Lördag 16 juli 2016 - Hangzhou

 
En nypa 4 timmarsflight till Hong Kong, en nypa väntan på flygplats i Hong Kong och en nypa halvbumpig 2 timmarsflight vidare till Hangzhou i Kina. Vilken waste av semesterdagar att slösa bort nästan en hel dag på världens hemskaste onöje - transporter och framför allt att flyga. Kind of sucks.
 
Såg om filmen Fargo i iPaden på första flighten iallafall. Tyckte filmen var ok/sådär första gången jag såg den en gång i tiden på 90-talet när jag hade både 35-årsdagen och 40-årsdagen framför mig. A long time ago in a galaxy far far way med andra ord. Men efter att jag sett både säsong 1 och 2 av briljanta Fargo-tv-serien alldeles nyligen så var jag tvungen att se filmen igen. Och.. visst fan är den förbannat bra. Samma udda lågmålda humor som tv-serien, samma välskrivna dialog och story. Och skådespeleriet är på högsta nivå. Kommeri inte ihåg att Peter Stormare svär "jävla fitta" på svenska vid ett tillfälle. Hur kul som helst. Tog mig bara 20 år att fatta storheten med filmen..
 
 
Anyways. Landar i Hangzhou vid 18:30. Om man ska vara i Kina max 72 timmar och inte flyger tillbaka till samma ställe man kom ifrån slipper man skaffa visum i förväg. Skyltar pekar till 72-timmars-immigration. Går och går. Tecken på golvet pekar mot tomma besöksdiskar som ser ut som de slog igen förra århundradet. Vi får ta kön med de som har visum och se vad som händer. Några Lost in Translation-moment senare sitter vi i något polis/immigrations-rum. Några hjärtslag hinner trumma - tänk om de tagit bort 72-timmarsregeln och vi inte kommer in. Men det löser sig på någon kvart och poliserna är schyssta och pratar hygglig engelska. Så Kina it is.
 
Staden Hangzhou. Och ena sidan teplantager, bambuskogar, gamla tempel och West Lake - sjön som ska vara en av Kinas vackraste pärlor. Och andra sidan - det bor ungefär 5 miljoner i Hangzhou och det är hemstaden för bland annat e-handelsjätten Alibaba. Vi är här för det gamla Hangzhou. Denna gång iallafall.
 
Mörkret faller på vägen till hotellet som ligger strax utanför stadskärnan. Eller såhär. Moderna staden i öster. Sedan West Lake väster om downtown. Och väster om sjön ligger templen, te-odlingar och bambuskogar. Och vår resort. Som att bo på Djurgården. Eller Nackareservatet kanske. Svårt att jämföra.
 
 
Resorten. Amanfayun. En gammal kinesisk by från äldre dagar som har gjorts om till lyxhotell där man behållt originalbyggnaderna. Hotellvillorna ligger intill en 700 meter lång gammal munkled som gick igenom byn till de närliggande buddisttemplen. Munkarna går fortfarande här dagligen. 
 
 
Platsen är en upplevelse. Och hotellet i sig är en upplevelse. Vi anländer vid 20:30-tiden. Mörker. Vi leds från bilen av hotellpersonal utrustade med traditionella kinesiska lyktor som lyser upp vår väg. Vi går på stigar genom bambuskog och en konsert av syrsor och paddor. Magiskt. Helt jävla magiskt. Låtsasvärld. Villan är stor och gjord i traditionell design men wi-fi och annat modernt funkar som vanligt. Tre dagar i Kina kommer bli bra, 
Trackback
RSS 2.0