promenera flera kvarter och ibland inte se en människa. Det är kejsarens födelsedag. Emperor Akihito fyller 82. Många har ledigt. Alla myndigheter verkar ha stängt. En av två dagar per år när man släpps in för närbilder på kejsarpalatset. Vi har gjort den förut så vi hoppar över det. 
 
 
Värmen från igår bortblåst. Ersatt av kall och fuktig kyla. Regnet hänger i luften. Straxt efter lunch hänger det inte längre .. Åker tunnelbana till Shinjuku. Stationernas station. 2 miljoner per dag åker här. En miljon uppgångar och passager men ändå lätt att hitta. Shinjuku var en favorit en gång i tiden men de senaste gångerna har vi tröttnat. Folk överallt. Butiker överallt. Pubar och restauranger överallt. Men ändå lite trist. Funkar bäst när det är mörk och det regnar. Total Blade Runner-känsla. Kakofonin av ljud, neon, tågen ovanför marken och berusade salary men på stadsdelens alla småpubar är så urbant det kan bli. Och varuhuset Isetan är kanske Tokyos bästa. Matavdelningen är enorm och det går att gå omkring och titta på delikatess-diskarna i timmar. Food as art. Haute cotoure inslagningar.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0