Lördag 5 augusti 2017 - stenträdgårdar och legoland

 
Flera områden (stadsdelar) i både Tokyo och Kyoto har förbjudit rökning utomhus helt och flera restauranger har rökförbud i Japan men det finns ingen lag om rökning inomhus på barer och matställen som ju fler och fler länder har infört senaste 15-20 åren. Det har debaterats på högsta nivå i Japan men det verkar dröja skriver Japan Times. Tobaksodlare kan förlora pengar och parlamentsledamöter som säger att de rökt i 40 år och har bra hälsa är argument som tydligen håller för att inte klubba igenom lagstiftning. Synd men tycker det känns som att det är ganska många ställen numer här där det inte är tillåtet ändå.
 
 
Min brorsa är i Kyoto samtidigt som oss. Vi ses och gör en gemensam tempeltur till Zen buddhistiska Myoshinji. Kyoto invaderas av en ständigt ökande ström turister varje år och man räknar med kraftiga fortsätta ökningar (flera miljontaler fler turister) även de kommande åren. Så de mest populära attraktionerna här kan verkligen tappa en del av upplevelsen för att det är för mycket folk. Stenträdgårdar och Zen-tempel ska helst ses så öde som möjligt. Den stora fördelen med Kyoto är att det finns hur många högklassiga sevärdheter som helst och skillnaden mellan de kända och okända inte är speciellt stor rent kvalitetsmässigt. Myoshinji är stort, har otroligt fina trädgårdar och tempel och är dessutom nästan folktomt. Underbart. Vackert. Fridfullt. Likt Tokyo tar det dock en enerverande lång tid att ta sig till och från attraktionerna om man inte är beredd att betala taxiresor för alla transporter. 
 
 
 
Vi har varit här så många gånger (kanske 7e gånger eller någonting) att vi började bli osäkra vad vi gjort/sett så Åsa gick igenom alla gamla bilder för några veckor sedan och försökte back-tracka alla attraktioner vi gjort. Runt 35 tempel/trädgårdar hade vi besökt och dessa är nu utmarkerade på en PDF-karta i mobilen. Så nu kommer vi inte råka besöka samma ställe igen av misstag ..
 
 
Holland mot Danmark i final i dam-EM i fotboll. Den såg jag inte komma någonstans. Kul att nya länder får fram lag som är tillräckligt bra för att kunna slåss om segern. Det här med transfersumman för Neymar är däremot mindre kul. Fullkomligt vidriga belopp. Ur någon aspekt är väl övergångssummorna för diverse "halvbra" spelare under sommaren värre överbetalningar men ändå, Önskar ändå ett uppror mot PSG och att alla vägrar se deras matcher. Känns verkligen troligt att det skulle slå igenom ..
 
 
Legoland Japan. Det öppnades ett legoland i Nagoya nu i april. Vi är legofans båda två så det var bara att ta tåget dit. Shinkansen gör de knappa 15 milen mellan Kyoto och Nagoya på 35 minuter. Snabbt. Bekvämt. Kul. Enkelt. Men dyrt tyvärr. Pengarna sticker lätt iväg på tågturer om man åker runt på snabbtågen. Flera tusenlappar blir det. Fler än jag riktigt vill räkna på. Temaparken ligger i utkanten av Nagoya så 25 minuters tunnelbana krävs också från Nagoyas centralstation innan parkens portar väntar.
 
 
Det är egentligen miniland-delen vi är intresserade av inte så mycket åkattraktionerna. Och den levererade verkligen. Jag trodde att de skulle vara några Japan-delar man byggt upp och resten skulle vara "resten av världen" men miniland här är enbart Japan. De har samlat och byggt upp nästan allt Japan är berömt för och även en del mindre känt. Tokyos skyline och Kyoto är kanske roligast eftersom vi varit där ett flertal gånger men även Sapporo, Kobe, Hiroshima, Nagoya och många andra platser är detaljrikt, fyndigt och bara rent jävla härligt att beskåda.
 
 
Resten av parken har sin charm även den och och dessutom är det oväntat glest med besökare för att vara en ny park mitt i sommaren. Ett rykte säger att många japaner tycker att parken är lite för dyr. Nästa år ska iallafall ett Legoland-hotell öppna intill parken och någon form av "Ocean-akvarium" lego-style är på väg hit.
 
Och förresten - legobitsformade French Fries var ju fantastiskt det med :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0