Tisdag 22 december 2015 - mot ljusare tider

 
Läser August-vinnaren "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri. Hans första bok "Ett öga rött" tycker jag är en av de bästa svenska böckerna jag läst. Vilket språk. Vilka underbara formuleringar för att beskriva vardagliga funderingar. Och hur galna tankarna låter när någon annan läser dem. Jag ska bli tankesultan. Ler fortfarande när jag tänker på ordet tankesultan. Även denna gång briljerar han med ord. Någon har dött och ett pussel av människors berättelser gör att man bit för bit närmar sig vad som hänt. Och varför. Men man vet inte om det är en Rashomon-berättelse där bitarna inte hänger samman eller vad det kommer leda till. Och om varför ens är intressant. Om sorg. Om att alla är ensamma. Eller så vänder boken til l något annat. Jag gillar iallafall.
 
 
15 grader. Klarblå himmel. Sol. Allt vi behöver. Och så Tokyo på det. Vi badar i överflöd av små njutningar. Bara att lägga sig ned på en gräsmatta några minuter med solstrålar i ansiktet. 
 
Gör ett shinto-tempel. Trappan upp på kullen till templet måste var brantast i Tokyo. Benen är fortfarande stela efter flighten. Musklerna gör ont. Men det går. Det är inte Kyoto-kvalité på templet eller trädgården men gillar känslan av lugn oas mitt i storstadsjungeln. Tar ett till shrine av bara farten. Sanno Hie Shrine. En lång rad oranga torii-gates leder upp till området. Fushimi Inari light. Men där pågår det i flera kilometer.
 
Roppongi. Mori Art Museum i Mori Tower i Roppongi Hills-komplexet. Mori är en gigant inom real estate i framför allt Tokyo. De ligger bakom bland annat Toranomon Hills där vi bor och ett hundratal andra fastigheter i Japan och Kina. Grundaren Taikichiro Mori var ett tag världens rikaste man.
 
 
På 52a våningen ligger museet. Storslagen Takashi Murakami-utställning väntar. Pop-art. Mycket färger. Drogrusliknande hallucinationer. Inspirationer från manga och tecknad film. Extra allt. En av våra favoritkonstnärer. Stor stjärna som även gjort samarbeten med Louis Vuitton där hans mönster prytt deras handväskor. Utställningen är fantastisk. Höjdpunkten är en 100 meter lång målning uppdelad på fyra 25-meters väggar. Crazy. Ambitiöst. 
 
Äter. Dricker. Sover en timme. Kvällspromenad genom julskyltningen. Dricker lite till. 
 
 
Tillbaka på hotellet. En lapp och en citrusliknande frukt ligger på handfatet. Enligt traditionen tar man ett hett bad dagen när vintersolståndet innfaller och Yuzu-frukten ska då läggas i ned i badet för att bland annat avge en härlig doft och för att hålla influensa borta. Älskar överraskas när man kommer hem av sånt. Vi fyller badkaret och sänker ned frukten, Den doftar någonting mellan citron och grapefrukt. Härligt. Badar oss mot ljusare tider!
 
By the way är PixelMator en förträfflig photo editor-app för iPad. Enkel, snabb och riktigt bra funktioner. Gilla.
 
Toranomon Hills har såklart egen maskot. Så Japan..
 
Trackback
RSS 2.0