Måndag 14 augusti 2017 - heldag i Yilan

 
Taiwan är tydligen det 4e dyraste landet i Asia/Pacific vad gäller äta ute på restaurang. Sydkorea, Australien och Japan ligger före. Taipei är iallafall inte wow-billigt - vi åt på ett steakhouse första kvällen här och det var rätt dyrt för ett ställe som var bra men inte spektakulärt bra. Och alkohol vid sidan om öl äter kreditkort med oväntad glupskhet. 
 
Vi gjorde en heldagstur till Yilan som ligger några mil öster om Taipei på Taiwans nordöstra kust. Några milslänga tunnlar under regnskogsklädda berg och du är där. Vi bokade en åttatimmarstur med en taxi med engelskspråkig chaufför via hotellet och det kostade cirka 1500 kronor. Prisvärt som fan.
 
Taipei känns mer Hong Knog än Singapore - lite stökigare, lite mer neon och lite mer edge än välpolerade gräsmattor. Men allt funkar ändå. När man kommer till Yilan är det mer Thailand - vägarna och husen runt omkring ser mer ut som de gör på Koh Samui. Något fattigare, något skräpigare men man gillar det. Inga höghus förutom några få i själva "staden Yilan". Höga berg på ena sidan vägen och havet nära på andra sidan. Vi har tre "inbokade" stopp som vi ville se - Lanyang Museum, en beach och Kavalans whisky-distilleri.
 
 
Hade sett via Wallpapers Taipei guide att Lanyang-museet var vär att åka till - och det var det verkligen. Byggnaden ser ut som den ramlat omkull och är riktigt wow-läcker och museet i sig var ett av de bättre jag varit på. Ett museum om området Yilan och dess befolkning låter verkligen inte spännande men museet presenterade alllting förstklassigt. Det var verkligen motsatsen till dammiga sövande historiska museer med gammalt porslin i trista montrar. Allt kändes interaktivt - du går verkligen in i en värld och de använder ljud och rörliga bilder smart för att det ska kännas levande. När de exempelvis skulle beskriva olika skördar så går du på ett glasgolv med risliknande odlingar under golvet. Imponerade.
 
 
 
Havet. Det är något visst att bara se och höra havet efter några dagar bland hård trafik och skyskrapor. På håll i ett lätt dis såg man dessutom Turtle Island som påminner visuellt om ön i slutet av Star Wars: Force Awakens. Vi går på beachen i tusengradig värme. Ingen går utan skor då sanden är för varm. Tar av mig tröjan utomhus för första gången på semestern och den vita sälen skrämmer bort hela Yilan befolkning ..
 
 
Sista anhalten - Kavalan distilleri. Lätt besvikelse. Mycket folk, stor-industri-känsla lie oklart hur turerna runt området funkar. Men jag köpte några flaskor som nästan inte går att få tag på någonannanstans så jag är rätt nöjd  ändå. 
 
 
 
Gillar alltid att småprata med hotellpersonalen om de inte är stressade. Vill höra om var de kommer ifrån och om de har några egna tips vad som gäller. Det är alltid kul att höra och de flesta verkar gilla att dela med sig och att få jämföra erfarenheter. Här i Taipei har de verkligen varit otroligt trivsamma att prata med och engelskan har överlag varit väldigt bra. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0